Campagne: Verjaardag

Iedereen heeft een geboortedatum. Waarom die datum dan niet gebruiken voor e-mail marketing? De verjaardagscampagne is een uitgelezen kans om de relatie met je klant te onderstrepen. Het geeft een menselijke, creatieve en verfrissende twist aan je bestaande communicatie. Daarbij komt dat deze simpele campagne effectiever is dan een standaard nieuwsbrief.

Zijn verjaardagen binnen jouw organisatie minder relevant? Gebruik dan data die zijn gerelateerd aan je product of dienst of aan een jubileum van je klantrelatie.

Waarom ben je dan nog niet begonnen? De nummer 1 reden is ontbrekende verjaardagsdata. Dit is wat onhandig, maar prima op te lossen. Data verzamelen is een continu proces en kun je via verschillende kanalen doen. Zet bijvoorbeeld een profielverrijkingscampagne op.

  Spotler Academy

In de Spotler Academy vind je de e-course: Standaard eCommerce campagnes. In deze e-course vertellen we je meer over welke campagnes jij minimaal als webwinkel moet inzetten voor meer omzet inclusief inspirerende voorbeelden.
> Direct naar de e-course

Aan de slag

In Spotler is een standaard template aanwezig voor een verjaardagscampagne. Je kan de campagneflow altijd verder uitbreiden of aanpassen naar wens. De campagneflow van het template verjaardag ziet er als volgt uit:

Verjaardagsflow_voorbeeld.png

Doel = Relatie op-en uitbouwen
Trigger campagne = De trigger voor deze campagne is de geboortedatum van een contact. Maar je kan ook andere data gebruiken, zoals data die gerelateerd is aan het jubileum van je klantrelatie.
Campagne = 4 dagen voor de verjaardagsdatum wordt om 10:00 uur een verjaardagsmail gestuurd. Vervolgens wordt 3 dagen lang gecheckt op het contact klikt in de verjaardagsmail.  

Klikt het contact op een link in de mail; bijvoorbeeld een link naar je webshop, dan ontvangt het contact op zijn verjaardag een felicitatie mail.

Klikt iemand niet, dan wordt er een dag voor zijn verjaardag nog een herinnering gestuurd. Daarna krijgt dit contact ook een felicitatiemail. 

Iris_bord_onder_bullhorn.png

Filteren op permissie
De verjaardagscampagne heeft een commercieel doel en daarom kun je alleen contacten bereiken die een hebben aangegeven jouw e-mail communicatie te ontvangen. Dit kan bijvoorbeeld de permissie "Nieuwsbrief" zijn. 

Pas daarom een filter toe op de trigger, zodat alleen je nieuwsbriefinschrijvers deze campagne ontvangen. Weet je niet hoe je een filter moet instellen? Lees dan het artikel: Hoe pas ik een filter toe op een trigger, actie of conditie?

Je doorloopt de volgende stappen wanneer je gebruik maakt van ons standaard template: 

 1. Bericht opstellen verjaardagscampagne
 2. Nieuwe automation
 3. Automation publiceren

Je gebruikt hiervoor de volgende modules:

Modules_Verlatenwinkelwagen.jpg

1. Bericht opstellen verjaardagscampagne

Allereerst stel je voor deze campagne drie berichten op:

 1. Verjaardagsmail
 2. Verjaardagsmail herinnering
 3. Gefeliciteerd!

Op zoek naar inspiratie? Bekijk dan deze voorbeelden.


2. Nieuwe automation

Je doorloopt de volgende stappen in de module Automations:

 1. Klik op de gele button Nieuwe automation
  Nieuwe_automation.png

 2. In stap 1 geef je bij de Eigenschappen een naam op, bijvoorbeeld; Verjaardagscampagne.
 3. In stap 2 kies je of je een keuze wilt maken uit de standaard templates of een template die je hebt opgeslagen. Standaard staat de keuze op Standaard templates. Klik op het template Verjaardag en op Opslaan & volgende.

