Winback met Spotler Activate (voorheen Squeezely)

Squeezely is nu Spotler Activate. Het kan dus zijn dat er op sommige plekken nog Squeezely zichtbaar is, waar op andere plekken ook weer gesproken wordt over Spotler Activate.

Je hebt een bezoeker op je website, maar helaas wordt er niets gekocht. Hoe trek je de bezoeker weer opnieuw naar je website om alsnog een aankoop te doen? Zet een winback campagne in. 

Inspiratie en opzet winback campagne

Voordat je een campagne inricht in de verschillende systemen denk je na over hoe jouw campagne en de bijhorende berichten eruit gaat zien. Inspiratie nodig? Wij hebben een aantal voorbeelden van andere organisaties.

➡️ Bekijk inspiratievoorbeelden

Het maken van een winback campagne doe je in de module Automations. Om het je makkelijker te maken hebben we een aantal automatische campagne flows al voor je klaar gezet. Je kunt deze naar wens aanpassen.

➡️ Bekijk het stappenplan voor een winback campagne 

 

Een winback campagne in Spotler Activate

Er zijn verschillende manieren om een winback campagne in te richten. In deze handleiding leggen wij twee verschillende winback campagnes uit.

Winback campagne basis

In Spotler Activate stel je een journey op dat wanneer een product wordt bekeken (Viewcontent) een x-aantal dagen later wordt gecheckt of er een start is gemaakt met bestellen (PrePurchase). Is dit niet het geval, dan trigger je de automatische campagne in Spotler Mail+. 

Zo ziet de flow eruit in Spotler Activate:

Winback_campagne__9_.png


Deze flow bouw je als volgt in Spotler Activate:

 1. Ga naar Journeys
 2. Klik op + New journey

  2.png

 3. Geef een naam aan de journey en stel in Event is one of ViewContent. Dit betekent dat klanten deze flow doorlopen wanneer ze een product bekijken.

  Bij Entry behaviour stel je in wanneer een klant de flow mag doorlopen. In ons voorbeeld is dat wanneer klanten de journey hebben afgerond, dan mogen ze opnieuw getriggerd worden.Winback_campagne.png
 4. Voeg een Engagement split toe. Vervolgens voeg je een regel toe met + add rule. In de regel geef je op Event is one of PrePurchase. Geef ook aan hoe lang het moet duren voordat het volgende Event gecheckt moet worden. In het voorbeeld is voor 1 dag gekozen.

  Winback_campagne__3_.png

 5. Voeg vervolgens de actie Email toe aan de flow.

  Winback_campagne__6_.png

 6. Geef een naam aan de actie en kies als trigger de automation in Spotler. De naamgeving van je automation in Spotler Mail+ is hetgeen wat je terug ziet in Spotler Activate. Zie je de automation niet terug in Spotler Activate? Dan heeft de automation waarschijnlijk niet de status definitief. Zet de status op Defnitief in Spotler Mail+ om hem vervolgens te selecteren in Spotler Activate.

  In dit voorbeeld is dat Abondoned browser. Selecteer bij Products: Items you may like_fromevent. 

  Winback_campagne__5_.png

 7. Vervolgens voeg je een nieuwe engagement toe in de flow. Een check of er een start is gemaakt met het bestelproces naar aanleiding van de e-mail of niet. 

  Winback_campagne__7_.png

 8. In de engagement stel je in wat de engagement periode moet zijn. In ons voorbeeld gebruiken we 14 dagen. Je stelt in Event is one of Purchase en bij url contains source=Squeezely. Zodat je terug ziet in je analytics of er een aankoop heeft plaats gevonden naar aanleiding van je mail. 

  Winback_campagne__8_.png

 9. Klik op Save & Publish om de campagne te activeren in Spotler Activate.

  Winback_campagne__9_.png

Let op dat je de automation in Spotler ook publiceert, zodat de campagne daadwerkelijk getriggerd wordt.

Winback uitgebreid

Je kunt je winback campagne uitbreiden met leadscoring. Stel je bezoeker bekijkt een product van merk A, dan kun je instellen dat de bezoeker een +1 in het profiel krijgt bij merk A. Bekijkt een andere bezoeker een product van merk B, dan krijgt hij een +1 bij merk B in zijn profiel. 

Zo leer jij je bezoeker beter kennen en kun je betere aanbevelingen doen op basis van gedrag van je bezoeker. Je kunt het zelfs doortrekken dat Spotler Activate bepaalt welke categorie het beste scoort bij een bezoeker. Zorg er wel voor dat je instelt dat de teller van de scoring afbouwt na een x-aantal dagen. Dit om te voorkomen dat je Sales kans mist, omdat de teller hoger oploopt en er niets getriggerd wordt. 

De flow komt overeen met de basis winback zoals hierboven beschreven. Het verschil is het stukje scoring. Deze elementen zijn aan het begin van de flow toegevoegd. 

De flow van deze campagne ziet er als volgt uit in Spotler Activate:

Winback_2.0__12_.png

Deze flow bouw je als volgt in Spotler Activate:

 1. Ga naar Journeys
 2. Klik op + New journey

  2.png

 3. Geef een naam aan de journey en stel in Event is one of ViewContent. Dit betekent dat klanten deze flow doorlopen wanneer ze een product bekijken.

  Bij Entry behaviour stel je in wanneer een klant de flow mag doorlopen. In ons voorbeeld is dat wanneer klanten de journey hebben afgerond, dan mogen ze opnieuw getriggerd worden.Winback_campagne.png
 4. Voeg de actie Update profile toe. We gaan namelijk instellen dat er een score moet toegepast aan een profiel.

  Winback_2.0__4_.png

 5. In het scherm van Update profile stel je in op welk veld van een contact een score moet worden toegepast. Iedere keer als een pagina wordt bekeken dan komt er één punt bij. In dit voorbeeld heet het veld: custom_aantal-bekeken. Bij Value zetten we 1. 

  Winback_2.0__3_.png

 6. Vervolgens voeg je een Visitor split toe aan de flow. Je stelt hiermee wanneer de actie voor een e-mail versturen moet plaats vinden.

  Winback_2.0__6_.png

 7. In het scherm Visitor split voeg je een regel toe met +add rule. We willen een vervolgactie wanneer een specifieke bezoeker een score heeft gelijk aan 5 punten of meer. De waarde die je selecteert is een custom veld in Spotler Activate. 

  Winback_2.0__5_.png

 8. Vervolgens loopt de flow hetzelfde als beschreven bij de winback basis campagne vanaf stap 4.