Campagne: White paper download

Met het aanbieden waardevolle content, bijvoorbeeld in de vorm van een white paper, verzamel je leads. We noemen dit principe Gated content. De lead geeft zijn gegevens in ruil voor gratis kennis. Vervolgens heb je gegevens zoals telefoonnummer en e-mailadres, dat maakt het gemakkelijk voor jouw Sales collega om deze lead op te volgen.

In dit stappenplan leggen we je uit hoe je op eenvoudige wijze een white paper download inricht in Spotler. Heb je geen white papers om aan te bieden? Je kunt dit stappenplan ook als leidraad gebruiken voor aanvragen van andere kennisdocumenten.

Inspiratie

Of je nu gericht bent op de Business-to-Consumer, Business-to-Business of de Non-profit markt, er zijn verschillende voorbeelden hoe je een formulier kunt toepassen voor de aanvraag van brochures, e-books, rapporten, infographics, klantcases etc.

Non-profit:

VB_Alzheimer.png

Business-to-Business:

VB_Fortop_Whitepaper.png

VB_2_Fortop_Formulier.png

Business-to-Consumer:

VB_Gezondaantafel_1.png

Soumaya_bordzijkant_bril.png Website bezoekers vasthouden met Spotler
Websitebezoekers komen en gaan. Hoe zorg je ervoor dat je ze niet na één bezoek kwijt bent? De module Formulieren van Spotler helpt je hierbij. Inspiratie nodig en wil je weten hoe? Bekijk op de Spotler Academy ons webinar opname: Website bezoekers vasthouden met Spotler.

Aan de slag

In Spotler is een standaard template aanwezig voor een white paper download campagne. Je kan de campagneflow altijd verder uitbreiden of aanpassen naar wens. De campagneflow van het template white paper download ziet er als volgt uit:
Voorbeeldflow_whitepaper.png

Doel = Leads genereren
Trigger campagne = De trigger voor deze campagne is een formulier
Campagne = Na de aanvraag van het white paper wordt er direct een bericht verzonden met de download link. Wordt na 4 dagen niet geklikt op deze link dan ontvangt de aanvrager een herinnering. Klikt daarna iemand niet binnen 4 dagen, dan stopt de campagne. Wanneer een contact wel klikt op de download link dan ontvangt hij altijd een follow-up e-mail. In een follow-up e-mail kun je zetten: "Misschien zijn deze white papers ook iets voor jou?" of "Wat vond je van het white paper?".

Je doorloopt de volgende stappen wanneer je gebruik maakt van ons standaard template: 

 1. Formulier opstellen white paper download
 2. Berichten opstellen white paper download
 3. Nieuwe automation
 4. Automation publiceren

Je gebruikt hiervoor de volgende modules:

Modules_Offerteaanvraag.jpg

 

1.Formulier opstellen

Voor deze campagne is er één formulier nodig.

 1. White paper download
  Het formulier voor de white paper download is de trigger voor deze campagne. Het formulier maak je in de module Formulieren. Vervolgens plaats je het formulier op je eigen website. Je leest hier meer over in het artikel: Formulier exporteren en integreren.
  Tip: vraag ook direct opt-in voor de nieuwsbrief op dit formulier.

2. Berichten opstellen white paper download

Je stelt voor deze campagne drie berichten op:

 1. White paper download
  Plaats in het bericht een link naar de download van het white paper. Indien gewenst upload je het white paper in de module Documenten.
 2. White paper herinnering
  Probeer eens met een andere onderwerpregel de lezer te triggeren om te klikken en gebruik hiervoor basis motivatoren, zoals: "Wees er snel bij, de link is nog maar 4 dagen geldig" (motivator: angst) of "Leer succesvol..."(motivator: ontplooiing).
 3. White paper follow-up
  In dit berichtje kun je aanbevelingen voor andere white papers doen of uitvragen wat iemand van het white paper vond.

