Welke punten moet ik controleren voordat ik mijn mailing verstuur?

Als je een succesvolle mailing wilt versturen, is het belangrijk dat je eventuele fouten voorkomt. Gebruik hiervoor onderstaande checklist als leidraad voor het testen van je mailing of campagne.

Bestand

Alle mutaties zijn verwerkt

Mail niet zonder na te denken naar de contactenlijst waar de vorige mailing ook heen is gegaan. Wellicht is er in de tussentijd iets gewijzigd wat verwerkt moet worden?

  • Bounces
  • Afmeldingen
  • Wijziging van contactgegevens
  • Aanmeldingen

Als je alle serviceprocessen (afmelden en gegevens wijzigen) via Spotler laat lopen, worden de mutaties vaak al automatisch doorgevoerd in de contactenlijst. Maar soms vinden er mutaties plaats in een extern CRM-systeem of komen er aanmeldingen via een extern formulier binnen. Dan is het handig om de mutaties iedere mailing handmatig na te lopen. Het leggen van een koppeling kan in dit geval veel tijd schelen.

Lijstselectie is gecontroleerd

Stuur je jouw mailing naar een dynamische lijst? Controleer dan of alle verfijningen in deze lijst nog kloppen met de groep contacten die je wil mailen. Wil je iedereen met opt-in mailen, of wil je een extra verfijning maken op bijvoorbeeld klant/niet-klant? Ga na of de contacten die in je lijst zitten de informatie die je gaat mailen interessant vinden.

Mail je naar een statische lijst? Controleer dan goed of de lijst nog up-to-date is. Komt de lijst bijvoorbeeld uit je CRM systeem? Dan is het aan te raden om vlak voor je de mailing gaat versturen een nieuwe export uit het CRM systeem te halen en als statische lijst te importeren in Spotler.

Wettelijk

Heb je toestemming om te mailen?

Controleer of alle contacten die je gaat mailen opt-in hebben. Alleen als je een servicebericht aan klanten stuurt geldt er een uitzondering, dan is opt-in niet vereist.

 

Werkt de afmeldlink?

Controleer of de afmeldlink aanwezig is en test of het afmeldproces werkt.

 

Is er een contactmogelijkheid?

Is het voor de ontvanger duidelijk op welke manier hij of zij contact op kan nemen na het ontvangen van de mail? Denk aan contactgegevens in de footer of een link naar de contactpagina op je website.

Inhoud

Personalisatie klopt

Toon je een voornaam, interesse of een ander personalisatieveld in de mailing? Test dit goed! Vergeet ook geen alternatieve waarde in te stellen, zodat contacten waar het gegeven niet van bekend is alsnog iets te zien krijgen.

Consequent gebruik u/jij

Een inconsistente schrijfstijl komt onprofessioneel over. Controleer of overal dezelfde spreekvorm wordt gebruikt. Dus zowel in de mailing, als op de landingspagina’s als op servicepagina’s zoals afmelden.

 

Alle links werken

Klik alle linkjes aan door de gehele mailing en kijk of je op een juiste landingspagina terecht komt.

 

Juiste parameters voor analytics ingesteld

Controleer of je de juiste parameters aan links hebt meegegeven als je het bezoek vanuit je nieuwsbrief op andere platformen wil doormeten, zoals Google Analytics.

Collega heeft proefgelezen

Op een gegeven moment word je blind voor je eigen typfouten en scheve zinsconstructies. Zorg altijd dat een collega, die de mailing nog niet heeft bekeken, de mailing naleest.

Inboxvelden

De afzendernaam is herkenbaar

Typisch een onderdeel die je over het hoofd ziet, omdat het standaard gevuld is. Check het toch nog even. Wil je de afzendernaam gebruiken om extra toelichting te geven over de inhoud van de mail? Denk aan Spotler | Events of Spotler | Nieuwsbrief.

Het reply-adres werkt

Welk reply-adres gebruik je? Controleer in welke inbox de reply’s binnenkomen en of een collega dit in de gaten houdt. Gebruik geen no-reply adres. Zorg ook dat je Spotler toestemming geeft om een mailing te sturen namens jouw reply-adres, dit regel je middels SPF en DMARC. Dit hoef je maar één keer in te stellen.

De onderwerpregel en snippet zijn gevuld

Stuur jezelf een testmail en controleer hoe de mail binnenkomt in je inbox. Is alles ingevuld? Dubbelcheck de snippet. Het zou vervelend zijn als er nog ergens ‘Plaats hier de snippet’ staat. Gebruik je een symbool in je onderwerpregel? Test deze dan ook in een aantal verschillende e-mail clients.

Weergave

Getest in verschillende e-mail clients

Zorg ervoor dat je een testmail van jouw mailing bekijkt in een aantal populaire e-mail clients. Denk aan Outlook, Gmail en de e-mail app van Apple.

Responsive werking gecontroleerd

Stuur ook een testmail naar een mobiel device. Zo kan je de responsive werking testen. Soms zorgt een foutje tijdens het bewerken voor een onjuiste responsive werking. Dat moet eerst opgelost worden zodat ook je mobiele ontvangers de mailing prettig kunnen lezen.

Is je mailing digitaal toegankelijk

Grote kans dat iemand in jouw contactenlijst een visuele- of motorische handicap heeft en dus gebruik maakt van een screenreader. Laat je mailing eens voorlezen, hoe komt dit over? Belangrijk om aandacht aan te besteden, aangezien het aantal contacten dat gebruik maakt van een spraak assistent op slimme apparaten ook groeit. Controleer bijvoorbeeld of je de alt-tekst achter iedere afbeelding hebt gevuld.

Extra functies

A/B Test

Voer je een A/B test uit in deze mailing? Zorg dan dat je bovenstaande punten bij zowel de A als de B versie checkt.

Dynamische content

Maak je gebruik van dynamische content? Test dan alle varianten van je mailing goed door. Ook belangrijk: controleer of er in ieder geval één contentblok algemeen is, zodat niemand een lege nieuwsbrief ontvangt.

Formulier of survey

Kunnen de lezers vanuit de mailing een formulier of survey invullen? Doorloop dit proces ook een keer vanuit je testmail, zodat je de werking van het formulier en de bedankpagina kan controleren.

Organisatie

Collega's op de hoogte?

Zijn je collega’s op de hoogte van de verzending van de mailing? Zo kunnen ze vragen naar aanleiding van de mailing makkelijker beantwoorden.