Single Sign-On (SSO)

Steeds meer organisaties maken gebruik van een geavanceerde inlogoplossing, waarmee medewerkers dagelijks met één keer inloggen eenvoudig toegang krijgen tot alle (online) applicaties die ze nodig hebben. Hierdoor kun je als bedrijf in één keer je wachtwoord beleid afdwingen op alle applicaties die je gebruikt. Deze inlogoplossing biedt extra veiligheid en gebruiksgemak. 

video-sso-overview.jpg

We bieden de Single Sign-On optie aan in combinatie met Microsoft Azure. Check of jouw organisatie gebruik maakt van Microsoft Azure voordat je aan de slag gaat.

Aan de slag in Spotler

Als je gebruik wilt maken van de Single Sign-On functionaliteit zijn er een aantal stappen die je moet ondernemen:

Daarnaast hebben we nog een aantal veelgestelde vragen rondom Single Sign-On.

Omar_bord_serieus.png Meerdere gebruikerslogins? Voeg deze eerst samen!
Wanneer je meerdere gebruikerslogins hebt is het van belang voor Single Sign-On om deze eerst samen te voegen tot één gebruikerslogin. 

Je doet dit door de verschillende accounts waar je toegang toe hebt te koppelen aan één gebruikerslogin. Meer lees je hierover in het artikel: Koppel account.

Stap 1 - Licentie activeren Single Sign-On

De allereerste stap die je zet voor het gebruik van SSO is eenmalig een licentie afnemen in je Spotler-account. De SSO-oplossing is een betaalde dienst. Alleen de eigenaar van je account kan deze handeling uitvoeren. Het aantal gebruikers die gebruik maken van de oplossing is onbeperkt. 

Het is mogelijk dat je licentie al direct is geactiveerd bij de onboarding van je Spotler-account. In dat geval kun je deze stap overslaan.

Ga naar Instellingen in het profielmenu en klik op Account & Facturatie. Vervolgens klik je links op Account. Onder het kopje Algemeen zie je Single Sign-On staan met daarnaast de status Inactief. Beweeg je muis over de regel en je ziet de button Activeren verschijnen.

Licentie_activeren_SSO.png

Klik op de button Activeren en er verschijnt een pop-up. Vink de checkbox aan om akkoord te gaan met de licentiekosten. 

Account_Activeren_SSO_New.png

Voor het gebruik van Single Sign-On rekenen we een aanvullende licentie van €360,- excl. BTW per jaar per account. Afname is optioneel.


Nadat je op OK hebt geklikt is de licentie voor SSO geactiveerd. Je ontvangt hiervan ook bevestiging per e-mail. Het is nu mogelijk om verdere stappen te ondernemen om SSO in te stellen. 

Stap 2 - Inschakelen van Single Sign-On op gebruikersniveau

Wanneer de licentie is geactiveerd voor SSO kun je verdere stappen nemen om dit in te schakelen voor je gebruiker. Dit doe je via Mijn Profiel. Standaard staat Single Sign-On uitgeschakeld.

 

Profiel_SSO.png

Om Single Sign-On in te schakelen ga je naar de tab Veiligheid.

Mijnprofiel_Tab_Veiligheid.png

Klik op de button Inschakelen om Single Sign-On te activeren. Er verschijnt een pop-up:

Pop-up_inschakelen.png

Klik op OK. Vervolgens ontvang je een e-mail op het e-mailadres wat gekoppeld is aan je gebruiker.

mceclip0.png

Klik op de gele button Single Sign-On inschakelen. Je komt op een login scherm terecht van Spotler:

Account_activeren.jpg

Voordat je echt gebruik kunt maken van de oplossing moet je nog eenmalig de Spotler applicatie in Microsoft Azure instellen. 

 

Stap 3 - Spotler applicatie in Microsoft Azure instellen

Dit is een eenmalige handeling.

 1. Vanuit de mail die je hebt gekregen heb je geklikt op SSO instellen. Je ziet het volgende scherm:
  Account_activeren.jpg
 2. Klik hier op de Azure link
 3. Login met Microsoft Azure
 4. Dien een verzoek in bij de beheerder van Azure voor het gebruik van Spotler. Je kan een toelichting geven, deze is zichtbaar in de mail die de beheerder ontvangt.

