Campagne: Loyaliteitsprogramma

Het woord zegt ’t al: het is een programma die je inzet voor je loyale lezers of klanten. Zij zorgen ervoor dat je bedrijf succesvol is, voor de juiste mond-tot-mondreclame en ze zijn misschien zelfs je ‘brand ambassador’. Daarom organiseren bedrijven klantdagen, ontwikkelen ze spaarprogramma’s, geven ze korting op producten of geven ze voorrang op de inschrijving van
evenementen. En e-mail is uitermate geschikt om je loyale lezers hiervan op de hoogte te brengen.

Een loyaliteitsprogramma maakt het mogelijk om met relatief weinig inspanning toch extra aandacht te geven aan bestaande klanten. Door net die ene stap verder te gaan, zorg je voor waardering en verleng je je klantrelatie. En een leuke bijkomstigheid: dit type e-mail scoort opvallend hoog in termen van open/doorklik ratio’s en is een bewezen concept op brandingsgebied.

Aan de slag

In Spotler is een standaard template aanwezig voor een loyaliteitsprogramma. Je kan de campagneflow altijd verder uitbreiden of aanpassen naar wens. De campagneflow van het template Loyaliteitsprogramma ziet er als volgt uit:

Voorbeeld_Loyaliteitsprogramma.png

Doel = Relatie op-en uitbouwen (klantontwikkeling of retentie)
Trigger campagne = Een inschrijfdatum
Campagne = Een jaar na inschrijfdatum wordt de tag Loyaliteit meegegeven aan een klant en deze wordt aangevuld met 1 punt. Om 10:00 wordt een bericht gestuurd met een loyaliteitsprogramma. Weer een jaar later wordt de score opgehoogd met 1 punt en nogmaals een bericht gestuurd. Op basis van de puntentelling weet je hoe lang je een klantrelatie hebt met een contact.

Je doorloopt de volgende stappen wanneer je gebruik maakt van ons standaard template: 

 1. Berichten opstellen
 2. Nieuwe automation
 3. Automation publiceren

Je gebruikt daarvoor de volgende modules:

Modules_Verlatenwinkelwagen.jpg

1. Berichten opstellen

Er zijn drie verschillende berichten nodig voor deze campagne: 

 1. Loyaliteitsprogramma mail 1
  Een bericht waarbij je stil staat bij de 1-jarige klantrelatie.
 2. Loyaliteitsprogramma mail 2
  Een bericht waarbij je stil staat bij de 2-jarige klantrelatie.

Wil je korting weggeven? Gebruik dan de functionaliteit Unieke kortingscodes. Vergeet niet je campagnebericht op de status Definitief te zetten, anders is deze niet te selecteren in de editor. 

Op zoek naar inspiratie? Bekijk de voorbeelden van een loyaliteitsmail.

2. Nieuwe automation

Je doorloopt de volgende stappen in de module Automations:

 1. Klik op de gele button Nieuwe automation
  Nieuwe_automation.png

 2. In stap 1 geef je bij de Eigenschappen een naam op, bijvoorbeeld; Loyaliteitsprogramma.
 3. In stap 2 kies je of je een keuze wilt maken uit de standaard templates of een template die je hebt opgeslagen. Standaard staat de keuze op Standaard templates. Klik op het template Loyaliteitsprogramma en op Opslaan & volgende.

  Standaardtemplate_Loyaliteit.png

 4. In stap 3 klik je op de blauwe button Bewerken om de editor te openen.
 5. De campagneflow staat klaar. Deze ziet er als volgt uit in de editor:

  Voorbeeld__Editor_Loyaliteitsprogramma.png

   

Trigger: De inschrijfdatum is de trigger. Iedereen in je Spotler database heeft een inschrijfdatum kan deze campagne ontvangen. Daarom is het belangrijk om nog een filter toe te passen op deze trigger, zodat alleen de contacten in je database die een permissie voor de nieuwsbrief hebben gegeven deze automatische campagne ontvangen.

 

Omar_Letop.png

Permissie vereist voor de campagne
Deze campagne mag alleen getriggert worden voor contacten die jou permissie hebben gegeven voor de nieuwsbrief. Je kan niet zomaar elk willekeurig contact campagneberichten sturen.

