Campagne: Product review

Reviews zijn waardevol voor je webwinkel. Wist je dat 90% van je potentiële klanten reviews leest (bron: Capterra). De webwinkel met de meeste relevante reviews biedt vertrouwen en heeft daardoor een voorsprong. Daarnaast is het unieke content dat bijdraagt aan de ranking in zoekmachines. Verzamelen dus die reviews! 

  Spotler Academy

In de Spotler Academy vind je de e-course: Standaard eCommerce campagnes. In deze e-course vertellen we je meer over welke campagnes jij minimaal als webwinkel moet inzetten voor meer omzet inclusief inspirerende voorbeelden.
> Direct naar de e-course

Aan de slag

Een automatische ‘product review campagne’ in je Spotler-account maakt het verzamelen van reviews heel eenvoudig. In Spotler is een standaard template aanwezig voor een product review campagne. Je kan de campagneflow altijd verder uitbreiden of aanpassen naar wens. De campagneflow voor de product review ziet er als volgt uit: 

Campagneflow_voorbeeld_productreview.png

Doel = Verzamelen van reviews om potentiële klanten aan te trekken
Trigger campagne = Deze campagne wordt door je webwinkel gestart, zodra er een aankoop is gedaan. Dit gebeurt door middel van een externe trigger. De koppeling met je webwinkel maakt het mogelijk het aangekochte product in je bericht te laden. 
Campagne= 14 dagen na de aankoop wordt automatisch een bericht met de aangeschafte product(en) gestuurd. Per product wordt de klant gevraagd een review te schrijven.

Je doorloopt de volgende stappen om deze product review campagne te publiceren:

 1. Bericht opstellen product review
 2. Nieuwe automation
 3. Product review koppelen in je webwinkel
 4. Automation publiceren

Je gebruikt hiervoor de volgende modules:

Modules_Verlatenwinkelwagen.jpg

 

1. Bericht opstellen product review

Allereerst stel je een bericht op voor je de product review campagne. Hoe je dit exact doet lees je in het artikel: Hoe maak ik een product review bericht?

Vergeet niet je campagnebericht op de status Definitief te zetten, anders is deze niet te selecteren in de editor. 

Op zoek naar inspiratie voor een product review mail? Bekijk dan deze voorbeelden.

2. Nieuwe automation

Je doorloopt de volgende stappen in de module Automations:

 1. Klik op de gele button Nieuwe automation
  Nieuwe_automation.png

 2. In stap 1 geef je bij de Eigenschappen een naam op, bijvoorbeeld; Product review campagne.
 3. In stap 2 kies je of je een keuze wilt maken uit de standaard templates of een template die je hebt opgeslagen. Standaard staat de keuze op Standaard templates. Klik op het template Product review en op Opslaan & volgende.

  Template_Productrreview.png 4. In stap 3 klik je op de blauwe button Bewerken om de editor te openen.
 5. De campagneflow staat klaar. Deze ziet er als volgt uit:

  Flow_Product_review.png

  Trigger: Externe trigger. Deze code gebruik je in jouw webwinkel zodat jouw webwinkel een seintje kan geven aan Spotler wanneer de automatische campagne gestart moet worden. Zie stap 3 over product review koppelen met je webwinkel.
  Actie: 14 dagen na de aankoop wordt een bericht verstuurd. Maar je kan dit natuurlijk naar wens aanpassen. 

  Je ziet dat de Verzendactie nog niet volledig is ingesteld. Het juiste bericht is namelijk nog niet geselecteerd. Klik op de verzendactie en vervolgens kun je links het bericht selecteren wat je eerder hebt aangemaakt.

  Aanpassen_campagneflow_productreview.gif

3. Product review koppelen in je webwinkel

Spotler heeft een seintje nodig van jouw webwinkel om de automatische campagne te starten. Op basis van een campagne code weet Spotler welke automatische campagne getriggert moet worden. Deze code zie je wanneer je een externe trigger als trigger toepast. Zo'n code is dus uniek per automatische campagne en kan handmatig gekopieerd worden of opgehaald worden met een Rest API.

Heb je een koppeling met Magento 2? Neem dan contact op met Spotler. Voor de overige koppelingen neem je contact op met je Spotler-partner. 

4. Automation publiceren

Om de automatische campagne live te zetten, publiceer je deze in de Publisher. Meer lees je hierover in het artikel: Publisher

De product review campagne uitbreiden

Extra e-mail: reminder

Maak gebruik van condities in jouw automation om te controleren of een contact geklikt heeft. Zo niet, stuur dan een reminder. Bijvoorbeeld na 1 week.

ProductreviewReminder.png

Extra e-mail: review op organisatieniveau
Het is mogelijk om op verschillende niveau's reviews uit te vragen. In het voorbeeld vraag je een review uit op productniveau. Mocht je nieuwsgierig zijn hoe klanten jouw dienstverlening hebben ervaren, kan je ook een review op bedrijfsniveau uitvragen. Gebruik hierbij bijvoorbeeld een linkje naar Kiyoh, Google Reviews of Trustpilot. Je kan ook de module Surveys of een feedback blok gebruiken.

Kiyoh.png

Extra e-mail: bedankmail met korting of cadeau
Klanten zijn eerder geneigd om een review achter te laten als er iets tegenover staat. Gebruik bijvoorbeeld een unieke kortingscode als iemand een survey heeft ingevuld, of op de feedback symbolen in de mail heeft geklikt. Voeg hiervoor een Conditie toe aan de automation. Of: beloof dat je een donatie doet aan een goed doel voor iedere ontvangen review.

Surveyconoditie.png

Bekijk hier een voorbeeld van een uitgebreide product review campagne:

Product_review_campagne_uitgebreid.jpg