Campagne: Reactivatie

Stel, je stuurt met regelmaat mailings. Bijvoorbeeld maandelijkse nieuwsbrieven, één keer in het kwartaal een servicebericht en actiemails. Je hebt je e-mail marketingactiviteiten goed voor elkaar, maar hoeverre worden deze mailings daadwerkelijk gelezen? Met een reactivatie campagne vergroot je de engagement en beperk je de groep slapende lezers tot een minimum.

Voordat je enthousiast met deze campagne aan de slag gaat is het handig om te bepalen hoeveel slapende lezers je hebt. Is het direct nodig om stappen te zetten? In Spotler is dit te achterhalen in de module Lijsten. Je maakt hier een doelgroepselectie op basis van: Engagement: non-opens.

Bekijk hiervoor het artikel: Hoe kan ik het aantal slapende contacten in mijn database bekijken?

Aan de slag in Spotler

In Spotler is een standaard template aanwezig voor een reactivatie campagne. Je kan de campagneflow altijd verder uitbreiden of aanpassen naar wens. De campagneflow van het template reactivatie ziet er als volgt uit:

Voorbeeld_flow_Reactivatie.png
Klik op de afbeelding om te vergroten

Doel = relatie hernieuwen (retentie of win-back)
Trigger= periode van inactiviteit (inactiviteit = geen mails geopend, geen formulieren en surveys ingevuld)

Campagne= In deze voorbeeld campagne wordt na een inactiviteit van 6 maanden een reactivatiemail gestuurd om 10:00 s'ochtends. Vervolgens wordt er 14 dagen na deze mail gecheckt of er geklikt is in de mail of niet. Klikt iemand binnen die 14 dagen in de reactivatiemail dan stopt de campagne. Iemand is weer actief.

Is dit niet het geval? Dan wordt 14 dagen later om 10:00 een tweede reactivatiemail gestuurd. Klikt iemand alsnog in deze tweede mail, dan stopt de campagne voor het contact. Klikt iemand nog steeds niet, dan krijgt deze de tag Slaper. Op basis hiervan kun je eventueel een nieuwe campagne starten of een selectie maken om uit te sluiten van je dynamische lijsten. 

Je doorloopt de volgende stappen wanneer je gebruik maakt van ons standaard template:

 1. Berichten opstellen
 2. Nieuwe automation
 3. Automation publiceren

Je gebruikt hiervoor de volgende modules:

Modules_Verlatenwinkelwagen.jpg

1. Berichten opstellen

Je stelt voor deze campagne twee berichten op:

 1. Reactivatie E-mail 1
  Je probeert met dit bericht je contact te reactiveren. Plaats een button in je bericht waar een ontvanger op kan klikken. Bijvoorbeeld: Wil je nog mailings van ons ontvangen? Of: Op zoek naar inspiratie? Bekijk hoe andere organisaties dit doen op onze inspiratie pagina.
 2. Reactivatie E-mail 2
  Probeer een andere onderwerpregel en snippet uit om de ontvanger te triggeren om je bericht te openen.

2. Nieuwe automation

Je doorloopt de volgende stappen in de module Automations:

 1. Klik op de gele button Nieuwe automation.
  Nieuwe_automation.png
 2. In stap 1 geef je bij de Eigenschappen een naam op, bijvoorbeeld; Reactivatiecampagne.
 3. In stap 2 kies je of je een keuze wilt maken uit de standaard templates of een template die je hebt opgeslagen. Standaard staat de keuze op Standaard templates. Klik op het template Reactivatie en op Opslaan & volgende.

  Overzicht_templates_Reactivatie.png


 4. In stap 3 klik je op de blauwe button Bewerken om de editor te openen.
 5. De campagneflow staat klaar. Deze ziet er als volgt uit in de editor:

  Reactivatie_Editor.jpg

   

  Klik op de afbeelding om te vergroten

  Trigger:
  Deze staat al standaard ingesteld op een periode van inactiviteit van 6 maanden. Maar je wilt wel dat de campagne alleen getriggert wordt voor contacten die zich niet al hebben uitgeschreven voor je nieuwsbrief. Dit doe je aan de hand van een filter op de trigger.

  Omar_Letop.png

  Permissie vereist voor de campagne
  Deze campagne mag alleen getriggert worden voor contacten die jou permissie hebben gegeven voor de nieuwsbrief. Je kan niet zomaar elk willekeurig contact campagneberichten sturen. Door middel van filters toepassen binnen je campagne zorg je ervoor dat alleen contacten met de permissie nieuwsbrief getriggert worden in de campagne en bijvoorbeeld niet contacten die zich hebben afgemeld. Hoe je dit doet lees je in het artikel: Hoe pas ik een filter toe op een trigger, actie of conditie?


