Waarom zouden e-mail marketing-resultaten terug moeten komen in Google Analytics?

Waarom zou je dat doen, als resultaten ook terug te zien zijn in de tool of het platform van de e-mail marketing service provider (ESP)? Zaken als doorkliks en conversie en ook omzet (als dat gekoppeld is) zijn vaak prima terug te zien in je e-mail marketing programma.

Een belangrijke reden hiervoor is dat de échte conversie gemeten kan worden. Bij het opstellen van je e-mail nieuwsbrief heb je een bepaalde actie voor de ontvanger in gedachten. Dit kan een download of kennisdeling zijn. Door doelen op basis van een bedankpagina of de tijd op een pagina in te stellen kun je in Google Analytics de echte conversie meten. Iets wat belangrijk is in het bepalen van het succes van je nieuwsbrief.

Daarnaast is e-mail marketing, hoe mooi en fijn het ook is als marketingkanaal, nog altijd 1 van vele marketingkanalen die ingezet worden door organisaties. Een centrale plek voor analytics ,zoals Google Analytics, kan in zo’n geval de verhoudingen in prestaties aangeven.

Waar komt veel traffic vandaan, maar converteert weinig? Voor welk kanaal geldt juist het tegenovergestelde? Welke campagne heeft het goed gedaan en welke juist slecht?

Dergelijke vragen kunnen alleen beantwoord worden als zoveel mogelijk kanalen die ingezet worden, gemeten worden. Alleen op die manier kun je voor elk kanaal verantwoorden hoe succesvol ze zijn, of juist niet. En uiteraard wat er aan budget in geïnvesteerd moet worden.

Wil je weten hoe je Google Analytics instelt in Spotler? Lees dan het artikel: Hoe werkt Google Analytics in Spotler en wat stel ik in?