Wat moet ik doen bij koppelen met Extern id?

Je ziet het volgende scherm voor je:
Extern_ID.png

Dit scherm krijg je te zien, omdat je een koppeling hebt tussen Spotler en een ander systeem. Wanneer je een extern systeem gebruikt hoeft e-mailadres niet het unieke gegeven te zijn waarop je contacten ontdubbeld bij een import. Misschien maak jij in jouw systeem gebruik van een klantnummer en wil je op basis daarvan dat de ontdubbeling plaats vindt bij de import. 

De Stap 4 - Extern id is nodig om aan te geven op welk gegeven je wil ontdubbelen buiten een e-mailadres om. Er zijn twee opties in dit scherm afhankelijk van jouw ontdubbelregels.

 

Welke actie moet ik ondernemen?

Dat is afhankelijk van je bestand wat je gaat importeren en hoe je wilt dat Spotler dit bestand ontdubbelt. Ga je ontdubbelen op e-mailadres of op een uniek id van een extern systeem?

Stap overslaan bij ontdubbelen op e-mailadres
Sla stap 4 over wanneer je ontdubbelt op e-mailadres. Je laat dus de dropdown-opties op Niet gekoppeld staan en klik op de blauwe button Volgende. In de volgende stap waar je de overige databasevelden koppelt, koppel je ook het gegeven e-mailadres. 

Vul het unieke id kenmerk in bij ontdubbelen op een uniek id van een extern systeem
Als je niet ontdubbelt op e-mailadres, maar bijvoorbeeld op klantnummer vul dan bij de stap dit unieke id-kenmerk in. Dit heet in Spotler koppelen met een extern-id omdat hier vaak voor wordt gekozen als Spotler gekoppeld is aan een extern CRM-, ESP- of webshopsysteem.

 

Omar_Lightbulb.png

Aandachtspunten

  • Gebruik exact hetzelfde Extern id als het systeem wat gekoppeld is met Spotler. 
    Wanneer je dit niet doet kunnen er dubbele contacten ontstaan.
  • Let op wanneer je een koppeling hebt met meerdere systemen
    Het is bijna altijd nodig om verschillende externe id's te hebben per koppeling. Let dus goed op met welk uniek id je koppelt wanneer je een handmatige import doet. 

Veelgestelde vragen

Wanneer ontdubbel je op e-mailadres?

Bij deze optie is e-mailadres het unieke gegeven van een contact. Een e-mailadres kan dan niet meerdere keren voorkomen in je Spotler database. Hiermee voorkom je dat er meerdere mails naar hetzelfde e-mailadres gestuurd worden.

Voordeel
Minder foutgevoelig, het is namelijk niet mogelijk dat één e-mailadres meerdere keren dezelfde mail ontvangt

Nadeel
Als er meerdere mensen van hetzelfde e-mailadres gebruikmaken, ziet Spotler deze als één contact.

Wanneer ontdubbel je op een uniek id van een extern systeem?
In sommige gevallen is het niet wenselijk om e-mailadres als ontdubbeling in te zetten. Maar ontdubbel je liever op een uniek id van een extern systeem zoals klantnummer of lidnummer. 

Dit kan bijvoorbeeld wenselijk zijn als er meerdere gezinsleden op een zelfde e-mailadres staan ingeschreven, maar je wilt wel elk gezinslid afzonderlijk kunnen mailen op hetzelfde adres. 

Voordeel
Als je in je bronsysteem ontdubbelt op een klantnummer, kan je dit ook zo verwerken in Spotler. Handig als er meerdere mensen hetzelfde e-mailadres gebruiken.

Nadeel
Je kan niet zomaar een mailing sturen naar iedereen in je database, want dan is de kans groot dat hetzelfde e-mailadres meerdere keren dezelfde mail krijgt. In sommige gevallen is dit wel wenselijk, maar wij raden aan om met segmenten te werken.
Is het mogelijk om tijdelijk mijn ontdubbeling aan te passen?
Dit is mogelijk. Neem contact op met onze Support-afdeling. Zij kunnen aangeven welke impact dit heeft op je Spotler account en de ontdubbelregels voor je aanpassen. 

  Spotler Academy

In de Spotler Academy vind je de e-course: Koppelingen voor beginners. Een kleine test. Termen als REST API, externKlantID, ontdubbelregels of Authentication Secret kennen geen geheimen meer voor je? Je weet precies wat ze inhouden? Of toch niet? Ken je deze termen niet of nauwelijks en wil je meer weten over koppelingen? Volg dan de e-course.
> Direct naar de e-course

Interessante artikelen