  Actie 1:
  Je ziet dat de Verzendactie nog niet volledig is ingesteld. Het juiste bericht is namelijk nog niet geselecteerd. Klik op de verzendactie en vervolgens kun je links het bericht selecteren wat je eerder hebt aangemaakt. In dit geval: Reactivatie E-mail 1

  Conditie 1:
  Deze conditie controleert of het contact klikt in het bericht. Als dit na 14 dagen na de verzending van de mail nog niet is gedaan, wordt het contact doorgestuurd naar het Nee-pad. De conditie is nog niet ingesteld. Klik op de conditie en selecteer aan de linkerzijde het bericht: Reactivatie E-mail 1 en selecteer de link waar de check op plaats moet vinden. Door de conditie ontstaat er een ja-pad en een nee-pad.

  Ja-pad
  Hier stel je niets in. Iemand is weer geactiveerd.

  Nee-pad
  Na de check wordt direct een nieuw bericht verzonden. Ook hier zie je dat de Verzendactie nog niet volledig is ingesteld. Het juiste bericht is namelijk nog niet geselecteerd. Klik op de verzendactie en vervolgens kun je links het bericht selecteren wat je eerder hebt aangemaakt. In dit geval: Reactivatie E-mail 2. Speel bij deze actie eens met het verzendmoment, misschien klikt het contact wel in het weekend of om 11 uur 's avonds.

  Conditie 2:
  Er wordt weer een check gedaan. Dit keer wordt gecheckt of er geklikt is in het bericht: Reactivatie E-mail 2. Klikt iemand, dan stopt direct de campagne. Klikt iemand niet binnen 14 dagen, dan volgt het contact het nee-pad.

  Nee-pad
  Na 14 dagen nog geen activiteit? Het contact krijgt de tag Slaper. Deze tag moet je nog wel instellen. Klik op de Contact actie. Heb je nog geen tag aangemaakt met Slaper? Vul dan in het invoerveld, onder Selecteer tag, Slaper in en druk op Enter. Heb je deze tag wel eerder aangemaakt? Dan gebruik je het invoerveld als zoekveld door te typen. Deze tag kan je gebruiken om contacten uit te sluiten bij minder belangrijke mailings.

  Bekijk onderstaande video om alle stappen te zien: 

3. Automation publiceren

Om de automatische campagne live te zetten, publiceer je deze in de Publisher. Meer lees je hierover in het artikel: Publisher

De reactievatiecampagne uitbreiden

Extra actie: permissie uitzetten
Als contacten na 6 maanden geen interactie én na de reactivitatiecampagne nog steeds geen activiteit vertonen, overweeg dan om de permissie automatisch uit te zetten. Deze contacten kosten je e-mailcredits en verlagen je mailingresultaten. Steek liever tijd in het verkrijgen van nieuwe, geïnteresseerde opt-ins. Zet voorafgaand aan deze actie een laatste e-mail in met een urgente onderwerpregel zoals: Vanaf nu ontvang je geen e-mailings meer van ons. Met de snippet: We willen je niet onnodig lastig vallen.

RE-Permissieuti.png

In dit voorbeeld zet je de permissie uit en plaats je in het bericht Reactivatie E-mail 3 een button Schrijf mij weer opnieuw in. Achter deze button hang je een link die de permissie weer aan zet via de optie Wijzig profiel.
Extra actie: tag Uitsluiten mailings
Voeg als eerste actie in de automation de tag Uitsluiten mailings toe. Deze tag gebruik je om ervoor te zorgen dat contacten enkel deze mails ontvangen en geen reguliere mailings zoals de maandelijkse nieuwsbrief. Deze verlaging van de frequentie verhoogt de focus: contacten zijn immers 'blind' geworden voor jou nieuwsbrief in hun inbox. 

RE_tag.png

Vergeet niet om in de dynamische lijst die je gebruikt voor je reguliere mailings deze tag als uitsluiting op te nemen. Deze tag kan je aan het einde van de automation weer verwijderen. 

RE_Tagver.png

Extra vertraging: radiostilte toevoegen
Deze toevoeging werkt goed in combinatie met de bovenstaande Uitsluiten mailings-tag. Start de campagne met een periode radiostilte. Stel: je verzendt iedere week een mailing. Mail dan eens een maand niet. De absentie van jouw organisatie in de mailbox zal niet opvallen, maar als je ineens wel weer verschijnt kan dit nieuwsgierigheid opwekken.

RE_wacht.png


Tip: steek de inboxvelden dan ook compleet anders in. Gebruik als afzendernaam de naam van een collega, misschien wel de directeur. Ook interessant: gebruik eens een ander type vormgeving in je e-mail, bijvoorbeeld een volledig uitgekleed template wat aanvoelt als een Outlook e-mail.

Bekijk hier een voorbeeld van een uitgebreide reactivatiecampagne:

Reactivatie_uitgebreid__1_.jpg