Digitale toegankelijkheid

In Nederland houden we er rekening mee dat alle openbare voorzieningen voor iedereen toegankelijk zijn. Ook wanneer je een beperking hebt. Je bent digitaal toegankelijk wanneer je website of app rekening houdt met mensen met een beperking. De beperking kan bijvoorbeeld auditief, fysiek, visueel, spraak of cognitief zijn.

Je denkt misschien al snel aan iemand die blind is. Maar een beperking geldt voor veel meer mensen dan je denkt, namelijk; 1 op de 5 mensen heeft een beperking. Bijvoorbeeld: kleurenblind, arm gebroken, dyslectisch of een auditieve beperking. 

Je kunt je content toegankelijk maken voor iedereen op verschillende manieren. Denk bijvoorbeeld aan een website of formulier wat voorgelezen kan worden door spraaksoftware. Zo weet ook iemand met een visuele beperking wat de inhoud is. Voor iemand die slechthorend is kun je video's ondertitelen. Zo is jouw content voor iedereen bereikbaar. 

In de standaard voor digitale toegankelijkheid staan afspraken en eisen voor de manier hoe websites en apps ontworpen, gebouwd en beheerd moet worden. Dit staat beschreven in de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG). Voor overheidsinstanties is het verplicht om aan digitale toegankelijkheid te voldoen, maar het is voor elke organisatie belangrijk.

Wat kan jij doen zodat je e-mail digitaal toegankelijk is?

Er zijn verschillende punten waar je op kan letten bij het opstellen van een e-mail of landingspagina:

 • Zet zo min mogelijk tekst in afbeeldingen. Wanneer een tekst als een afbeelding is opgenomen is deze niet te lezen door screenreaders, is het niet mogelijk om deze qua kleur aan te passen voor meer contrast of te vergroten met een hulpmiddel.
 • Gebruik alt-teksten voor je afbeeldingen. Je kent dit misschien al voor SEO-optimalisaties, maar in e-mail is het ook belangrijk. Een screenreader kan namelijk de alt-teksten van je afbeeldingen voorlezen, zodat iemand met een visuele beperking hoort wat de inhoud van de afbeelding is. Een voorbeeld:
  2022-02-14_11h17_44.png
  Is een afbeelding puur decoratief? Laat dan de ALT-tekst leeg. De screenreader negeert dan het voorlezen van de afbeelding. Weten hoe je een ALT-tekst toepast in Spotler?
 • Schrijf scanbaar en in duidelijke taal. Je maakt een tekst scanbaar door gebruik te maken van koppen, korte alinea's (ongeveer 3-5 regels) en duidelijke CTA's (calls-to-actions). Wat kan de lezer verwachten wanneer hij op de CTA klikt?
  mceclip1.png
 • Pas duidelijke kleur contrasten toe. In de regels van WCAG wordt aangegeven dat het contrast van normale tekst ten minste 4,5:1 moet zijn en bij grote tekst ten minste 3:1. Hoe meet je zoiets? Daar zijn gelukkig handige plug-ins voor. Een voorbeeld van een plug-in om contrast te checken is: Stark. Veel plug-ins zijn web gebaseerd, dus open of een preview van je e-mail vanuit Spotler of open vanuit een testmail de online versie. 
 • Gebruik unieke tekst in buttons. Wanneer je meerdere artikelen in je nieuwsbrief hebt, gebruik dan een unieke tekst per button. Stel je gebruikt een spraakcomputer en je ontvangt een mail van een reisbureau met meerdere buttons met "Boek nu". Dan is het niet duidelijk via de screenreader welke actie gedaan moet worden. Beter kun je neerzetten "Boek nu Madeira" of "Boek Duitsland". De spraakcomputer weet dan op welke button doorgeklikt moet worden.
 • Gebruik zo min mogelijk gecentreerde tekst. Een woord of een zin centreren is niet zo'n probleem, maar een hele tekst leest niet prettig. 
 • Gebruik leestekens. Door het gebruik van leestekens zoals onder andere een punt-komma en een punt, weet een screenreader wanneer een pauze genomen moet worden bij het voorlezen. 
 • Plaats duidelijke foutteksten in een formulier. Een fout tekst zoals "Vul a.u.b. in" of "Ongeldige waarde" geeft niet duidelijk aan om welk veld het gaat. Beter is om neer te zetten "Je hebt geen geldige postcode opgegeven. Een postcode bevat vier cijfers en twee letters". Hiermee wordt duidelijk om welk veld het gaat op het formulier en welke actie er nodig is. Een fouttekst is in te stellen in de editor van module Formulieren. Weten hoe? Lees het artikel: Hoe pas ik de foutteksten aan van mijn formulier?
 • Pas paginatitels aan. Een duidelijke paginatitel maakt het makkelijker om met een spraakcomputer van tab te wisselen. Weten hoe je een paginatitel aanpast in Spotler? Lees het artikel: Hoe pas ik de paginatitel aan van mijn Spotler webpagina?
 • Testen. Test je bericht en laat deze eens voorlezen door een screenreader. Zo kom je erachter waar je meer gebruik moet maken van leestekens of teksten beter kan aanpassen. En gebruik verschillende plug-ins zoals een contrast checker. Er zijn verschillende tools te vinden om de toegankelijkheid van je e-mail of webpagina te checken.