3. Nieuwe automation

Je doorloopt de volgende stappen in de module Automations:

 1. Klik op de gele button Nieuwe automation
  Nieuwe_automation.png

 2. In stap 1 geef je bij de Eigenschappen een naam op, bijvoorbeeld; White paper download: {naam white paper}.
 3. In stap 2 kies je of je een keuze wilt maken uit de standaard templates of een template die je hebt opgeslagen. Standaard staat de keuze op Standaard templates. Klik op het template White paper download en op Opslaan & volgende.

  Stap2_White_paper_download.png

 4. In stap 3 klik je op de blauwe button Bewerken om de editor te openen.
 5. De campagneflow staat klaar. Deze ziet er als volgt uit in de editor:

  Whitepaper_flow_edtor.jpg

  Trigger:
  Het download formulier wat je in stap 1 hebt gemaakt. Deze moet je eerst nog instellen als trigger. Klik op de trigger op het canvas en selecteer aan de linkerzijde het juiste white paper download formulier.

  Actie 1:

  Iemand vraagt via een formulier een white paper aan. Wanneer dit gebeurt wordt er direct een bericht White paper download gestuurd.

  Je ziet dat de Verzendactie nog niet volledig is ingesteld. Het juiste bericht is namelijk nog niet geselecteerd. Klik op de verzendactie en vervolgens kun je links het bericht selecteren wat je eerder hebt aangemaakt. In dit geval: White paper download.

  Conditie:
  De interactie wordt gecontroleerd op basis van een klik in de White paper download e-mail. De interactie is nog niet volledig ingesteld. Kies hier het bericht waar de interactie plaats vindt en selecteer de juiste link. In dit geval het bericht: White paper download. Selecteer de download link die naar het white paper gaat. Wordt er binnen 4 dagen geklikt, dan volgt een contact het Ja-pad. Klikt iemand na 4 dagen niet, dan volgt degene het Nee-pad.

  Ja-pad
  In dit pad is nog niet de Verzendactie E-mail versturen ingesteld. Klik op de actie en selecteer links het bericht: White paper follow-up. Deze actie staat standaard op direct, indien gewenst kan je hiermee een aantal uren of dagen wachten.

  Nee-pad
  Actie 
  Klikt het contact die de white paper download heeft aangevraagd niet in het bericht, dan ontvangt hij een White paper herinnering. Pas de Verzend actie aan door te klikken en het juiste bericht te selecteren. 

  Conditie
  De interactie op de White paper download is nog niet volledig ingesteld. Klik op de interactie en selecteer het bericht White paper herinnering en de link waar de interactie moet plaats vinden (de download link).


  De handelingen die je doet zie je terug in onderstaande video:

   

3. Automation publiceren

Om de automatische campagne live te zetten, publiceer je deze in de Publisher. Meer lees je hierover in het artikel: Publisher

De white paper campagne uitbreiden

Extra actie: e-mail adviesgesprek inplannen
Wellicht heeft het contact naar aanleiding van het white paper nog vragen. Of misschien wil het contact direct een offerte opvragen. Zorg dat het duidelijk is hoe dit proces in zijn werk gaat, door een aanvullende informatiemail gericht op conversie. Zoals het inplannen van een adviesgesprek.
WP_Adviesgesprek.png
Extra actie: e-mail notificatie
Natuurlijk wil je interessante leads niet laten lopen. Door een e-mail notificatie naar jouw Sales afdeling in te stellen is sales op de hoogte. Je kan dit doen aan het begin van de automation, dan krijgt sales van iedere download een notificatie. Mocht dat een beetje te veel worden, kan je dit ook alleen doen in het Ja-pad als een contact niet heeft geklikt op de link om een adviesgesprek in te plannen.

WP_notificatie.png

Extra actie: tagging & scoring
Wil je een start maken met leadscoring? Voeg dan extra Tagging & Scoring opties toe. In onderstaande voorbeeld is een contact die alle stappen zoals gehoopt heeft doorlopen het hoogst gescoord. Contacten die geen actie hebben vertoond, komen uit op een nulscore.

Bekijk hier een voorbeeld van een uitgebreide white paper campagne:

Uitgebreide_White_paper_download_campagne.jpg