Doelgroep loyaliteitscampagne voorbereiden

In de eerste stap gaan we aan de slag met de doelgroep van je campagne. In de standaardcampagne in Spotler zijn we uitgegaan van een loyaliteitscampagne die start op basis van een datum. Deze datum moet wel in Spotler aanwezig zijn. En je doelgroep? Je kunt het een stap verder brengen door bijvoorbeeld interessante subdoelgroepen te onderscheiden. Denk bijvoorbeeld nieuwsbrieven gericht op groepen die 1, 5 of zelfs 10 jaar klant bij je zijn. In deze eerste stap zorg je ervoor dat je de startdatum van een klantrelatie kunt opslaan en de juiste personen bereikt.

Startdatum opslaan

De loyaliteitscampagne start automatisch op basis van een datum; de startdatum van de klantrelatie. Wil je deze campagne succesvol inzetten, dan moet je deze datum dus ook in hebben Spotler staan. Deze startdata van je klanten, kun je in de module Lijsten gemakkelijk importeren. Het resultaat is een toegevoegde datum op de contactkaart van je klant:

Startdatum.png

Nog geen databaseveld voor de startdatum in je Spotler-account? Neem contact op met ons support-team en je krijgt direct iemand aan de lijn: +31 (0)88 103 09 09. Of stuur een mail naar support@spotler.nl. Zij maken snel een nieuw databaseveld voor je aan.

Wie is je doelgroep?

Het klinkt logisch om te zeggen dat je doelgroep bestaat uit al je klanten. Dit is ook een prima uitgangspunt om mee te starten, maar denk (in de toekomst) ook eens na over de volgende vragen:

  • Gaat het om eindklanten of heb je misschien ook leveranciers en leden/stakeholders die je wilt benaderen?
  • Zijn er belangrijke subgroepen?
    Denk aan A-/B-klanten, mannen/vrouwen, regio’s, type afgenomen product/dienst, etc.
  • Zijn er interesses te definiëren?
    Hiermee kun je de content (tekst, visuals, cadeautje, etc) van de loyaliteitsmail perfect laten aansluiten voor maximaal resultaat.
  • Is de ontvanger van de loyaliteitsmail de jubilaris/hoofdpersoon?

Gekke vraag misschien, maar de persoon die de mail ontvangt hoeft niet de hoofdpersoon te zijn. Hieronder een mooi voorbeeld van BNP Paribas Cardif. Zij biedt haar klanten de mogelijkheid om hun adviseur gratis met een bloemetje te bedanken. Een positieve ervaring voor zowel de adviseur als de eindklant.

mceclip0.png

 

Doelgroepfilters maken

Is het duidelijk wie je wilt bereiken met de loyaliteitscampagne? Dan is het handig om dynamische lijsten  te maken in de module Lijsten. Deze dynamische lijsten gebruik je in stap 3 voor het filteren van specifieke campagnestappen. Wil je bijvoorbeeld onderscheid maken tussen A- en B-klanten? Of een bepaalde regio? Dan kun je hier per doelgroep een nieuw filter voor inrichten. 

Open de tab Dynamische lijsten en klik op Nieuwe lijst. De eerste stap van een 2-delig stappenplan wordt getoond. Geef een voor jou herkenbare naam op. Vervolgens zie je de buttons Bewerken en Bekijken. Klik op de button Bewerken om een doelgroep aan te maken.

Je ziet het volgende scherm, waar je selecties en uitsluitingen kunt maken:

Module_Lijsten_Dynamischelijsten_Editor.png

 

Permissie: nieuwsbrief

Voor goede e-mail marketing is het noodzakelijk om na te denken over permissies. De loyaliteitscampagne heeft een commercieel doel en daarom kun je alleen contacten bereiken die hebben aangegeven commerciële e-mail communicatie te willen ontvangen. Dit kan bijvoorbeeld de permissie Nieuwsbrief zijn. Deze selectie is dus het startpunt voor de doelgroep van de loyaliteitscampagne.

mceclip2.png

Meer weten over hoe je een dynamische lijst opstelt? Lees er meer over in het artikel Editor voor dynamische lijsten