Hoe activeer ik de REST API?

Om de REST API te activeren ga je eerst naar de instellingen van je account. Klik vervolgens op de tab Account & Facturatie en links op Integraties. Je vindt hier een overzicht van integraties en bijhorende status. 

Integraties.png

Beweeg je muis over de rij en er verschijnt een button Activeren. Klik op Activeren achter de REST API om een licentie af te nemen.

REST_API_Activeren.png

Nadat de licentie is afgenomen ga je naar de tab Integraties en klik je links op Configuraties. Je ziet het volgende scherm:

Nieuwe_Authenticatie.png

Klik op de button Nieuwe authenticatie om een key en secret te genereren. Deze heb je nodig om een extern systeem te koppelen met Spotler.


Eerst verschijnt er een pop-up:

REST_API_ID.png

In deze pop-up:

 • Vul je de naam in van het unieke gegeven in je systeem
 • Selecteer je het systeem waar je mee koppelt:
  mceclip1.png
  Dit gegeven vragen we uit, zodat het overzichtelijk is waar je de REST API voor gebruikt en zo kunnen we je beter helpen indien nodig.
 • Selecteer je of je wilt gebruik maken van een bestaand veld in je database of een nieuw veld wilt aanmaken voor de koppeling met het unieke gegeven in je database. Vaak wordt er gebruik gemaakt van het veld ExternID om te koppelen aan een klantnummer. 

  Heb je al een REST API met een ander systeem lopen? Dan is er over het algemeen een nieuw veld nodig. Zo voorkom je dat het standaard externKlantId wordt overschreven wanneer e-mailadres onderdeel is van de ontdubbelregel(s), dat contacten verwisseld worden als twee externe bronnen hetzelfde externKlantId gebruiken en dat de updates alleen plaats vinden binnen één systeem, omdat het externe systeem het contact niet kan vinden op basis van het juiste externKlantId.

  Twijfel je? Neem gerust contact op met Spotler om je van advies te voorzien. Er zijn namelijk een aantal belangrijke aandachtspunten bij koppelen van verschillende bronsystemen met Spotler.


Klik vervolgens op Ok en je ziet in het scherm de Key en Secret.

Key_en_Secret.png

Omar_bord_serieus.png

Veilig omgaan met een key en secret
Ga voorzichtig om met het delen van de key en secret.
Iemand met deze gegevens heeft namelijk toegang tot alle data in je account. Wees er dus bewust van met wie je de key en secret deelt, waar je deze gegevens bewaart en hoe je deze deelt.

REST API koppelen aan meerdere systemen

Een voordeel van de REST API is dat je meerdere bronsystemen met Spotler kunt koppelen. Zo kun je de sterke punten van verschillende bronsystemen zoals je webwinkel, CRM, ERP of een ander systeem combineren.

Wanneer je dit van plan bent zijn er een paar belangrijke aandachtspunten, zodat de implementatie soepel verloopt en er geen datavervuiling plaats vindt.

Aandachtspunten:

 1. Koppel je één of meerdere systemen met Spotler? Neem contact op met je Spotler partner. Zij kunnen je hierin adviseren.
 2. Maak voor iedere koppeling een nieuwe authenticatie aan en koppel deze aan een nieuwe uniek externKlantId.
 3. Bij meerdere bronsystemen maak je een extra externKlantId veld aan (Maak nieuw veld aan) en de ontdubbelregels worden automatisch aangepast. Zo voorkom je dat het standaard externKlantId wordt overschreven wanneer e-mailadres onderdeel is van de ontdubbelregel(s), dat contacten verwisseld worden als twee externe bronnen hetzelfde externKlantId gebruiken en dat de updates alleen plaats vinden binnen één systeem, omdat het externe systeem het contact niet kan vinden op basis van het juiste externKlantId.
  REST_API_ID.png

 4. Breng de partij die de koppeling voor je regelt op de hoogte dat je met meerdere systemen werkt, zodat zij hier rekening mee houden tijdens de implementatie.

Extra begeleiding nodig? Neem contact op met je Spotler partner.

 

REST API stoppen?

Wil je stoppen met de koppeling? Neem dan contact op met je Spotler-partner, zodat de licentie wordt stopgezet.

 

Meer weten over de REST API?

Lees er meer over in het artikel Introductie API.