Nieuw template

Heb je je huisstijl al gedefinieerd? Dat scheelt weer wat stappen in de editor van je template. Een template opstellen doe je bij de module Berichten onder de tab Templates.

Overzicht_Templates.png

Je ziet hier een overzicht van alle templates in je account. Vanuit dit overzicht zijn er verschillende handelingen mogelijk. Deze lees je bij de module beschrijving Berichten in het artikel: Templates. In deze omschrijving gaan we in op het opstellen van een nieuw template.

Klik op de button Nieuw template en er verschijnt een stappenplan bestaande uit drie stappen:

 1. Stap 1 – Eigenschappen
 2. Stap 2 – Basis template
 3. Stap 3 - Template

Stap 1 - Eigenschappen

In de allereerste stap van dit stappenplan zie je het volgende scherm:

Stap1_1.png

 

In dit scherm doe je het volgende:

 • Geef je template een naam
 • Kies de huisstijlset die je aan dit template wilt koppelen. De huisstijlset heb je als het goed is aangemaakt onder de instellingen van je account.
 • Kies hoe je de servicelinks wilt configureren. 

Servicelinks configureren

Er zijn twee opties voor het configureren van servicelinks:

 • Gebruik configuratie van een bestaand template. Deze optie kies je bijvoorbeeld wanneer het template wat je gaat maken ter vervanging dient van een bestaand template. Het afmeldformulier en profielwijzigformulier van je bestaande template worden dan ook toegepast op het nieuwe template. Je ziet wanneer je deze optie selecteert een dropdown-menu waar je het bestaande template selecteert wat vervangen wordt.

  Stap1_2.png

 • Handmatig configureren. Wanneer je een nieuw template maakt die los staat van de bestaande templates in je account, dan kies je voor handmatig configureren. Je selecteert dan zelf welk afmeldformulier en/of profielwijzigformulier gekoppeld moet worden aan je nieuwe template. Kom je daar niet uit? Neem dan contact op met Spotler Support.

  Stap1_3.png

Klik op Opslaan & volgende om naar stap 2 te gaan.

Stap 2 - Basis template

Om het je makkelijker te maken, hebben we verschillende template designs gemaakt. In deze tweede stap selecteer je het template wat het beste bij jouw organisatie past. 

Wanneer je jouw huisstijlset hebt gekoppeld aan het template dan zie je de templates al in jouw huisstijl kleuren. 

Stap2_Template_Selecteren.png

Beweeg je muis over een template om deze te bekijken. In de voorbeeldweergave zie je alle beschikbare blokken van het desbetreffende template. Klik op het template wat je wilt gebruiken en klik vervolgens op Opslaan & volgende.

Stap 3 - Template

Je ziet de optie Bewerken en Bekijken. Klik op Bewerken om het template verder aan te passen.

Stap3__Bewerken_Bekijken.png

Er opent een editor en die ziet er als volgt uit:

Stap3_Editor_Overzicht.png

Het scherm is als volgt opgebouwd:

 • Header-functies in het midden van je scherm aan de bovenzijde: diskette-icoon om op te slaan, oog-icoon om een voorbeeld te bekijken van je template, functie om wijzigingen ongedaan te maken en opnieuw uit te voeren en webanalytics.
 • Help: directe toegang tot help center artikelen en suggesties voor artikelen.
 • Editor sluiten: je sluit de editor en kunt terug naar vorige stappen of alles afronden.
 • Opties om template secties te bewerken in het linkerblok van je scherm: hier kun je aanpassingen doorvoeren in de verschillende secties binnen het template. We lichten dit verder toe in dit artikel.
 • Canvas: rechts van het bewerkingsblok zie je een preview van je template. Je template bevat meerdere type artikelblokken. Je kunt bekijken wat jouw wijzigingen voor invloed hebben, per artikel blok. Klik op het artikel in het Canvas en je ziet pijlen verschijnen. Met deze pijlen blader je door de verschillende artikel blokken heen.
  Artikelblokken_bekijken.gif
Button Functie
 Button_Opslaan.jpg Opslaan
Spotler slaat automatisch op, maar de meest veilige manier is om zelf zo nu en dan je template op te slaan. Dit doe je met het diskette-icoon of CTRL+S.
 Button_voorbeeld.jpg Bekijken
Je opent een voorbeeldweergave van je template. Bekijk hoe je template eruit ziet op desktop, mobiel of tablet.
 Button_ongedaan.jpg Ongedaan maken
Pakt een wijziging iets anders uit dan verwacht? Maak met deze functie de wijziging ongedaan.
 Button_opnieuw.jpg Opnieuw uitvoeren
Teveel ongedaan gemaakt? Dan kun je hiermee weer eenvoudig een handeling opnieuw uitvoeren.
Analyrtics.png

Web analytics

Om je lezers ook te volgen op je website is er een integratie met Google Analytics beschikbaar in Spotler. Zo zie je precies wat een lezer op je website heeft gedaan naar aanleiding van een klik in een e-mailbericht. 

