Hoe pas ik de serviceformulieren aan van mijn template?

Wanneer wij bij Spotler je account opleveren, dan staan er drie serviceformulieren klaar, namelijk:

  • Aanmeldformulier 
  • Profielwijzigformulier 
  • Afmeldformulier 

Het aanmeldformulier en het profielwijzigformulier kun je zelf naar wens nog aanpassen. Zie je graag een wijziging in het afmeldformulier? Neem dan contact op met je contactpersoon voor Spotler.

Aanpassen service formulieren aanmelden en profielwijzigen

Het aanpassen van de formulieren doe je in de module Formulieren. Dit werkt voor zowel voor het Aanmeldformulier als het Profielwijzigformulier op dezelfde manier.

mceclip0.png

Je ziet dat alle formulieren de status Definitief hebben door het groene bolletje. Een definitief formulier kan niet bewerkt worden, daarvoor moet eerst de status veranderd worden naar Proef of Concept. Dit doe je als volgt. Klik in het dropdown-menu op Status wijzigen.

mceclip1.png

Er verschijnt een pop-up. Klik in de pop-up op Concept en vervolgens OK.
mceclip2.png

De optie om het formulier te bewerken is nu beschikbaar in het dropdown-menu.

mceclip4.png

Wanneer je klikt op Bewerken dan start er een stappenplan. Bij stap 1 kun je eventueel nog een omschrijving toevoegen. De overige instellingen laat je staan. Klik op Opslaan & Volgende door naar beneden te scrollen.

mceclip5.png

In stap 2 klik je in dit geval op de button Bewerken.

mceclip6.png

Er opent een formulieren editor.

mceclip7.png

In de editor kun je wijzigingen aanbrengen aan het formulier. Een paar uitgelicht:

Verwijderen

Stel je communiceert alleen informeel, dan is een tussenvoegsel en achternaam niet nodig om uit te vragen op een aanmeldformulier. Je houdt het liefste je aanmeldformulier zo kort mogelijk. Verwijder een veld van het formulier door met je rechtermuisklik op het veld te klikken. Er opent een menu waar je op Verwijderen kunt klikken.

mceclip8.png

Toevoegen

Misschien zijn er wel velden die je wilt toevoegen aan een formulier. Aan de linkerkant zie je een menu Editor-opties:
mceclip9.png
Dit werkt als een uitklapmenu. Er zijn verschillende opties. Klik je op Keuzevragen dan kun je bijvoorbeeld een radiobutton vraag toevoegen of een checkbox vraag.

Je kunt op twee manieren velden toevoegen vanaf de Editor opties, namelijk door eenmaal te klikken op het type veld of je versleept met je muis het veld op de canvas. Het veld kun je overigens aanpassen door er dubbel op te klikken.

mceclip10.png

Verplaatsen

Het is mogelijk om velden verplaatsen. Stel je vraagt liever eerst een voornaam uit en daarna een e-mailadres op je formulier. Pak het veld op en versleep deze met je muis naar de gewenste plek.

mceclip11.png

Verplicht maken

Een e-mailadres is altijd verplicht, anders kun je niet mailen naar de persoon. Maar stel je wilt personalisatie gebruiken en iemand met zijn voornaam aanspreken, dan kan het ook interessant zijn om bijvoorbeeld voornaam verplicht te stellen. Je maakt een vraag op een formulier verplicht door er dubbel op te klikken en vervolgens te klikken op het rode sterretje.


mceclip12.png

Koppelen

Je kunt velden in je formulier koppelen met de databasevelden in je Spotler-account. Dit is om twee redenen interessant:

  1. Prefillen: Met een koppeling worden gegevens geprefilled als de gegevens van de respondent al bekend zijn in de database. Dit maakt het formulier laagdrempelig en dat draagt bij aan een hogere conversie. De respondent hoeft alleen maar de gegevens te checken en niet in te vullen.
  2. Database up-to-date houden/opslaan van gegevens: wanneer een respondent een veld aanpast, zoals bijvoorbeeld Achternaam, dan wil je dat dit veld overschreven wordt met de nieuwe laatste waarde. 

Met de paperclip in de rechterbovenhoek van het vraagblok koppel je vragen aan databasevelden in je Spotler-account.

Module_Formulieren_Editor_paperclip.png

Klik op de paperclip en een pop-upscherm verschijnt.

Koppelen_vraag.png

Via dit scherm kun je vragen koppelen aan een databaseveld. Voor meerkeuzevragen is het belangrijk om ook de antwoordopties te koppelen.

Koppelen_antwoordopties.png

Een volledige omschrijving van de formulieren editor lees je in het artikel: Editors formulieren.

Bevestiging/notificatie koppelen

Bij een aanmeldformulier wil je ook een mooie bevestiging hebben. Hoe je dit instelt is afhankelijk van welk Spotler-product je hebt. Je leest er meer over in het artikel: Bevestiging en notificatie.

Interessante artikelen: