Permissies of globale opt-out?

Je hebt twee manieren om je afmeldproces in te richten in Spotler Mail+:

Globale opt-out houdt in dat als iemand zich afmeld via je nieuwsbrief, diegene geen één mail meer kan ontvangen vanuit je Spotler account. Dus ook geen serviceberichten. 

Als je werkt met permissies kan een contact zich aan- of juist afmelden voor een specifieke e-mail. De permissies worden opgeslagen bij een contact in een specifiek databaseveld dat “permissies” heet. Er staat dan een checkbox aangevinkt, of niet, afhankelijk van de permissie die gegeven is.

Voordeel van werken op basis van globale opt-out

Wanneer je veel met statische lijsten werkt en er zit een contact in je lijst die zich eerder heeft afgemeld, dan wordt het contact automatisch niet in de verzending van je mailing meegenomen. Dit is niet het geval als je met permissies werkt. Met globale opt-out kun je dus niet perongeluk iemand die zich heeft afgemeld alsnog mailen vanuit Spotler.

Nadeel van werken op basis van globale opt-out

Wanneer een contact een globale opt-out is kan degene geen één mailing meer ontvangen vanuit je Spotler account. Dit betekent dat wanneer je contacten per servicemail wilt informeren over een terugroepactie of een storing dit niet mogelijk is vanuit Spotler Mail+.

Voordeel van werken met permissies

Het voordeel van werken met permissies is dat wanneer iemand zich afmeld voor je nieuwsbrieven nog wel serviceberichten kan ontvangen. Iemand blijft een actieve status houden in je account. Dus stel je hebt een terugroepactie of je wilt klanten informeren over een storing, dan is het nog steeds mogelijk je klanten te bereiken per mail, ondanks ze zich hebben afgemeld voor je nieuwsbrieven.

Daarnaast kan je meer doelgericht mailen, omdat de klant beter kan specificeren wat hij of zij wilt ontvangen. Wanneer een contact niet geïnteresseerd is in je standaard nieuwsbrief, maar bijvoorbeeld wel in de wekelijkse actiemailings dan heeft hij de mogelijkheid om zijn voorkeuren daar op aan te passen.

Nadeel van werken met permissies

Wanneer een contact zich afmeld voor de nieuwsbrief, dan wordt de permissie uitgevinkt voor de nieuwsbrief. Als je met statische lijsten werkt, dan is jouw statische lijst leidend en worden de permissies in Spotler genegeerd. Dat betekent dat je alsnog iemand kan mailen via een statische lijst, ondanks dat iemand zich heeft afgemeld voor de nieuwsbrief. Wil je toch met statische lijsten en permissies werken, dan is het van belang dat je de afmeldingen heel goed bijhoudt. De afmeldingen moet je verwerken in je statische lijst, voordat je een nieuwe statische lijst importeert.

Interessante artikelen