Formulier exporteren en integreren

Er zijn verschillende integratiemogelijkheden van Spotler-formulieren en -surveys:

 1. Plaatsen van stukje javascript-code uit Spotler
  Van ieder formulier in een Spotler-account kun je een stukje Javascript-code kopiëren uit Spotler en deze plakken in (de HTML van) de pagina van je CMS-systeem. Dit script zorgt ervoor dat het formulier wordt opgehaald uit Spotler op het moment dat een bezoeker op deze pagina terechtkomt. Ook de validatie-javascripts worden daarbij meegenomen.
 2. Plaatsen van formulier op een Spotler webpagina
  Een andere mogelijkheid is om een formulier op een Spotler webpagina te plaatsen. Deze pagina staat dus los van je website. Dit kan handig zijn als je niet eenvoudig een formulier kunt toevoegen in je CMS.
 3. Formulieren integreren via een API
  De laatste mogelijkheid, is door gebruik te maken van de API. Je CMS-systeem kan via de API formulieren uit Spotler ophalen en tonen op het moment dat de bezoeker op de pagina terechtkomt. Dit heeft een aantal voordelen t.o.v. de andere integratiemogelijkheden. Je kunt de functionaliteiten van de Spotler formulieren ten volle benutten, zoals server-side validatie, conditionele vragen (branching) en multi-page formulieren. Daarnaast hoef je, in tegenstelling tot de eerste twee integratiemogelijkheden, niet meer handmatig HTML of Javascript op te halen uit Spotler. 

Formulier op je website door middel van een javascript en html

Om formulieren te kunnen integreren op een externe webpagina zijn er een aantal voorwaarden:

 • Het formulier of de survey mag uit één pagina bestaan
 • Het mag geen bedankpagina bevatten van de module Formulieren 
 • Alleen het type formulier of survey: 'Aanmeld' en 'Normaal' werken

Wil je een formulier of survey gebruiken die uit meerdere pagina's bestaat? Gebruik dan een webpagina van Spotler of doe de integratie van je formulier door middel van een API-koppeling.

Om de code te downloaden voor de integratie van een formulier, ga je naar Integreren onder het dropdown-menu in het overzicht.

Het volgende scherm verschijnt:

mceclip0.png

Je kunt het formulier op twee manieren integreren:

 • Dynamisch
 • Statisch

Bij de dynamische optie worden de wijzigingen die plaats vinden in het formulier direct doorgevoerd op de website. Bij een statisch formulier is dit niet het geval. Na een wijziging in Spotler zul je de code nogmaals moeten invoegen op je website.

Standaard is alleen de Dynamische integratiemethode te selecteren. Dit heeft er mee te maken, dat standaard de anti-bot beveiliging van een formulier aanstaat. Deze optie is alleen mogelijk voor dynamische formulieren. Meer weten over anti-botbeveiliging? Lees hier meer over in het artikel Veiligheid & Privacy.

Let op: Dynamische Spotler formulieren gebruiken een aantal (jQuery) scripts voor een correcte werking. Het kan zijn dat jouw website dit niet goed ondersteund. Een oplossing kan zijn om het formulier Statisch te implementeren. Het gebruik van scripts is dan optioneel.

Zet in stap 1 van het wijzigen van het formulier de anti-bot beveiliging uit, zodat de je statische versie kunt exporteren. Er is geen standaard botbeveiliging meer op je formulier, maar deze kan je zelf toepassen door middel van reCaptcha. 


Mocht je niet weten welke keuze je moet maken wat betreft type HTML, vraag dit dan aan je webbouwer.

Daarnaast heb je nog de keuze uit code die is opgebouwd met tabellen of zonder tabellen. In beide gevallen kun je het formulier volledig zelf stylen. Wil je de volledige vrijheid hebben over de lay-out van het formulier, dan kun je kiezen voor generatie zonder tabellen. 

Code opslaan en bekijken voor integratie formulier
Kies bij het exporteren van de formulier bestanden waar je deze wilt opslaan op je computer. Het is één zip-bestand.

form_opslaan.png

Vervolgens open je het zip-bestand. In het geval van een dynamisch formulier zie je twee html-bestanden:

2_bestanden.png

Beiden heb je nodig. Open het html-bestand in je browser door dubbel te klikken op het bestand of met je rechtermuismenu te klikken op Open/Openen.

Open_bestand.png

Er opent een wit scherm in je browser. De code van het formulier achterhaal je door in je rechtermuismenu te klikken op Bekijk broncode/View page source.

View_page_source.png

Vervolgens zie je de code die je kunt implementeren op je website. Deze werkwijze geld voor beide bestanden. 

script.png

Marlies_Vraagteken.png

Ziet het formulier er netjes uit?

Een Spotler formulier neemt automatisch de styling van de website waar het formulier op geplaatst wordt over. Ziet het formulier er niet netjes uit? Dan moet er waarschijnlijk nog formulierstyling toegevoegd worden door de webbouwer. Lees voor meer tips de handleiding Hoe kan ik de opmaak van mijn formulieren wijzigen?.

Ondersteuning formulier
Loop je tegen problemen aan met het implementeren van je formulier op je website? Neem dan contact op met je webbouwer. Spotler Support kan geen ondersteuning bieden op jouw website, maar alleen op de werking in Spotler Mail+.

soumaya_bullhorn.png

Plaatsen van een formulier op een Spotler Webpagina

Sleep via het tool palette een formulier of survey-blok op het canvas van je webpagina.

Dubbelklik op het blok en er verschijnt een dropdown-menu met de formulieren in jouw Spotler-account.

 

Vervolgens wordt het formulier op je webpagina getoond.

Formulier via een API

Voor het gebruik van de REST-API hebben we verschillende technische documentatie. Wil je aan de slag met een REST-API en formulieren lees dan meer over Formulier integreren onder de API-documentatie.