Campagne: Leadgeneratie

Leads trek je aan met interessante content, zoals white papers, infographics, e-books, podcasts, video's etc. Om leads op te kunnen volgen heb je ook gegevens nodig. Het is daarom niet vreemd om in ruil voor content gegevens uit te vragen door middel van een formulier. Dit wordt Gated content genoemd.

Wanneer iemand jouw content download dan laat dit een vorm van betrokkenheid zien en dat is relevant om op te volgen. Door middel van tags en scores breng je deze relevantie duidelijker in kaart, omdat er scores worden toegekend bij elke actie die een lead onderneemt. 

Aan de slag in Spotler

In Spotler is een standaard template aanwezig voor een leadgeneratie campagne. Je kan de campagneflow altijd verder uitbreiden of aanpassen naar wens. De campagneflow van het template leadgeneratie ziet er als volgt uit:

Volledige_Voorbeeldflow.jpg
Klik op de afbeelding om te vergoten

Doel= Leads genereren
Trigger campagne=
De trigger voor deze campagne is een formulier
Campagne= Wanneer er een aanvraag wordt gedaan dan krijgt een lead de tag MQL (Marketing Qualified Lead) en een e-mailbericht. In dit voorbeeld wordt een White paper aanvraag gebruikt. Bij elk klik in een bericht binnen deze campagne wordt de score opgehoogd bij de tag MQL. Tussen de verschillende berichten zit een tijdsbestek van 4 dagen.

In het derde bericht zit een link naar een formulier voor een offerte aanvraag. Komt er een formulierreactie op deze offerte aanvraag, dan krijgt de lead de tag SQL (Sales Qualified lead) mee en wordt een notificatie gestuurd naar een accountmanager.

Doet de lead geen offerte aanvraag? Dan ontvangt de lead een vierde mail met een herinnering op de offerte. Vult de lead alsnog het formulier in, dan krijgt deze de tag SQL en wordt er alsnog een notificatie gestuurd naar de accountmanager. Gebeurt er niets dan eindigt de automation. 

Iris_bord_onder_bullhorn.png

Permissie nodig voor de campagne
Wanneer iemand een aanvraag doet voor een download dan is het niet zo dat je tot in de oneindigheid iemand mag blijven mailen. Wees dus duidelijk in je communicatie bij je formulier hoeveel mails iemand kan verwachten als hij akkoord gaat met de download. De mails moeten wel betrekking hebben op het onderwerp van de download.

En denk na over een realistisch aantal, zoals bijvoorbeeld maximaal 5 e-mails. Wil je de campagne verder uitbreiden en de lead verder opvolgen, dan heb je een permissie nodig voor de nieuwsbrief. Om per actie te controleren of een contact de juiste permissie heeft, gebruik je filters. Hoe pas ik een filter toe op een trigger, actie of conditie?


Je doorloopt de volgende stappen wanneer je gebruik maakt van ons standaard template:

 1. Formulier opstellen voor een aanvraag
 2. Berichten opstellen
 3. Nieuwe automation
 4. Automation publiceren

Je gebruikt hiervoor de volgende modules: 

Modules_Offerteaanvraag.jpg

1. Formulier opstellen

Voor deze campagne zijn er twee formulieren nodig. Een formulier maak je in de module Formulieren:

 1. Aanvraag formulier 
  Op basis van welk formulier moet deze campagne getriggerd worden? In dit voorbeeld is een white paper aanvraag formulier gebruikt. Maar het kan een aanvraag zijn voor andere content die je tot je beschikking hebt. 
 2. Formulier offerte aanvraag
  In deze campagne wordt de interactie gecheckt op een Offerte aanvraag formulier.

Vervolgens plaats je het formulier op je eigen website of op een webpagina binnen Spotler. Je leest hier meer over in het artikel: Formulier exporteren en integreren.

