Introductie: Reactivatiecampagne

Reactivatie_banner.jpg

Stel je stuurt met regelmaat e-mail berichten. Denk aan maandelijkse nieuwsbrieven, één keer in het kwartaal een servicebericht en actiemails. Je hebt je e-mail marketingactiviteiten goed voor elkaar, maar hoeverre worden deze mailings daadwerkelijk gelezen? Met een reactivatiecampagne vergroot je de “engagement” en beperk je de groep slapende lezers tot een minimum.

Voordat je enthousiast met deze campagne aan de slag gaat is het handig om te bepalen hoeveel slapende lezers je hebt. Is het direct nodig om stappen te zetten? In Spotler is dit te achterhalen in de module Lijsten. Je maakt hier een doelgroepselectie op basis van: Engagement: non-opens.

Engagement-no-opens.png

Zo werkt het in Spotler

Met een geautomatiseerde reactivatiecampagne integreer je engagement als proces binnen je communicatie en blijft dit onder de aandacht. Zo’n campagne start doordat gesignaleerd wordt dat een lezer een x-periode niets geopend heeft en kan uit meerdere stappen bestaan. Deze campagne werkt overigens niet op terugwerkende kracht. Dus het is handig om eerst een reactivatie-actie te doen, waarbij je iedereen een mail stuurt die x-aantal maanden niet actief is geweest. Dit doe je door eerst een doelgroep (dynamische lijst) aan te maken met engagement: non-opens en vervolgens iedereen in die doelgroep een mail te sturen. Daarna zet je de reactivatiecampgne in. 

Voor de stappen van een reactivatiecampagne maak je gebruik van de volgende modules:

 

Modules_reactivatie.gif

Een voorbeeld van een reactivitatiecampagne:

Schema_reactivatie_volledig.png

In dit voorbeeld wordt een onderscheidt gemaakt tussen A- en B-klanten. De A-klanten worden persoonlijk na gebeld door een accountmanager die door een SMS-notificatie op de hoogte is gebracht. B-klanten krijgen na 9 maanden niet geopend de status ‘inactief’ mee. Hiermee vallen ze in een  aparte doelgroep die minder frequent gemaild wordt en gebruikt kan worden voor andere activiteiten.

Bovenstaande campagne is slechts een voorbeeld van een reactivatiecampagne. Voel je vooral vrij om er een variatie op te maken! Voor wat extra houvast kun je in de volgende 5 stappen lezen hoe je de voorbeeld campagne inricht:

  1. Survey reactivatiecampagne opstellen
  2. Webpagina reactivatiecampagne opstellen
  3. Berichten reactivatiecampagne opstellen
  4. Reactivatiecampagne inrichten
  5. Rapportage bekijken reactivatiecampagne

 

  Spotler Academy

In de Spotler Academy vind je de e-course: Starten met e-mail marketing automation. In deze e-course vertellen we je meer over campagnes inclusief voorbeelden. Daarnaast vind je in de Academy het whitepaper: Hoe maak je een goede reactivatiecampagne?
> Direct naar de e-course