Wat is het verschil tussen dynamische content op basis van een dynamische lijst ten opzichte van interessevelden?

Hoe relevanter de content van je nieuwsbrief, hoe effectiever je nieuwsbrief. Je kunt oneindig segmenteren en per doelgroep verschillende nieuwsbrieven opstellen, maar dat is behoorlijk tijdrovend.

Wanneer je Spotler Automation hebt dan zijn er twee manieren om dynamische content toe te passen.

  • Op basis van dynamische lijsten (doelgroepen)
  • Op basis van interessevelden 

Maar wat is precies het verschil? En wanneer gebruik je een dynamische lijst en wanneer gebruik je interessevelden?

Wat is dynamische content op basis van een dynamische lijst 

Elk contentblok koppel je aan een dynamische lijst. Dit betekent dat het contentblok alleen wordt getoond aan de contacten die in de betreffende dynamische lijst zitten. Maak een onderscheid tussen je dynamische lijsten door middel van interesses, demografische en geografische gegevens, gedrag etc.

Hoe je exact een dynamische nieuwsbrief maakt lees je in het stappenplan Dynamische nieuwsbrief.

Wat is Dynamische content op basis van interessevelden

Elk contentblok koppel je aan een interesseveld. Dit betekent dat het contentblok alleen wordt getoond aan de contacten waarvan het specifieke interesseveld van aangevinkt staat.

Een interesseveld is een speciaal databaseveld in het Spotler. Wanneer je gebruik maakt van dit databaseveld staan standaard de interesses bij elk contact aangevinkt. Het contact kan zelf interesses aan-en uitvinken in een profiel wijzigen formulier.

Een nieuwsbrief opstellen op basis van interessevelden noemen we 'Nieuwsbrief op maat'. Dit is ook mogelijk met Spotler Professional en heb je geen Spotler Automation voor nodig. Hoe je exact een 'Nieuwsbrief op maat' maakt lees je bij de stappenplannen.  

De verschillen

De twee grote verschillen tussen dynamische content op basis van een dynamische lijst ten op zichte van interessevelden is dat een dynamische lijst uit meerdere selecties/voorwaarden kan bestaan. Stel je hebt de interesses:

  • Kamerplanten
  • Tuinplanten
  • Potten 
  • Tuinmeubelen

Bij interessevelden zijn dit de opties die iemand kan aan- en uitvinken. Bij dynamische lijsten kan je verder segmenteren. Bijvoorbeeld alle vrouwen die van kamerplanten houden of alle contacten uit Rotterdam die als interesse tuinmeubelen hebben.

Een ander groot verschil is dat bij interessevelden eerst alle interesses worden aangevinkt bij een contact. In dit voorbeeld is een contact dus geinteresseerd in zowel kamerplanten als tuinplanten, potten en tuinmeubels. Waar je bij een dynamische lijst deze gegevens uitgevraagd moet hebben. 

Weet je nog niet zoveel van je lezers? Dan is het makkelijker om met interessevelden te starten. Het kost tijd om profielen op te bouwen. Laat staan dat al je lezers hun gegevens ook netjes aanvullen. Met interessevelden draai je profielverrijking om. In eerste instantie ga je er van uit dat de lezer geinteresseerd is in alle informatie. In de loop van de tijd kan hij interesses uitvinken via een profiel wijzigen formulier.