2. Berichten opstellen

Je stelt voor deze campagne vijf berichten op:

 1. Leadgeneratie - E-mail 1
  Dit is de eerste mail na de aanvraag. Het is logisch om hier de download aan te bieden van je whitepaper, infographic, podcast of welke vorm van content dan ook.
 2. Leadgeneratie - E-mail 2
  In deze e-mail kun je uitvragen wat het contact van de download vond en wat voor content nog meer interessant kan zijn voor jouw ontvanger.
 3. Leadgeneratie - E-mail 3
  In de derde mail zet je een button met een link naar een offerte aanvraag. 
 4. Leadgeneratie - E-mail 4
  In de vierde mail link je ook naar de offerte aanvraag. Geef in je tekst de urgentie aan waarom iemand z.s.m. een offerte aanvraag moet doen, bijvoorbeeld een kortingsactie als je binnen een bepaalde tijd reageert.
 5. Offerte notificatie
  Wanneer de lead daadwerkelijk een aanvraag voor de offerte doet en de tag SQL krijgt. Dan is de lead interessant om persoonlijk op te volgen. Maak een notificatie bericht voor een account manager of voor een Sales representive met daarin een formulier afschrift van de offerte aanvraag. Wil je weten hoe je een formulier afschrift toepast? Lees het artikel: Hoe stuur ik een notificatie of bevestiging nadat iemand een formulier heeft ingevuld?

3. Nieuwe automation

Je doorloopt de volgende stappen in de module Automations:

 1. Klik op de gele button Nieuwe automation
  Nieuwe_automation.png
 2. In stap 1 geef je bij de Eigenschappen een naam op, bijvoorbeeld; Lead generatie campagne: {naam download}.
 3. In stap 2 kies je of je een keuze wilt maken uit de standaard templates of een template die je hebt opgeslagen. Standaard staat de keuze op Standaard templates. Klik op het template Lead generatie en op Opslaan & volgende.
  Standaardtemplate_Leadgeneratie.png
 4. In stap 3 klik je op de blauwe button Bewerken om de editor te openen.
 5. De campagneflow staat klaar. Deze ziet er als volgt uit in de editor.

Volledige_Voorbeeldflow.jpg

Klik op de afbeelding om te vergroten

Aangezien deze campagne verschillende vertakkingen heeft hakken we de uitleg in delen voor een beter overzicht.

Volledige_Voorbeeldflow_Editor_Delen.jpg
Klik op de afbeelding om te vergroten

 

Deel 1: Start van de campagne

Deel_1_campagneuitleg.png
Klik op de afbeelding om te vergroten

Trigger: 
Het formulier wat je hebt aangemaakt in stap 1 voor een aanvraag zoals een white paper. Deze moet je eerst nog instelling als trigger. Klik op de trigger op het canvas en selecteer aan de linkerzijde het juiste formulier.

Actie 1:
In het voorbeeld voeg je direct na de aanvraag een tag toe, namelijk MQL. Klik op de Contact actie om deze in te stellen.

Standaard staat de tag MQL niet in jouw account. Mocht je deze niet eerder aangemaakt hebben, dan voeg je deze eerst hier toe. Typ in het invoerveld onder Selecteer tag aan de linkerzijde: MQL en druk op Enter.

Heb je deze tag wel al aangemaakt? Gebruik dan het invoerveld Selecteer tag als zoekveld. 
De score laat je op 0. Een lead is na de aanvraag een MQL (Marketing Qualified Lead) geworden. Klik op OK.

Actie 2:
Naast een tag toevoegen wordt na de aanvraag ook direct een bericht verzonden. Dit bericht moet je alleen nog selecteren bij de Verzend actie. Klik op de verzend actie en selecteer aan de linkerzijde het bericht: Leadgeneratie - E-mail 1.

Conditie 1:
Deze conditie checkt of er binnen 4 dagen na de eerste mail wordt geklikt. De conditie klik is nog niet volledig ingesteld. Spotler moet weten op basis van welke klik de interactie gecontroleerd moet worden. Klik op de conditie om deze in te stellen. Aan de linkerzijde selecteer je het bericht en vervolgens de link die gecheckt moet worden. Kies het bericht: Leadgeneratie - E-mail 1.

Ja-pad
Wanneer iemand klikt krijgt degene in dit voorbeeld een score van 10 mee op de tag MQL. Stel de contact actie in door te klikken. Selecteer de tag MQL die je eerder hebt aangemaakt door te zoeken in het vrije invulveld. En stel een score ophoging van 10 in. 

Nee-pad
Wanneer iemand niet klikt, gebeurt er niets. Het pad wordt verder vervolgd.

