Campagne: Win back

Omzet genereren uit je bestaande klantenkring is vaak makkelijker dan nieuwe doelgroepen aanboren. Een bestaande klant heeft immers al eens kennis gemaakt met je webwinkel en interesse getoond. Elke vervolgaankoop helpt om de gemaakte wervingskosten goed te maken.

Helaas zal niet elke klant een herhaalaankoop doen. In ieder geval niet uit zichzelf. Een beetje hulp in de vorm van een win back campagne geeft dat extra zetje. De standaard campagne “Win back” in Spotler zorgt ervoor dat dit automatisch gebeurt.

  Spotler Academy

In de Spotler Academy vind je de e-course: Standaard eCommerce campagnes. In deze e-course vertellen we je meer over welke campagnes jij minimaal als webwinkel moet inzetten voor meer omzet inclusief inspirerende voorbeelden.
> Direct naar de e-course

Aan de slag

De win back campagne in Spotler wordt getriggerd op basis van de laatste aankoopdatum. Wanneer een klant 60 dagen geen nieuwe bestellingen plaatst, ontvangt hij/zij de win back e-mail om 10:00 s'ochtends. De tijdsperiode van 60 dagen is natuurlijk te wijzigen. We raden aan om dit af te stemmen op de gemiddelde aankoopfrequentie. Je kan de campagneflow altijd verder uitbreiden of aanpassen naar wens. De campagneflow voor de win back campagne ziet er als volgt uit: 

Winback_voorbeeld_flow.png
Klik op de afbeelding om te vergroten

Doel = Stimuleren van een herhaal aankoop
Trigger campagne = De trigger is de laatste aankoopdatum (een persoonlijk datumveld)
Campagne= Er wordt direct na 60 dagen na de laatste aankoopdatum een win back bericht gestuurd. 
Het idee van deze automatische campagne is om 7 dagen lang na het verzenden van het win back bericht een check te doen of er is geklikt in het win back bericht.

Heeft een contact geklikt in het win back bericht, dan volgt een contact het ja-pad. Het contact krijgt een tag Win back met een score van 1. Op basis van deze tag, zou je een nieuwe automation kunnen starten. Hierna wordt de automation beëindigd voor het contact.

Heeft een contact na 7 dagen nog niet geklikt? Dan wordt er direct een bericht verstuurd; dit bericht kan een herinnering zijn. Vervolgens wordt de interactie in het bericht gecheckt. Klikt iemand alsnog in het bericht, dan wordt het contact getagt met Win back een een score van 1.

Klikt een contact niet binnen die 7 dagen dan krijgt deze de tag Slaper en een score verhoogd met 1. Op deze manier is het mogelijk om een nieuwe automation te starten op basis van een specifieke score. Stel een contact heeft uiteindelijk een score van 3 bij Slaper, dan kan je er aan denken om een bericht te sturen met een hogere korting om een aankoop te doen in je webwinkel. 

Je doorloopt de volgende stappen om de win back campagne te publiceren:

 1. Bericht opstellen win back
 2. Nieuwe automation
 3. Automation publiceren

Je gebruikt hiervoor de volgende modules:

 

Modules_Verlatenwinkelwagen.jpg

 

1. Bericht opstellen win back

Allereerst stel je een bericht op voor je de win back campagne. Een klant overhalen weer iets te kopen vergt moeite. Het is daarom aan te raden om iets weg te geven, zoals een korting (% of bedrag), gratis verzendkosten of een extraatje bij een volgende bestelling.  Geef daarbij een geldigheidsduur aan om urgentie te creëren. Lees meer over unieke kortingscode in Spotler in het artikel: Kortingscodes.

Voor deze voorbeeldcampagne wordt er gebruik gemaakt van twee berichten:

 1. Win back E-mail 1
 2. Win back E-mail 2 (dit kan een bericht zijn met andere onderwerpregel of andere content, zoals een hogere korting aanbieden)

Vergeet niet je campagneberichten op de status Definitief te zetten, anders is deze niet te selecteren in de editor. 

Op zoek naar inspiratie voor een win back bericht? Bekijk dan deze voorbeelden.

2. Nieuwe automation

Je doorloopt de volgende stappen in de module Automations:

 1. Klik op de gele button Nieuwe automation
  Nieuwe_automation.png

 2. In stap 1 geef je bij de Eigenschappen een naam op, bijvoorbeeld; Win back campagne.
 3. In stap 2 kies je of je een keuze wilt maken uit de standaard templates of een template die je hebt opgeslagen. Standaard staat de keuze op Standaard templates. Klik op het template Win back en op Opslaan & volgende.