In het template stel je het campagnewoord voor Google analytics in voor de links in je header en footer. Zoals voor je logo en social media links.

Ahctergrond_GA.png
De overige links en de algemene waarden zoals medium, bron, naam en inhoud stel je op bij het bericht in de berichten editor.

Lees meer over web analytics in het artikel: Hoe werkt Google Analytics in Spotler en wat stel ik in?

Opties om template secties te bewerken

De opties om je template verder te bewerken zijn onderverdeeld in 4 secties:

Standaard is de sectie Algemeen geopend.

Algemeen

Bij algemeen stel je standaard zaken in zoals; lettertypes en kleuren, social media en website-adres. Heb je een huisstijlset gekoppeld? Dan zie je die kleuren hier terugkomen en zijn de urls geprefilled.

Template_editor_Algemeen.png

 

Header

Ook in de header zijn er aantal zaken die je kunt aanpassen. Wat je kunt aanpassen, is enigszins afhankelijk van het template dat je hebt gekozen. Voor het template Alfa ziet het header menu er als volgt uit:

Template_editor_Header.png

Bij de header instellingen van het template Alfa kan je namelijk het volgende toepassen:

 • (Opnieuw) een logo instellen.
 • Het formaat waar in het logo wordt weergegeven.
 • De taal voor de dynamische datumweergave.
 • Titel tekst: standaard staat hier Nieuwsbrief, maar je kan dit ook eventueel wijzigen naar Update of iets anders.
 • Webversie tekst: standaard staat er Webversie, maar je kunt er ook Online lezen van maken.
 • Afmelden tekst: standaard staat hier Afmelden, maar je kunt hier ook Uitschrijven van maken.

 

Artikelen

Bij de Artikel opties stel je de opties voor je calls-to-action buttons in. De primaire kleur is de achtergrond kleur van de button en je kunt de letterkleur bepalen met Knop tekst. Je ziet verder dat er standaard als tekst Lees meer staat, maar je hebt ook de mogelijkheid om hier iets anders van te maken.

Template_editor_Artikelen.png

Footer

In de footer is het mogelijk om de achtergrond kleur aan te passen en tekstkleuren. Verder vind je hier jouw contactgegevens terug die je in de huisstijlset hebt gedefinieerd en anders kun je deze hier invullen. Wat je specifiek kunt aanpassen in de footer is enigszins afhankelijk van het template dat je hebt gekozen. Voor het template Alfa zien de footer opties er als volgt uit:

Template_editor_Footer.png

 

Klaar met de wijzigingen in het template? Klik dan op de button Editor sluiten. Je belandt weer in het overzicht van stap 3. 

Stap3__Bewerken_Bekijken.png

Klik op Opslaan & afronden. Na het opslaan en afronden van het template wordt er automatisch een webtemplate gemaakt in dezelfde stijl. Het is overigens alleen mogelijk om het e-mailtemplate aan te passen en niet het webtemplate.

 

Veelgestelde vragen: Algemeen

Zijn er kosten verbonden aan het gebruik van de template-editor?

De template editor is een vast onderdeel van onze software. Hier zijn geen extra kosten aan verbonden.

Kan ik mijn bestaande templates nu ook bewerken?

Voor alle bestaande templates die vóór 10 november 2020 in je account stonden, geldt iets anders dan voor alle templates die na deze datum aan je account worden toegevoegd.

Voor de release van 10 november 2020
Alle templates die Spotler voor je heeft gemaakt en in je account heeft gezet vóór de release van 10 november geldt dat je deze niet kunt bewerken in de template editor. Wil je wijzigingen doorvoeren in deze templates, neem dan contact op met onze supportafdeling op +31 (0)88 - 103 09 99 of mail ze via support@spotler.nl

Na de release van 10 november 2020
Als je Spotler na 10 november 2020 opdracht geeft om een template te laten maken, dan zorgen wij ervoor dat deze templates ook geschikt zijn voor de template-editor. Deze nieuwe voor jou op maat gemaakte templates kun je wel zelf bewerken in de template-editor. Je ziet ze ook terug in het overzicht bij Templates onder de module Berichten. Neem contact op met Spotler en geef je wensen door. Zo kunnen wij goed inschatten wat de ontwikkelkosten zijn van jouw gewenste standaard template. Uiteraard: jouw eigen standaard template is alleen beschikbaar in je eigen account.