Deel 2: Vervolgmails leadgeneratie

Deel_2_campagneuitleg.pngKlik op de afbeelding om te vergroten

Actie 1:
Elke lead ontvangt een tweede bericht. Deze moet je alleen nog even selecteren. Klik op de verzendactie en selecteer links het bericht: Leadgeneratie - E-mail 2. 

Let op: deze actie staat standaard op direct. Denk na of dit een handige timing is, kijk hierbij naar de content die jij in E-mail 2 en E-mail 3 aanbiedt. Is het logisch dat je deze allemaal achter elkaar krijgt? Of moet hier een aantal dagen of uren tussen zitten? Stel in dat geval een wachttijd in op deze actie.

Conditie 1: 
4 dagen lang nadat de tweede mail is gestuurd wordt er gecheckt of het contact klikt. Klik op de conditie en selecteer het bericht: Leadgeneratie - E-mail 2. Selecteer vervolgens de juiste link die gecheckt moet worden. 

Ja-pad
Wanneer iemand klikt in Leadgeneratie - E-mail 2. krijgt degene in dit voorbeeld nog eens 10 punten bij MQL toegekend. Dat betekent dat een contact die alle ja-paden heeft doorlopen 20 punten heeft bij de tag MQL.

Stel de contact actie in door te klikken. Selecteer de tag MQL die je eerder hebt aangemaakt door te zoeken in het vrije invulveld. En stel een score ophoging van 10 in.

Nee-pad
Wanneer iemand niet klikt, gebeurt er niets. Het pad wordt verder vervolgd.

Herhaal de voorgaande stappen voor Leadgeneratie - E-mail 3

Deel 3: Offerte aangevraagd

Deel3_Offerteaanvraag.png
Klik op de afbeelding om te vergroten

Dit pad wordt gevolgd wanneer er wel een interactie is geweest op het formulier: Offerte aanvraag.

Actie 1:
Heeft iemand een aanvraag gedaan voor de offerte, dan wordt het contact direct getagt met de tag SQL. Deze voeg je zelf toe door in het invulveld SQL te typen en op Enter te drukken. De score laat je op 0.

Actie 2:
En er wordt direct een notificatie gestuurd naar een Sales representive. Klik om de verzendactie in te stellen. Aan de linkerzijde selecteer je de notificatie en vul je het e-mailadres in waar de notificatie heen moet.

Deel 4: Herinnering offerte aanvraag

Deel-5_campagneuitleg.jpg
Klik op de afbeelding om te vergroten

Dit pad wordt gevolgd wanneer er geen interactie is geweest op het formulier: Offerte aanvraag.

Actie 1:
Heeft iemand nog geen aanvraag gedaan voor een offerte? Dan wordt er een bericht verzonden. Stel de verzend actie in door te klikken en het volgende bericht te selecteren: Leadgeneratie - E-mail 4.

Conditie 1: 
In deze conditie wordt een check gedaan of er geklikt is in bericht: Leadgeneratie - E-mail 4. Maar je moet deze conditie nog wel instellen. Klik op de conditie en selecteer het bericht: Leadgeneratie - E-mail 4 en selecteer de juiste link. Vervolgens ontstaan er weer ja-paden en nee-paden.

Ja-pad
Het contact krijgt alsnog een ophoging van 10 punten bij de tag MQL. Stel de contact actie in door te klikken. Selecteer de tag MQL die je eerder hebt aangemaakt door te zoeken in het vrije invulveld. En stel een score ophoging van 10 in.

Nee-pad
Het contact vervolgd de rest van het pad zonder actie.

Conditie 2:

Er wordt een laatste check gedaan op interactie, namelijk of het formulier: Offerte aanvraag is ingevuld. Maar je moet deze conditie nog wel instellen. Klik op de conditie en selecteer het formulier: Offerte aanvraag. Vervolgens ontstaan er weer ja-paden en nee-paden.

Ja-pad
Het contact vervolgt de weg naar het ja-pad waarbij de tag SQL wordt meegegeven en een notificatie wordt gestuurd naar een Sales representive

Nee-pad
De automation eindigt.

Wil je de hele campagne nog eens bekijken? Bekijk de video hieronder:

 

3. Automation publiceren

Om de automatische campagne live te zetten, publiceer je deze in de Publisher. Meer lees je hierover in het artikel: Publisher