  Template_winback.png


 4. In stap 3 klik je op de blauwe button Bewerken om de editor te openen.
 5. De campagneflow staat klaar. Deze ziet er als volgt uit:

  Campagne_Win-back_Editor.jpg
  Klik op de afbeelding om te vergroten

  Trigger: De trigger is 60 dagen na de laatste aankoopdatum. Deze is te wijzigen naar wens. Pas wel een filter toe op de trigger, omdat je niet contacten wilt mailen die zich afgemeld hebben.
  Omar_Letop.png

  Permissie vereist voor de campagne
  Deze campagne mag alleen getriggert worden voor contacten die jou permissie hebben gegeven voor de nieuwsbrief. Je kan niet zomaar elk willekeurig contact campagneberichten sturen. Door middel van filters toepassen binnen je campagne zorg je ervoor dat alleen contacten met de permissie nieuwsbrief getriggert worden in de campagne. Hoe je dit doet lees je in het artikel: Hoe pas ik een filter toe op een trigger, actie of conditie?


  Actie:
  Er wordt 60 dagen na de laatste aankoopdatum om 10:00 uur een bericht gestuurd. Dit bericht heb je eerder aangemaakt. Je ziet dat de Verzendactie nog niet volledig is ingesteld. Het juiste bericht is namelijk nog niet geselecteerd. Klik op de verzendactie en vervolgens kun je links het bericht selecteren wat je eerder hebt aangemaakt.

  Conditie:
  Het idee van deze automatische campagne is om 7 dagen lang na het verzenden van het win back bericht een check te doen of er is geklikt. 

  Je ziet dat de Conditie nog niet volledig is ingesteld. Er moeten nog twee instellingen gedaan worden. Klik op de conditie om naar de instellingen te gaan van de interactie. Selecteer eerst het bericht voor de interactie. In dit geval hetzelfde bericht die je in de vorige actie hebt gebruikt.

  Vervolgens selecteer je de link die gecontroleerd moet worden. Logischerwijs is dit de button die naar jouw webwinkel verwijst. 

  Ja-pad
  Heeft een contact geklikt in het win back bericht, dan volgt een contact het ja-pad.

  Actie
  In dit voorbeeld wordt een tag en score meegegeven. De tag is Win back en de score is plus 1. Op basis van deze tag, zou je een nieuwe automation kunnen starten. Hierna wordt de automation beëindigd voor het contact. Je hoeft hier niets voor in te stellen, tenzij je dit graag anders ziet.

  Nee-pad
  Heeft iemand 7 dagen na het bericht niet geklikt? Dan volgt een contact het nee-pad.

  Actie
  Er wordt direct een bericht verstuurd; dit bericht kan een herinnering zijn. Het bericht is nog niet geselecteerd. Klik op de verzend actie om het juiste bericht te selecteren.

  Conditie 
  De interactie in het bericht wordt gecheckt. Klikt iemand binnen 7 dagen? Dan gaat deze naar het ja-pad en wordt het contact getagt met Win back en wordt de score verhoogd met 1. Ook hier hoef je niets voor in te stellen, tenzij je dit graag anders ziet.

De stappen die je zet zien er als volgt uit:

3. Automation publiceren

Om de automatische campagne live te zetten, publiceer je deze in de Publisher. Meer lees je hierover in het artikel: Publisher

De win back campagne uitbreiden

Extra e-mail: bestelreminder
Heb je een koppeling met je webshop? Dan kan je niet alleen een reminder sturen op basis van een klik, maar kan je ook controleren of er in de afgelopen dagen een aankoop is gedaan. Dit doe je door een filter te plaatsen op de actie.
Winback-reminder.png
Extra e-mail: mailfrequentie wijzigen
Klikt een contact zowel in de win back als de remindermail niet? Biedt dan aan dat dit contact zijn mailfrequentie (tijdelijk) kan verlagen. Dit is handig als je met seizoensgebonden producten werkt, zoals vakanties of kerstversiering. Voeg een e-mail toe met een link naar een formulier waar het contact zijn frequentie kan wijzigen.
Winback_frequentie.png
Extra automation: opnieuw terugwinnen
Komt het binnen jouw organisatie voor dat je contact vaker moet terugwinnen? Bijvoorbeeld omdat er veel concurrenten zijn? Denk aan een webshop voor kleding. Of omdat het product weinig wordt afgenomen? Zoals een verre reis. Dan zal het voorkomen dat contacten vaker in de win back campagne terecht komen. Variatie is dan gewenst.

Geef bijvoorbeeld een andere korting of laat de mail vanuit een andere afzender komen. Door middel van de win back tag die je in het ja-pad hebt gegeven kan je dit contact een ander pad in laten gaan. Na de trigger controleer je met behulp van een conditie of het contact deze taf al heeft. Door iedere keer een +1 score te geven in het win back veld kan je variëren zo ver je wil.
winback_variant2.jpg

Bekijk hier een voorbeeld van een uitgebreide win back campagne:
Uitgebreide_win_back_campagne__1_.jpg