Campagne: Educatief programma

In educatief programma stuur je een contact kennis toe in diverse e-mails. Het type kennis en het startmoment zijn afhankelijk van de kennis die je deelt. Zo kan een contact zichzelf aanmelden voor een educatieve campagne om meer te leren over een onderwerp, bijvoorbeeld plantverzorging. Of je kunt een educatief programma als een welkomstcampagne inzetten voor nieuwe abonnees. Of na een aankoop, waarbij jouw klant meer leert over het aangekochte product.

In Spotler hebben we een standaard template voor een Educatief programma met als doel een succesvolle onboarding van nieuwe abonnees. Bijvoorbeeld abonnees op een sportschool die je in een aantal e-mails wil vertellen hoe je alles uit het sportabonnement (oftewel: het afgenomen product) haalt.

Aan de slag in Spotler 

In Spotler is dus een standaard template aanwezig voor een educatief programma. Je kan de campagneflow altijd verder uitbreiden of aanpassen naar wens. Stel je wilt een educatief programma inzetten waar iemand zich specifiek voor aanmeldt, dan pas je de trigger aan naar een formulier trigger. De campagneflow van het template educatief programma ziet er als volgt uit:

Voorbeeld_Flow_EducatiefProgramma.jpg

Klik op de afbeelding om te vergroten

Doel= Onboarding van jouw product of dienst
Trigger= Inschrijfdatum. Wanneer iemand in jouw database terecht komt dan start de campagne.

Soumaya_Warning.png

Trigger inschrijfdatum geldt voor elk contact in jouw database
Wees er van bewust dat elk contact in jouw database een inschrijfdatum heeft. Wanneer je de inschrijfdatum als trigger gebruikt dan gaat deze campagne voor iedereen in jouw database af. Wil je dit niet? Pas dan een filter toe op de trigger: Hoe pas ik een filter toe op een trigger, actie of conditie?

Of gebruik een andere datum als trigger. Zoals een persoonlijk datumveld. Een voorbeeld van een persoonlijk datumveld kan datum aanschaf product zijn.

Campagne= Een dag nadat een contact is ingeschreven ontvangt hij om 10:00 het eerste bericht van het onboardingstraject.

Klikt iemand op een specifieke link in het bericht, bijvoorbeeld: bekijk de handleiding, dan wordt de tag Onboarding meegegeven en die wordt opgehoogd met een score van 1 punt. Vervolgens herhaalt dit zich tot het vierde en laatste bericht van het onboarding traject.

Iris_bord_onder_bullhorn.png

Tijdspad van de campagne
In de campagne zie je telkens 4 dagen wachttijd staan bij de conditie en 7 dagen wachttijd bij een bericht. Echter: dit betekent niet dat alle contacten bij elkaar opgeteld na 11 dagen het volgende bericht krijgen.

Contacten die klikken gaan namelijk direct door na het Ja-pad. Hierdoor slaan ze dus de wachttijd van 4 dagen over. Dit betekent dat klikkende contacten sneller de campagne doorlopen, dan contacten die niet klikken.

Wil je een duidelijk overzicht hebben wanneer een contact wat ontvangt? Gebruik dan het testschema. Lees hier meer over in het artikel: Editor Automations.

Je doorloopt de volgende stappen wanneer je gebruik maakt van ons standaard template:

 1. Berichten opstellen
 2. Nieuwe automation
 3. Automation publiceren

Je gebruikt hiervoor de volgende modules: 

Modules_Verlatenwinkelwagen.jpg

1. Berichten opstellen

Voor deze campagne stel je vier berichten op:

 1. Onboarding Week 1
  Een kleine introductie over jouw product en dienst. Met een link naar een handleiding om de eerste stap te zetten. 
 2. Onboarding Week 2
  Er is een start gemaakt, wat is de eerst volgende vervolgstap? Met een link naar een handleiding om de tweede stap te zetten. 
 3. Onboarding Week 3
  Welke stappen zijn nog meer nodig voor het gebruik van jouw product? Met een link naar een handleiding om de derde stap te zetten. 
 4. Onboarding Week 4
  De laatst stap om de onboarding te voltooien. Met een link naar een handleiding om de laatste stap te zetten. 

Op zoek naar inspiratie voor een educatief programma? Bekijk dan deze voorbeelden.

2. Nieuwe automation

Je doorloopt de volgende stappen in de module Automations:

 1. Klik op de gele button Nieuwe automation
  Nieuwe_automation.png

 2. In stap 1 geef je bij de Eigenschappen een naam op, bijvoorbeeld; Educatief programma product X.
 3. In stap 2 kies je of je een keuze wilt maken uit de standaard templates of een template die je hebt opgeslagen. Standaard staat de keuze op Standaard templates. Klik op het template Educatief programma en op Opslaan & volgende.