Digitale toegankelijkheid Spotler

In Spotler hebben wij in de release van december 2021 aanpassingen gedaan ter bevordering van de digitale toegankelijkheid. Dit heeft met de opbouw van formulieren te maken. Bij ieder nieuw Spotler-account zijn de formulieren standaard digitaal toegankelijk. Maar heb je een Spotler-account die ouder is dan 14 december 2021, dan is er nog een handeling nodig om je formulieren digitaal toegankelijk te maken. Breng de formulieren die je actief gebruikt in kaart, zowel de formulieren die in Spotler gebruikt worden als de Spotler formulieren die je extern gebruikt. Neem vervolgens contact met ons op.

  Spotler producten en diensten

De Richtlijnen voor Toegankelijkheid van Webcontent (WCAG) 2.1 bevat een groot aantal aanbevelingen om webcontent toegankelijker te maken. Je e-mail template kan je ook optimaliseren aan de hand van deze richtlijnen. Momenteel is dit verplicht voor de (semi) overheid. Eigenlijk is het voor iedere organisatie aan te raden: hoe toegankelijker je e-mail template, hoe beter het gebruiksgemak. We kunnen je advies geven en je template en formulieren optimaliseren voor digitale toegankelijkheid. Meer informatie.

  Spotler Academy

In de Spotler Academy vind je de webinaropname: Digitale toegankelijkheid in e-mail. Spotlers Soumaya en Tim vertellen je wat Web Content Accessibility Guidelines zijn en hoe je jouw e‑mails WCAG 2.1-proof maakt en waarom digitaal toegankelijk zijn niet alleen voor de (semi) overheid belangrijk is, maar eigenlijk voor iedere organisatie.
> Direct naar de webinaropname

Veelgestelde vragen

Kan ik mijn Spotler formulieren die ik extern gebruik digitaal toegankelijk maken?

Dat is mogelijk. Vraag aan je Spotler contactpersoon om je hier in te begeleiden. Het is van belang dat je de huidige formulieren vervangt. Na een handeling van Spotler exporteer je opnieuw het formulier uit Spotler en je kiest hierbij voor de optie zonder tabellen. Het kan zijn dat de styling op je webpagina niet meer van invloed is op het formulier. Om de lay-out van je formulier goed te krijgen is minimaal de volgende styling code (CSS) nodig:

ul.mpFormTable.mpTwoColumnLayout li.mpQuestionTable.mpMatrixQuestion{flex-direction: column; display:block}
ul.mpFormTable.mpTwoColumnLayout li.mpQuestionTable, div.mpLabelRow {display:flex; flex-wrap: wrap;}
ul.mpFormTable.mpOneColumnLayout li.mpQuestionTable {display:flex; flex-wrap: wrap; flex-direction: column}
ul.mpFormTable.mpTwoColumnLayout li.mpQuestionTable {padding-right:0; margin-right:0}
.mpFormTable {padding-left:0}
.mpLabelRow, .mpMatrix {width:100%}
.mpErrorRow {flex-basis:100%}
.mpFormField, .submitCell {flex-basis:58%}
.mpFormLabel, .submitCellSpacer {flex-basis:38%}
.mpOneColumnLayout .mpFormLabel, .mpOneColumnLayout .mpFormField {width:100%}

Vraag aan je webbeheerder om dit toe te voegen. Meer weten over exporteren van formulieren?Lees de handleiding.