Kan ik mijn eigen gemaakte template overzetten naar een ander Spotler-account?

Het template vind je terug onder de tab Templates van de module Berichten. Het is niet mogelijk om dit template over te zetten naar een ander Spotler-account. Je kunt het template alleen gebruiken in het account waarin je het template hebt gemaakt.

Wil je hetzelfde template gebruiken in een ander Spotler account, neem dan contact met ons op. Hier is geen standaard functionaliteit voor dus dit kan alleen in opdracht en er zijn kosten aan verbonden.

Binnen je eigen account is het wel mogelijk om het opgemaakte standaard template te dupliceren. Dit geldt voor alle templates die jezelf hebt gemaakt en voor alle templates en contentblokken die Spotler voor je heeft gemaakt.

Wanneer is een template standaard en wanneer niet?

Een standaard template is alleen een template die met de template editor is gemaakt. Er zijn hierbij dus geen (maatwerk) wijzigingen doorgevoerd. 

Kunnen accounts uitgesloten worden van de mogelijkheid om zelf templates te maken?

In elk account zal de button Nieuw template verschijnen. Het is niet mogelijk om accounts zonder deze button uit te rusten. Iedere Spotler-gebruiker krijgt de mogelijkheid om te werken met de template editor.

Kan ik templates die zijn gemaakt met de template editor ook exporteren?

Het is niet mogelijk om templates die gemaakt zijn met de template editor te exporteren. Je kunt het template alleen gebruiken in het account waarin je het template hebt gemaakt.

Veelgestelde vragen: Template editor

Zijn de standaard templates in meerdere talen beschikbaar?

Nee, de basis templates zijn niet in meerdere talen beschikbaar. Maar dat hoeft ook niet. Je kunt de teksten in het template zelf bepalen. Niets staat je in de weg om een opgemaakt basis template uiteindelijk te vullen met bijvoorbeeld Engelstalige teksten.

Kan ik ook een template maken zonder afmeldlink voor serviceberichten of interne mailings?
Ja dit is mogelijk, je kiest dan in stap 1 van Nieuw template voor de optie "Geen afmeldformulier".
Kan ik mijn eigen afmeldformulier maken en deze koppelen aan het standaard template?
Nee, maar wij helpen je graag verder. Zo kunnen we je advies geven over het afmeldproces en zorgen wij voor de juiste technische inrichting. Neem contact op met je Spotler partner om het te regelen.
Kan ik zelf blokken maken of de lay-out van de blokken bewerken?
Je kunt de standaard contentblokken niet zelf bewerken. Bij elk standaard template kun je kiezen uit plusminus 20 verschillende contentblokken. Deze varianten komen overeen met de meest gehoorde designwensen. Mocht je toch een heel specifieke wens hebben die je niet terugziet in de standaard contentblokken, neem dan contact met ons op. Spotler ontwikkelt voor jou graag een op maat gemaakt standaard contentblok. Hier zijn wel kosten aan verbonden. Neem contact op met Spotler en geef je wensen door. Zo kunnen wij goed inschatten wat de ontwikkelkosten zijn van jouw gewenste standaard contentblok(ken). Uiteraard: jouw eigen standaard contentblokken zijn alleen beschikbaar in je eigen account.
Ik wil graag aanpassingen in het standaard design, zoals een ander lettertype, lettergrootte een logo op een andere plek etc. is dit mogelijk?
Het uitgangspunt zijn onze standaard designs. Heb je specifieke wensen? Neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden.
Als je de tekst van de button aanpast, komt deze tekst dan in alle buttons? 
In het template wel, maar dit kan je in ieder bericht naar wens aanpassen aan de content.
Kunnen trackable links vooraf worden ingesteld?
Alle links zijn standaard trackable en hebben unieke linknamen voor de rapportage.
Wanneer je werkt met meerdere locaties, kun je dan ook twee adressen invoeren bij de footer?
Nee, dit is niet het geval in een standaard template. Maar je kunt wel een maatwerk footer afnemen. Deze voegen we dan toe aan het template die jij hebt gemaakt. Al onze producten en diensten vind je terug op deze pagina: https://success.spotler.com/
Kun je het template ook aanpassen terwijl je die op dat moment gebruikt voor een nieuw bericht?
Nee de wijzigingen worden niet dynamisch doorgevoerd. Dus wijzig eerst het template voordat je het bericht maakt.