Introductie Automations

(alleen zichtbaar wanneer je Spotler Automation hebt of Spotler eCommerce)

Van het instellen van automatische bevestigingen en opvolgmails tot het inzetten van leadscoring en tagging. Maak het jezelf makkelijker met de module Automations.

Goed om te weten
De module Automations zal uiteindelijk de module Campagnes vervangen. Voorlopig bestaan ze nog naast elkaar. Je kunt je automatische campagnes in beide modules opmaken, maar wij raden je echt aan om de module Automations te gebruiken. Die module is nieuw, beter, mooier en heeft meer mogelijkheden. Natuurlijk houden we je uitgebreid op de hoogte van de uitfasering van de module Campagnes. En wees gerust: bij Spotler gaan we nooit over één nacht ijs. De uitfasering plannen we heel zorgvuldig.

  Van module Campagnes naar module Automations

Wil je meer weten over de waarom we een nieuwe module introduceren voor het maken van automatische (e-mail) campagnes? Lees er meer over op onze speciale pagina. Je vind hier overigens nog veel meer handige informatie rondom de lancering van de module Automations.

Voordelen automatische campagnes
Met het inzetten van automatische campagnes is de kans groter dat je jouw e-mail marketingdoelen bereikt. Je stuurt geen bulkmail maar 1-op-1 relevante content op het juiste moment. 

Een geautomatiseerde campagne in Spotler heeft twee eigenschappen:

 1. Ze spelen in op een verandering bij de doelgroep
  Deze verandering wordt ook wel event of trigger genoemd. 
 2. Het gaat om 1 op 1 communicatie
  Eén contact ontvangt een geautomatiseerde mail en niet een grote groep zoals bij een (handmatige) nieuwsbrief. Wanneer een contact de boodschap ontvangt, is afhankelijk van wanneer de trigger afgaat voor de campagne of wanneer een contact aan een specifieke conditie voldoet die je zelf in een campagne hebt ingesteld.

Aan de slag

Je wilt graag aan de slag met de module Automations. Klik in het linkermenu op de module Automations. Je ziet dan het overzichtsscherm van de module.

Module_Automations.png

Het overzichtsscherm is ingedeeld in verschillende onderdelen:

 • Een kolom met Mappen aan de linkerkant van je scherm. Als je voor de eerste keer de module Automations opent, dan zijn er nog geen mappen aangemaakt. Je ziet in het blauw de aanduiding Alle automations. Zodra je meerdere automations hebt ingericht, is het verstandig om ze te groeperen in mappen. Lees meer over mappen in het artikel: Opbouw Spotler.
 • Een menubalk aan de bovenzijde van je scherm met de tabbladen Overzicht, Publisher en Archief plus de gele button met Nieuwe automation en een button met Help.
 • Een vlak met daarin een link naar dit artikel en waarin je uiteindelijk een overzicht zult zien van alle automations die je hebt gemaakt.

Mappen maken en bewerken

Als je voor de eerste keer de module Automations opent, dan zijn er nog geen mappen aangemaakt. Je ziet in het blauw de aanduiding Alle automations. Zodra je meerdere automations hebt ingericht, is het verstandig om ze te groeperen in mappen.

De menubalk van de module Automations

Een korte uitleg van de tabbladen en buttons in de menubalk aan de bovenzijde van je scherm:

 1. De blauw opgelichte tab Overzicht. Als een tabblad een blauwe kleur heeft, dan is de informatie in dat specifieke tabblad zichtbaar. Open je de module Automations, dan zal het tabblad Overzicht standaard als eerste worden getoond. En zoals de naam al doet vermoeden: in dit tabblad zie je een overzicht van al je ingerichte automations.
 2. De tab PublisherMet de tab Publisher plan je een automation in. Hier vind je ook al je automations terug die live staan.
 3. De tab Archief. Aan de slag met je gearchiveerde automations? Klik op Archief.
 4. De gele button Nieuwe automationEen nieuwe automation opstellen? Klik op deze button. 
 5. De button Help. Vind relevante Help Center artikelen rondom de module Automations. Wil je meer weten over de helpfunctie in Spotler, lees hier meer over in Starten met Spotler.
Iris_bord_onder_lightbulb.png De tab Publisher
De tab Publisher kom je alleen tegen in de module Automations. Als je een automation hebt ingericht, dan moet je deze nog publiceren of live zetten. Een automation die je terugziet in de tab Publisher heb je live gezet. In het tabblad Overzicht zie je al je automations terug, ook de automations die je nog niet hebt gepubliceerd.

Het overzichtsscherm met al je automations

Wil je weten hoe je direct aan de slag kunt vanuit het overzichtsscherm, lees de instructies in Overzicht Automations. Ben je op zoek naar een uitleg van de automations editor? Ga dan naar Editor Automations.