  Approval_required.png

 5. Als je op Request approval klikt zie je een bevestigingsscherm.

  Request.png

 6. De aanvrager ontvangt een e-mail van Azure met de bevestiging van de aanvraag:

  Aanvraag_goedgekeurd.jpg

 7. De beheerder van Azure ontvangt een e-mail van Azure met de aanvraag voor akkoord op de Spotler app.

  Controleer_aanvraag.jpg

 8. Klik op de button in de e-mail. Op de landingspagina geef je akkoord op de Spotler app.

  Machtingen_aangevraagd.png

 9. Na akkoord van de beheerder ontvangt de gebruiker een mail met dat de app geaccepteerd is.
 10. Ga terug naar je activatiemail en klik op Single Sign-On inschakelen. Als de link verlopen is vraag dan aan de eigenaar van jouw account om de activatie mail opnieuw te versturen.
 11. Klik op de landingspagina op de Azure link
 12. Klik op het account waarmee je wil inloggen. De koppeling is compleet.

 

Stap 4 - Inloggen met SSO

Na het instellen van SSO kan je bij de inlogpagina van Spotler (https://login.spotlermail.com) op de Azure link klikken.

Inlogscherm_SSO.png

Je wordt dan in eerste instantie verwezen naar een scherm van Microsoft. Hier kies je het account waarop je wilt inloggen. Vervolgens log je in direct in op je Spotler-account.

Pick_an_account.png

Zie je dit scherm niet, dan kan het zijn dat je eerst nog moet inloggen bij Azure.

Veelgestelde vragen

Er is net een gebruikersaccount voor mij aangemaakt en ik ben nieuw met Spotler. Wat moet ik doen om Single Sign-On te gebruiken?

Je gaat net aan de slag met Spotler en je bedrijf maakt gebruik van de Single Sign-On optie (de licentie is geactiveerd). Jij wilt hier ook gebruik van maken. Als het goed is heb je een e-mail gehad waarbij je jouw account activeert. Als je hier op klikt zie je een scherm verschijnen met twee opties inloggen met een wachtwoord of inloggen met Azure. Wil je gebruik maken van Single Sign-On dan kies je dus voor de tweede optie; Single Sign-On.  

SSO_Inlog.png

Vervolgens kun je door middel van Single Sign-On inloggen via Microsoft Azure en is er automatisch bij je profiel in Spotler Single Sign-On ingeschakeld. Je kunt overigens ook eerst ook voor de optie Gebruikersnaam met wachtwoord instellen en achteraf Single Sign-On instellen.

Hoe werkt Single Sign-On met meerdere gebruikers?

Wanneer de licentie is geactiveerd, kan elke gebruiker afzonderlijk in zijn profiel de Single Sign-On optie inschakelen.

Hoe werkt Single Sign-On als ik zelf meerdere gebruikerslogins heb?

Wanneer je meerdere gebruikerslogins hebt, dan is het van belang dat je eerst deze gebruikerslogins samenvoegt door het koppelen van accounts. Hoe je dit doet lees je in het artikel: Koppelen account. 

Ik gebruik geen Microsoft Azure, maar ik wil wel Single Sign-On gebruiken hoe kan ik dat regelen?

Voor nu is het alleen nog mogelijk om met Microsoft Azure SSO te gebruiken. Maar geef vooral bij je Spotler contactpersoon je wens aan voor andere aanbieders!

Kan ik, als eigenaar van het account, Single Sign-On afdwingen voor alle gebruikers?

Jijzelf, kan dit niet als eigenaar doen, maar je Spotler partner kan dit wel voor jou regelen. Je moet hiervoor wel eerst de Single Sign-On licentie afnemen, voordat je Spotler-partner je verder kan helpen.
Zodra de verplichte Single Sign-On geactiveerd is krijgen alle bestaande gebruikers een e-mail voor het activeren van de Single Sign-On (tenzij ze deze al geactiveerd hebben). Let op! De link voor het activeren van SSO verloopt. Het is dus belangrijk dat de gebruiker dit tijdig activeert.

 

Interessante artikelen