Spamtrap

De naam spamtrap zegt het al: dit is een opgezette val voor spam. Een spamtrap is een e-mailadres dat niet meer actief was en vervolgens weer actief is gemaakt om spammers mee te detecteren. Wanneer een stamptrap in je bestand staat duidt dit op een lijst met mogelijk niet correct verkregen opt-ins of dat je bestand niet up-to-date is. Een voorbeeld:

2004 2009 2019
cathy-11.png cahty-16.png catch-bounces.png

Je buurmeisje Cathy van 11 vindt het tijd voor een super cool
e-mailadres en maakt baby.cathy2004@hotmail.com aan.

Ze gebruikt dit e-mailadres voor nieuwsbrieven en accounts van diverse games.

Nu Cathy 16 is kan dat kinderachtige e- mailadres écht niet meer. Ze zegt het e-mailadres op bij Hotmail. Alle organisaties die haar mailen krijgen een hardbounce terug en verwijderen dit adres uit hun contactenbestand. Het e-mailadres baby.cathy2004@hotmail.com wordt in het geheim geactiveerd. Doel: iedere organisatie die er nog steeds naar mailt op een blacklist zetten. Hoe kan een serieuze organisatie nou 10 jaar lang een hardbounce mailen?


Verstuur je regelmatig mailings naar spamtraps, dan gaat dit ten koste van de verzendreputatie. Wanneer de internet- of email provider regelmatig e-mails van jou via een spamtrap ontvangt, zal hij je mailgedrag zien als dat van een spampartij waardoor de aflevering van je mail drastisch zal verslechteren.

Een goede verzendreputatie is nodig voor een goede aflevering. Als je toch naar spamtraps blijft mailen bestaat uiteindelijk het risico dat ook facturen en andere kantoorcommunicatie vanuit hetzelfde domein (@jouwdomeinnaam.nl) niet meer worden afgeleverd.

Het is niet altijd meteen zichtbaar of een adres een spamtrap is. Spotler kan adressen herkennen die eerder als spamtrap zijn afgegaan.