Hoe kan ik de oorzaak van een bounce zien?

In de mailingrapportage zijn er twee type bounces te vinden bij de bounce-ratio:

Het is mogelijk om het bounce bericht te zien waaruit je de oorzaak kunt afleiden van de hard- of de soft bounce. Het bounce bericht is letterlijk het bericht wat Spotler terug krijgt van de ontvangende server.

Het bounce bericht is op verschillende plekken te bekijken in Spotler, namelijk; bij de mailingrapportage en bij een contactkaart.

In dit artikel vind je de volgende informatie:

Hoe bekijk je een bounce bericht bij de mailingrapportage?

Ga naar de module Mailings en open de rapportage van je mailing. Om het bounce bericht te bekijken in je mailingrapportage klik je op de tab Aflevering.

Tab_Aflevering.png

Vervolgens scrol je naar de kop Bounce-ratio. Beweeg je muis over de regel Hard bounced of Soft bounced en je ziet een menu wat je kunt openen. Klik op Bekijken.

Bounce_bekijken.png

Er wordt een overzicht met contacten geopend die gebounced zijn. Beweeg je muis over een contact en je kunt wederom een menu openen. Ditmaal klik je op Bounce bericht.

Bouncebericht_bekijken.png

Er opent een pop-up met het bounce bericht van de server. De inhoud van het bounce bericht wisselt, omdat dit ook server afhankelijk is.

Hoe bekijk je een bouncebericht bij een contactkaart?

Ga naar de module Lijsten en klik op de tab Contacten. Zoek het contact op waar je het bounce bericht van wilt bekijken of wanneer je alle contacten wil bekijken die een hard bounce zijn in jouw account, selecteer je op e-mailstatus; inactief: hard bounce.

E-mail-status.png

Klik bij het contact in het menu op Bekijken.

Bounces.png

Vervolgens is het mogelijk om de Mailing interacties en/of Campagne interacties van een contact te bekijken.

Mailing_Interacties_Bouncebericht.png

Zie je bij een mailing onder het kopje Ontvangen "Nee" staan. Dan weet je dat het contact bij die mailing is gebounced. Klik op het menu op Bounce bericht bekijken.

Welke informatie is te zien in een bounce bericht?

De oorzaak van een hard of soft bounce is uit het bounce bericht te halen. Gezien de verschillende soorten bounce berichten die Spotler terugkrijgt van de ontvangende servers is het niet mogelijk om een specifieke oorzaak van een bounce in één overzicht samen te vatten. Daarom is het nodig afzonderlijk per bounce het bericht in te zien. 

Het verschilt dus wat voor informatie je ziet in een bounce bericht. Soms zie je in de omschrijving: BounceCategory, zoals onderstaand voorbeeld. De Bounce-category geeft aan wat de oorzaak is. Het is dus handig wanneer je een bounce bericht opent om met Ctrl+F te zoeken op BounceCategory.

In onderstaand voorbeeld zie je dat het om een inactieve mailbox gaat.

Bouncebericht_vanserver.png

In andere gevallen is de oorzaak in een uitgebreide uitleg omschreven en zie je geen BounceCategory, zoals onderstaand voorbeeld:

Bouncebericht_vanserver_2.pngEen bounce bericht wordt 90 dagen bewaard. Hierna zie je een melding dat het bounce bericht niet meer zichtbaar is. 

Meest voorkomende bounce categorieën

Zoals eerder aangegeven is het mogelijk dat je in het bounce bericht een BounceCategory tegenkomt. Hieronder worden de meest voorkomende bounce categorieën uitgelegd.

 • Bad-domain
  Het domein klopt niet of bestaat niet. Check de spelling van het domein en de opbouw. Staat er overduidelijk een fout, pas het dan aan naar het juiste e-mailadres. 
 • Bad-mailbox
  Het e-mailadres bestaat niet of klopt niet. Check de spelling van het e-mailadres en pas het aan naar een juist e-mailadres. Of neem contact op met de ontvanger en update het e-mailadres naar het juiste e-mailadres.
 • Inactive mailbox
  De mailing is gebounced omdat het adres van de ontvanger niet meer bestaat, inactief is of is uitgeschakeld. Neem contact op met de ontvanger. Het kan bijvoorbeeld zijn dat een persoon niet meer werkzaam is bij een organisatie. Je wilt dan graag het e-mailadres hebben van een nieuw contactpersoon.
 • Message-expired
  Deze melding krijg je wanneer de mailing niet afgeleverd kan worden binnen 2 dagen dat Spotler de mail probeert af te leveren. Neem contact op met de contactpersoon of er issues bekend zijn met het afleveren van mailings en of het e-mailadres nog up-to-date is. Als het e-mailadres nog klopt is het handig dat de ontvanger jou als afzender toevoegt aan de lijst van betrouwbare afzenders.
 • No-answer-from-host
  De ontvanger is offline of heeft een issue in de configuratie. Neem contact op met ontvanger of er een issue bij hem of haar bekend is.
 • Other messages
  Er is geen gedetailleerd bericht over de oorzaak.
 • Policy-related
  De mailing is gebounced door een policy van de ontvanger. Meestal is de reden dat de mailing om veiligheidsredenen wordt geblokkeerd. Om dit te voorkomen kun je vragen of de ontvanger je op de lijst van betrouwbare afzenders wilt zetten van de organisatie.
 • Quota issues
  De mailing is geblokkeerd omdat de mailbox vol zit van de ontvanger.
 • Routing errors
  De mailing is teruggestuurd vanwege problemen met e-mailrouting. Hier heb jij als verzender geen invloed op, maar dit ligt aan de configuratie van de ontvanger. 
 • Spam-related
  De mailing is gebounced vanwege spam redenen. Je mailing is door de ontvanger gekenmerkt als spam. Vraag aan je contact om jou op de lijst van betrouwbare afzenders te zetten.

Interessante artikelen