  Standaardtemplate_Educatief_Programma.png

 4. In stap 3 klik je op de blauwe button Bewerken om de editor te openen.
 5. De campagneflow staat klaar. Deze ziet er als volgt uit in de editor:

  Voorbeeld_Flow_Editor_EducatiefProgramma.jpg
  Klik op de afbeelding om te vergroten

  De trigger:
  De trigger is standaard de inschrijfdatum. Iedereen die in jouw Spotler-account terecht komt krijgt direct een inschrijfdatum. Als het niet gewenst is dat ieder contact in jouw account deze campagne krijgt, kun je natuurlijk de trigger naar wens aanpassen. 

  Marlies_bordomhoog_lightbulb.png

  Verschillende producten? Gebruik filters
  Heb je verschillende producten met verschillende onboarding trajecten? Pas dan een filter toe op de trigger. Een filter is op basis van een dynamische lijst of een statische lijst.

  Maak een lijst aan met een selectie van een specifiek product en koppel deze aan de hand van een filter aan de trigger. Weten hoe je filters toepast in een campagne? Lees het artikel: Hoe pas ik een filter toe op een trigger, actie of conditie?

  Actie 1:
  Iedereen die een inschrijfdatum heeft ontvangt een dag later om 10:00 een eerste onboarding mail.  Je ziet dat de Verzendactie nog niet volledig is ingesteld. Het juiste bericht is namelijk nog niet geselecteerd. Klik op de verzendactie en vervolgens kun je links het bericht selecteren wat je eerder hebt aangemaakt, namelijk; Onboarding Week 1.

  Conditie 1:
  4 dagen lang nadat de eerste mail is gestuurd wordt er een check gedaan op de klik in het bericht. De conditie is nog niet volledig ingesteld. Klik op de conditie en selecteer het bericht: Onboarding Week 1. Selecteer vervolgens de link die gecheckt moet worden, in dit voorbeeld de link naar de handleiding. 

  Ja-pad
  Wordt er geklikt op de link? Dan wordt direct een tag meegegeven van Onboarding met een score verhoging van 1 punt. Deze actie Contact actie moet je nog instellen. Klik op de actie en selecteer de tag aan de linkerzijde en verhoog de score met 1.

  Heb je nog geen tag Onboarding in je account? Typ dan Onboarding in het invoerveld onder Selecteer tag en druk op Enter. Heb je wel al deze tag in je account? Gebruik dan het invoerveld onder Selecteer tag als zoekveld door te typen.

  Nee-pad
  Geen actie.

  Actie 2: 
  7 dagen na de interactie van een contact wordt om 10:00 een tweede onboarding mail gestuurd. 
  Je ziet dat de Verzendactie nog niet volledig is ingesteld. Het juiste bericht is namelijk nog niet geselecteerd. Klik op de verzendactie en vervolgens kun je links het bericht selecteren wat je eerder hebt aangemaakt, namelijk; Onboarding Week 2.

  Conditie 2:
  4 dagen lang nadat de tweede mail is gestuurd wordt er een check gedaan op de klik in het bericht. De conditie is nog niet volledig ingesteld. Klik op de conditie en selecteer het bericht: Onboarding Week 2. Selecteer vervolgens de link die gecheckt moet worden, in dit voorbeeld de link naar de handleiding. 

  Ja-pad
  Wordt er geklikt op de link? Dan wordt direct een tag meegegeven van Onboarding met een score verhoging van 1 punt. Deze actie Contact actie moet je nog instellen. Klik op de actie en selecteer de tag aan de linkerzijde en verhoog de score met 1.

  Nee-pad
  Geen actie.

  Herhaal de voorgaande stappen voor de mails Onboarding Week 3 en Onboarding Week 4.

Alle handelingen zijn terug te zien in onderstaande video:

3. Automation publiceren

Om de automatische campagne live te zetten, publiceer je deze in de Publisher. Meer lees je hierover in het artikel: Publisher

Het educatieve programma uitbreiden

Extra actie: reminder e-mails
Na iedere stap wordt er door middel van een conditie gecontroleerd of een contact geklikt heeft. Voeg bij ieder Nee-pad een reminder toe. Zo kan je het contact stimuleren alsnog te klikken.
EDU_Reminder.png
Extra actie: beloningsmail ideale klant
Als een contact in alle e-mails heeft geklikt, en dus de hele onboarding heeft doorlopen, is jouw doel bereikt. Leuk om deze klant een extraatje te geven. Wat dacht je van een kortingscode, gratis product of een uur met een personal trainer?
EDU_loyaal.png
Door onderaan de automation een extra conditie op basis van score toe te voegen controleer je dit. Heeft een contact in de tag onboarding een score van 4? Dan is dit de ideale klant en mag deze de mail ontvangen.
Extra actie: klanttevredenheidsonderzoek
Het is interessant om te weten hoe het contact zijn eerste maanden heeft ervaren. En: of jouw educatieve campagne waarde heeft toegevoegd. Maak hiervoor een survey in de module Surveys. Voeg aan het einde van de automation een uitnodiging voor het onderzoek toe. Uiteraard kan je hier ook nog een reminder aan toevoegen als het contact de survey niet invult.
EDU_KTO.png

Klik op onderstaande afbeelding voor een voorbeeld van een uitgebreid educatief programma:

Uitgebreid_educatief_programma__1_.jpg