Door middel van filters zorg je ervoor dat alleen contacten met de permissie nieuwsbrief getriggert worden in de campagne. Hoe je dit doet lees je in het artikel: Hoe pas ik een filter toe op een trigger, actie of conditie?


De inschrijfdatum geeft aan wanneer een contact in Spotler is binnengekomen. Als je één van de volgende data beschikbaar hebt in je Spotler-account, overweeg om dat in te stellen als trigger: Eerste aankoopdatum, Datum start klantrelatie, Datum eerste donatie. Deze zijn nog persoonlijker.

Actie 1: 
Een jaar na de inschrijfdatum wordt direct een tag Loyaliteit toegekend aan een contact. Daarnaast wordt de score bij deze tag opgehoogd naar 1. Je ziet dat de Contact actie nog niet is ingesteld. De tag moet nog geselecteerd/toegevoegd worden met een score ophoging van 1.

Klik op de contact actie. Nog geen tag Loyaliteit in je Spotler-account? Typ Loyaliteit in het invoerveld onder Selecteer tag en druk op Enter. Heb je wel al de tag Loyaliteit in je account? Gebruik dan het invoerveld onder Selecteer tag als zoekveld door te typen. 

Actie 2:
Na de tag wordt er 10 uur gewacht voordat er een bericht wordt verstuurd naar het contact. 
Je ziet dat de Verzendactie nog niet volledig is ingesteld. Het juiste bericht is namelijk nog niet geselecteerd. Klik op de verzendactie en vervolgens kun je links het bericht selecteren wat je eerder hebt aangemaakt. In dit geval: Loyaliteitsprogramma mail 1.

Actie 3:
365 dagen later wordt de tag Loyaliteit weer opgehoogd met 1 punt. Iemand heeft 2 punten (dit betekent 2 jaar een relatie). De Contact actie is nog niet volledig ingesteld. Klik op de contact actie en selecteer de tag Loyaliteit door te zoeken of op het invoerveld te klikken. Vervolgens verhoog je de score met 1 punt. 

Actie 4:
Na de tag wordt er 10 uur gewacht voordat het tweede bericht van het loyaliteitsprogramma wordt gestuurd. Ook hierbij stel je de Verzend actie in. Selecteer het bericht: Loyaliteitsprogramma mail 2.

Bekijk de video voor alle handelingen:

3. Automation publiceren

Om de automatische campagne live te zetten, publiceer je deze in de Publisher. Meer lees je hierover in het artikel: Publisher

Het loyaliteitsprogramma uitbreiden

Extra actie: cross & upsell
Zijn er aanvullende producten of diensten die vaak worden afgenomen door contacten waar je al langer een relatie mee hebt? Denk bijvoorbeeld aan onderhoud van een afgenomen product of het upgraden van een abonnement na één jaar. Biedt dit aan in een e-mail vóór de verlenging: Binnenkort verlengen we jouw abonnement, misschien wil je deze producten er aan toevoegen?

LO_Cross.png

Omdat je een e-mail stuurt voor het jubileum, vervroeg je ook de timing van de trigger. In bovenstaande voorbeeld is deze gewijzigd van 365 naar 360 dagen. De resterende 5 dagen voeg je als vertraging toe in de actie Loyaliteitsprogramma mail 1.
Extra actie: e-mails op basis van webshopgegevens
Is jouw Spotler account gekoppeld aan een webshop? Dan kan je nog specifieker segmenteren op waardevolle klanten. Bijvoorbeeld klanten die meer dan 5 bestellingen hebben gedaan, of klanten met een totale orderwaarde boven de €1000,-. Stuur deze klanten een groter gebaar. Door filters toe te passen op de stappen zorg je ervoor dat ieder contact maar één bericht ontvangt.

LO_Topklant.png

Een logische uitbreiding is om deze campagne uit te bouwen naar een jubileum van 3, 4, 5 enzovoort jaar.

Bekijk hier een voorbeeld van een uitgebreid loyaliteitsprogramma:

Uitgebreide_Loyaliteit_campagne.jpg