Tagging en scoring in automatische campagnes

Naast tagging en scoring toevoegen aan een contact in je bericht, webpagina, formulier of survey is dit ook mogelijk via automatische campagnes. De mogelijkheden in de module Automations zijn uitgebreider. Zo kun je bijvoorbeeld op een specifieke vraag en antwoord in een formulier een tag toekennen met een automatische campagne. Maar belangrijkste verschil is dat je naast het toekennen van tags aan een contact ook automatische campagnes kan triggeren op basis van een tag of score.

In de module Automations is het mogelijk om tags en scores als volgt in te zetten:

Triggers

Start een automatische campagne wanneer iemand aan een tag voldoet of bij een score wijziging.

Module_Automations_Triggers.png

 

Tag toegevoegd

Selecteer de tag die de automatische campagne moet starten. Je kan in het veld Selecteer tag klikken en de laatst toegevoegde tags selecteren of je zoekt in het veld naar je toegevoegde tags. Het is ook mogelijk om in het veld een nieuwe tag toe te voegen.

Module_Automations_Triggers_Triggertoegevoegd_Instellingen.png

Voorbeeld campagne 1

Stel je werkt met tags als interesses, bijvoorbeeld "Spanje". Je wilt iedereen die de tag Spanje toegekend krijgt een automatische mail sturen met reviews en tips over Spanje. Dan ziet de automatische campagne er zo uit:

Trigger_tag.png

Score wijziging

Als je scoring gaat inzetten bepaal je welke score hoog is en welke laag. Als er zo een grens bereikt wordt, kan je hier op inspringen. Je doel kan zijn om een score te verhogen, of content te bieden die past bij de score.

Selecteer met welke actie je de automatische campagne wilt starten. Dit kan basis van een score of een score tag in een tijdsperiode.

Score tag

Je ziet de volgende opties aan de linkerzijde wanneer je de trigger Score wijziging toepast:

Module_Automations_Triggers_Scorewijziging.png

 • Selecteer de tag die je wilt gebruiken door in het veld te klikken of de tag op te zoeken.
 • Bepaal vervolgens de toepassing van de score met het dropdown-menu en het punten aantal.

  Module_Automations_Triggers_Scorewijziging_Score.png

Voorbeeld campagne

Werk je met leadscoring en wil je dat de tag Lead gewijzigd wordt naar Marketing Qualified Lead (MQL) wanneer er een bepaalde score is behaald? Dan kan je deze toepassing gebruiken. De campagne ziet er dan als volgt uit:

Module_Automations_Triggers_Scorewijziging_Score_voorbeeld.png

 

Score tag in tijdsperiode

Als je op verschillende plekken een score verhoogt, geeft een toegenomen score aan dat een contact op veel van die plekken is geweest. Een snel toegenomen score geeft dus een hoge mate van interesse aan. 

Module_Automations_Triggers_Scorewijziging_Score_tag_in_tijdsperiode.png

 • Bepaal of je een automatische campagne wilt op basis van een toegenomen score of een afgenomen score en vul een getal in:

  Module_Automations_Triggers_Scorewijziging_Score_tag_in_tijdsperiode_score.png

 • Kies de tijdsperiode:

  Module_Automations_Triggers_Scorewijziging_Score_tag_in_tijdsperiode_tijdperiode.png

Voorbeeld campagne

Iedere keer als een contact een reisgids passend bij een vakantiehuis aanvraagt, krijgt dit contact +1 op de tag Spanje. Dus als de score is toegenomen met +3 in 2 dagen, dan is het contact flink aan het vergelijken. Ik wil dit contact graag verleiden tot een boeking, bijvoorbeeld door een korting. Zo hoop je te voorkomen dat het contact bij de concurrent gaat boeken. De campagne ziet er dan als volgt uit:

Module_Automations_Triggers_Scorewijziging_Score_tag_in_tijdsperiode_tijdperiode_voorbeeld.png

Acties

Met een actie bepaal je wanneer een tag en score wordt toegekend aan het contact.

Module_Automations_Acties.png

De trigger kan van alles zijn, zoals het invullen van een formulier tot een trigger vanuit je externe systeem. Op basis van een actie of gedrag van een contact voeg je een tag of score toe.

Module_Automations_Acties_Instellingen.png

 • Selecteer actie: Wil je naar aanleiding van een actie of gedrag een tag toevoegen of verwijderen?
 • Selecteer tag: Selecteer de tag die je wilt toevoegen of maak een nieuwe aan door in dit veld te typen en op Enter te drukken.
 • Score: Voeg een score toe aan je tag. Wil je alleen gebruik maken van een tag en niet van een score? Vul dan hier 0 in.
 • Inplannen: Wanneer moet de actie plaats vinden ten op zichtte van de actie/gedrag.

Voorbeeld campagne

Stel je gebruikt lead scoring en je wilt een score toepassen wanneer iemand een white paper aanvraag doet. Dan ziet de campagne er als volgt uit: 

Module_Automations_Acties_voorbeeld.png

Condities

Met een conditie controleer je voordat een actie plaatsvindt of het contact voldoet aan de juiste criteria. Er ontstaat een ja/nee splitsing. Een Tag of Score is ook in te zetten als conditie. Voldoet iemand wel of niet aan een specifieke tag of score?

Module_Automations_Condities.png

Tag

Selecteer de tag waar je de check op wilt doen en vervolgens na hoeveel dagen als er geen tag is toegevoegd het contact het nee-pad moet volgen. Je kan dagen, uren en minuten instellen. Spotler begint met de tijdsberekening vanaf het moment van de vorige actie. Dus stel de actie voor de conditie is een e-mail sturen dan rekent hij vanaf het moment dat de e-mail verzonden is. 

Module_Automations_Condities_Tag.png

Voorbeeld campagne

Stel je zet tags in op basis van de verschillende fases binnen de buyers journey. En je hebt een specifiek white paper die in de Awareness stage van je buyers journey valt. Het is dan natuurlijk niet gezegd dat alleen contacten die deze tag hebben het white paper downloaden. Heeft een contact de tag Consideration stage of Decision stage en je wilt daar actie op ondernemen, omdat de contacten minder relevant worden om op te volgen. Met een check op conditie kan je er voor zorgen in één campagne dat zowel de contacten in de Consideration stage als de contacten in de Decision stage minpunten krijgen. Het is afhankelijk van de fase hoeveel minpunten ze krijgen en welke content. 

Module_Automations_Conditie_tag_voorbeeldcampagne_2.jpg

 

Score

Selecteer de tag en score waarop je de check wilt doen.

Module_Automations_Condities_Score.png

Er zijn verschillende opties voor de Score.

Module_Automations_Condities_Score_opties.png

Voorbeeld campagne

Stel je maakt gebruik van scores op basis van loyaliteit. Dan kan je onderscheid maken in de mate van loyaliteit. Je wilt bijvoorbeeld voor contacten die 30 punten of meer hebben gehaald een speciale bedankmail sturen met een hoge korting. Dit zijn je "gold-klanten". Voor klanten die wel loyaal zijn, maar nog minder punten hebben gescoord kun je een bedankmail sturen met een lagere korting. De campagne ziet er dan als volgt uit:

Module_Automations_Condities_Score_Voorbeeld.png