Spambot

Bij het gebruik van online formulieren zijn spamreacties een grote ergernis. Deze spamreacties ontstaan doordat een spambot de formulieren op je website invult. Dat heeft verschillende gevolgen:

  • Je database raakt vervuild met onnodige en schadelijke contacten;
  • De contacten beïnvloeden je mailingstatistieken omdat ze niet bestaan of niet je taal speken;
  • De contacten merken je aan als spam;
  • Hierdoor vertrouwen de ontvangende e-mail clients je mail niet.

Daarom heeft Spotler anti-bot beveiliging toegevoegd aan Spotler-formulieren. Jij kan zelf ook stappen zetten om deze ongewenste spamreacties te voorkomen.

Marlies_Vraagteken.png

Hoe werkt een spambot in de praktijk?
Webshop FlitsendeFoto heeft binnen één dag 5000 nieuwe nieuwsbriefaanmeldingen. Aangezien ze op een normale dag ongeveer 10 aanmeldingen krijgen, is dit ongewoon. Ze controleren de nieuwe e-mailadressen en wat blijkt: het zijn allemaal Russische en Chinese adressen. Dat maakt het nog ongewoner! 

Na wat onderzoek blijken de adressen te zijn binnengekomen via een onbeveiligd formulier in de footer van de webshop. De webbouwer zorgt ervoor dat het formulier snel beveiligd wordt om te voorkomen dat het nogmaals voorkomt. Daarna vragen ze Spotler om de vervuilde adressen te verwijderen.

Voorkomen van spamreacties door spambots

Volg onderstaande stappen en voorkom onnodige mails, nepcontacten in je bestand en schade aan je verzendreputatie:

  1. Inventariseren van formulieren
  2. Anti-bot beveiliging voor Spotler-formulieren
  3. Captcha voor overige formulieren

1. Inventariseren van formulieren

Maak een inventarisatie van alle formulieren op je website. Denk bijvoorbeeld aan formulieren die je gebruikt voor bestellingen, het aanvragen van documentatie, eventregistraties, inschrijvingen voor nieuwsbrieven en contactformulieren. Vergeet je inactieve formulieren niet.

2. Anti-bot beveiliging voor Spotler-formulieren

Is het formulier gemaakt in Spotler? Schakel dan de anti-botbeveiliging in. Lees hier hoe dit in Spotler werkt.

3. Captcha voor overige formulieren

Is het formulier in andere software gemaakt? Bijvoorbeeld Wordpress of Magento formulieren? Plaats dan een captcha in het formulier, bijvoorbeeld de reCAPTCHA van Google. Vraag je webmaster of IT collega om dit in te stellen.

Een captcha is een beveiligingsmethode. Voor de verzending van een ingevuld formulier moet je een vraag of rekensom beantwoorden. Dit is om te laten zien dat het formulier ingevuld is door een mens. Spambots kunnen namelijk deze puzzels niet invullen.

Lukt dit niet? Verwijder dan het formulier en vervang deze door een Spotler formulier met anti-botbeveiliging.

Omar_bord_serieus.png

Heb jij last (gehad) van een spambot? Maak melding bij Spotler na het doorlopen van de stappen.

Hopelijk is het je gelukt om met behulp van bovenstaande stappen jouw formulieren te beveiligen. Geef ons een seintje als de stappen zijn uitgevoerd. Wij controleren voor je of dit succesvol is en zorgen er vervolgens voor dat je vervuilde database wordt opgeschoond.

Kom je er niet uit? Neem dan contact op met Support.