Hoe maak ik een testgroep?

Voordat je een mailing de deur uitdoet is het belangrijk om deze goed te testen. Twee (of meer) zien er altijd meer dan één. Om eenvoudig naar één of meerdere personen te testen, maak je een testgroep aan.

Allereerst is het belangrijk om bij de contacten voor je testgroep het vinkje aan te zetten bij Testgroep: Ja in de contactkaart. Je leest hier meer over in het artikel: Hoe voeg ik een persoon toe aan de testgroep?

Een testgroep maken in de module Lijsten

Een testgroep maak je op basis van een dynamische lijst in de module Lijsten. Klik op de actie button Nieuwe lijst.

Stap 1 - Eigenschappen

Geef een naam aan de testgroep, bijvoorbeeld Testgroep NL. Iets wat makkelijk herkenbaar is voor je organisatie. Klik op Opslaan & volgende.

Stap1_Testgroep.png

Stap 2 - Content

Je ziet nu de button Bewerken en Bekijken. Klik op Bewerken om de editor van de lijst te openen.

Stap2_Testgroep.png

De editor ziet er als volgt uit:

Editor_Lijst.png

Een persoon moet aan een selectie voldoen om in deze lijst te vallen. Je klikt daarom op Selectie. Er opent een pop-up met twee keuzes: Alle contacten en Statische lijst.

Alle_Contacten.png

Je kiest hier voor Alle contacten en klik op OK. Er opent een nieuwe pop-up waarbij je een eigenschap kiest. In dit geval willen wij dat deze groep de eigenschap Testgroep heeft.

Verfjining_Testgroep.png

Selecteer deze waarde en je ziet het volgende scherm:

Testgroep_Ja.png

Klik op Ja en vervolgens het pijltje naar rechts. Daarna klik je op OK. Je ziet een overzichtje van het aantal contacten die aan de waarde Testgroep: Ja voldoen.

Selectie_Oke.png

Klik op OK en je testgroep is klaar. Je ziet dat van alle contacten in dit Spotler account er 8 contacten zijn die voldoen aan de waarde Testgroep: Ja.

Testgroep_8.png

Klik op het diskette-icoon om de lijst op te slaan. Vervolgens klik je op Editor sluiten. De testgroep staat nu tussen je overige dynamische lijsten.

Meerdere testgroepen 

In Spotler is het mogelijk om meerdere testgroepen te maken. Dit is handig als je met verschillende afdelingen samenwerkt of met collega’s uit verschillende landen. Je maakt dan voor elke afdeling een aparte dynamische lijst. Volg de stappen zoals hierboven omschreven en voeg een extra kenmerk toe om de afdelingen te onderscheiden. Een voorbeeld is op basis van taal. Je past dan een extra verfijning toe.

Button_Verfijning_toevoegen.png

Dit kan dus bijvoorbeeld op basis van taal zijn.

Taal_NL_Toevoegen.png

Wanneer je op OK hebt geklikt, dan zie je een overzicht van je selectie:

Selectie_overzicht.png

Klik op OK om de selectie af te ronden. Je ziet in onderstaand voorbeeld dat 4 personen van de 8 die Testgroep: Ja hebben ook de waarde Taal: nl hebben.

Testgroep_Taal.png

Klik op het diskette-icoon om de lijst op te slaan.

Interessante links