  Stap_2_-_verjaardag.png


 4. In stap 3 klik je op de blauwe button Bewerken om de editor te openen.
 5. De campagneflow staat klaar. Deze ziet er als volgt uit in de editor:

  Campagne_Verjaardag_Editor.jpg

  Trigger: Geboortedatum. Maar je kan ook andere data gebruiken, zoals data die gerelateerd is aan het jubileum van je klantrelatie. Let op; alleen contacten met een permissie mogen deze campagne ontvangen. Gebruik hiervoor een campagnefilter.

  Omar_Letop.png

  Permissie vereist voor de campagne
  Deze campagne mag alleen getriggert worden voor contacten die jou permissie hebben gegeven voor de nieuwsbrief. Je kan niet zomaar elk willekeurig contact campagneberichten sturen. Door middel van filters toepassen binnen je campagne zorg je ervoor dat alleen contacten met de permissie nieuwsbrief getriggert worden in de campagne. Hoe je dit doet lees je in het artikel: Hoe pas ik een filter toe op een trigger, actie of conditie?

  Actie: 4 dagen voor de verjaardagsdatum wordt om 10:00 uur een verjaardagsmail gestuurd.Je ziet dat de Verzendactie nog niet volledig is ingesteld. Het juiste bericht is namelijk nog niet geselecteerd. Klik op de verzendactie en vervolgens kun je links het bericht selecteren wat je eerder hebt aangemaakt: Verjaardagsmail.

  Conditie: Klikt het contact op een link in de mail; bijvoorbeeld een link naar je webshop, dan stopt de automation. Klikt een contact 3 dagen na het ontvangen van de verjaardagsmail niet? Dan ontvangt het contact een herinnering. Klik op de Verzend actie en selecteer de mail: Verjaardagsmail herinnering

  Actie: Alle contacten krijgen op de verjaardag zelf een felicitatiemail. Deze stel je als laatste verzend actie in. Klik op de verzend actie en selecteer het bericht: Gefeliciteerd!

  Bekijk onderstaande video voor de stappen:

3. Automation publiceren

Om de automatische campagne live te zetten, publiceer je deze in de Publisher. Meer lees je hierover in het artikel: Publisher

De verjaardagscampagne uitbreiden

Extra e-mail: inspiratie vooraf

Je herkent het wel: een paar weken voordat je jarig bent krijg je de vraag of er nog iets op je verlanglijstje staat. Of je bedenkt ineens: ik moet nog een taart bakken, wijnglazen kopen of boodschappen doen! Zorg dat jouw organisatie op dat moment top-of-mind is en voeg een 'Binnenkort ben je jarig, heb je hier al aan gedacht?' e-mail toe. Dit doe je door de timing van de trigger te vervroegen naar bijvoorbeeld 2 weken vóór de verjaring.

Verjaardag_voorbereiding.png

Pas de timing aan
Onee! We zijn je verjaardag vergeten! Door de timing aan te passen geef je een leuke draai aan de verjaardagscampagne. En je zorgt ervoor dat je niet tegelijkertijd met de campagnes van andere organisaties in de mailbox belandt. Geef om het goed te maken een kortingscode of grappige anti-kater-tips weg.

Verjaardag_vergeten.png

Extra automation: verjaardagscampagne gezinslid
Biedt je een product of dienst die ook past bij een gezinslid van het contact? Vraag de geboortedatum uit voor een eigen campagne. Zo kan je het contact vooraf tips geven over een passend cadeau voor het gezinslid. Bijvoorbeeld speelgoed passend bij de leeftijd van het kind. Of sokken voor de partner. Of iets romantischer: motiveer de klant om te reserveren bij jouw restaurant.

Voor deze trigger heb je een extra geboortedatum databaseveld nodig. Deze kan support voor je aanmaken. Campagnes op basis van de uitgerekende datum van een zwangerschap werken ook goed.
Extra SMS: aankondiging
Wil je een écht persoonlijke campagne? Voeg dan een SMS toe met een felicitatie. Doe in de SMS een aankondiging van de content die je deelt in de e-mail. Bijvoorbeeld: Proficiat! We wilden je als één van de eerste feliciteren! Ondertussen uploaden we onze speciale videoboodschap voor jou, we sturen deze zo per e-mail naar je toe!

VerjaardagsSMS.png

Bekijk hier een voorbeeld van een uitgebreide verjaardagscampagne:

UItgebreide_verjaardagscampagne.jpg