Campagnebericht verjaardag wijzigen of aanmaken

Deze stap is afhankelijk van welk Spotler product je hebt. Heb je het product Spotler Automation? Dan ga je eerst een bericht aanmaken in de module Berichten. Heb je het product Spotler eCommerce? Wijzig dan het campagnebericht in de module Berichten.

Spotler Automation

Het belangrijkste onderdeel van de verjaardagscampagne is het bijbehorende bericht. Een persoonlijke e-mailbericht die je in Spotler opstelt in de module Berichten. Dit is de plek waar je berichten aanmaakt, wijzigt en beheert.

Alle berichten die je opneemt in een campagne, verplaatst Spotler automatisch van de module Berichten naar Campagneberichten. Dit ter bescherming van de berichten, zodat ze niet per ongeluk worden verwijderd.

Met de ‘Drag and drop editor’ kun je gemakkelijk je bericht opstellen. Meer weten over berichten? Bekijk de omschrijving van de module Berichten en leer meer over de editor. Bekijk ook nog onderstaande tips als je aan de slag gaat met het opstellen van het bericht.

Tips

1. Persoonlijke content

Een verjaardagsmail is een persoonlijk bericht waarmee je de relatie met de klant wilt benadrukken.  Met elementen als een aanhef, afsluiting en een persoonlijke aanbieding of korting zet je gelijk de toon en laat je zien dat je deze klantrelatie waardeert. Functies als personalisatie kunnen je hierbij helpen. Zo voeg je een persoonlijke aanhef in de onderwerpregel toe door op het {p}-icoon te drukken. Maar ook een gepersonaliseerde header kan hierbij helpen of een persoonlijke videoboodschap. Laat daarbij de content (visuals, tekst, cadeautje, etc.) van de verjaardagsmail perfect aansluiten op je doelgroep. 

Voor inspiratie bekijk onze Pinterestpagina 

2. Het cadeau

Biedt de jarige een cadeau aan, maar pas wel op voor het ‘sigaar uit eigen doos’-effect. Een korting van € 5,- bij een minimale besteding van €200,-, komt niet echt als een cadeau over. Cadeau-ideeën: gratis verzendkosten, %-korting,  accessoire bij volgende aankoop, waardevolle (white paper, training, advies).

3. Contactgegevens

Laat altijd zien dat je binnen de e-mail relatie open staat voor dialoog en servicegericht bent. Vermeld daarom altijd je contactgegevens zodat je altijd eenvoudig te bereiken bent. Een klanttevredenheidssurvey kan ook een leuke toevoeging zijn. Lees meer over surveys.

4. Servicelinks

Neem in je bericht altijd een afmeldlink en bij voorkeur ook profiel wijzigen link op. Mochten de interesses van de lezer zijn veranderd, dan kan hij/zij eenvoudig wijzigingen aanbrengen of zichzelf afmelden. Hiermee voorkom je een negatieve ervaring.

5. Testen

Een voordeel van een automatische campagne is dat je er weinig omkijken naar hebt. We raden alleen wel aan om zo nu en dan de statistieken onder de loep te nemen. Valt er nog iets te verbeteren voor meer conversie? Een test op basis van de onderwerpregel, afbeelding of variatie in de button biedt aanknopingspunten voor verdere optimalisatie. Daarnaast kan een test met het type cadeau ook interessant zijn. 

Is het bericht helemaal naar wens? Test het dan ook even naar jezelf of collega’s.

Spotler eCommerce

Het e-mail bericht dat is opgenomen in de standaard verjaardagscampagne in Spotler is neutraal opgezet. Voor een optimaal resultaat raden we aan om toch een aantal aanpassingen door te voeren. Dit doet je in de module Berichten.

Het standaard bericht

Alle berichten die opgenomen zijn in een automatische campagne vind je terug in de tab Campagneberichten in de module Berichten. Zo ook de “Verjaardagsmail”. Klik in het dropdown-menu op Bewerken.

Campagnebericht_verjaardag_wijzigen.png

De eigenschappen van het bericht worden zichtbaar. Klik op Opslaan & volgende om naar de inbox-velden van het bericht te gaan. Voer eventuele wijzigingen door en klik op Opslaan & volgende om naar de HTML-versie van het bericht te gaan. Hier kun je met de ‘drag & drop editor’  wijzigingen doorvoeren.

Aanpassen_verjaardagsmail.png

Raadpleeg de module beschrijving van module Berichten als je meer wilt weten over de editor.

Cadeau

Biedt de jarige een cadeau aan, maar pas wel op voor het ‘sigaar uit eigen doos’-effect. Een korting van € 5,- bij een minimale besteding van €200,-, komt niet echt als een cadeau over. Cadeau-ideeën: gratis verzendkosten, %-korting,  accessoire bij volgende aankoop, waardevolle (white paper, training, advies), etc. In je webwinkel kun je hiervoor gebruik maken van couponcodes (lees hier hoe dat in MagentoSEOshop of PrestaShop werkt). Geef daarbij een geldigheidsduur aan om urgentie te creëren. In de standaard e-mail in Spotler is dit gedaan met een dynamisch datumveld, waardoor de coupon 1 jaar geldig lijkt. Voorbeelden van dynamische datumvelden zijn:

 • 1 week geldig: [date:nl|d MMMM yyyy|d_+7]
 • 1 maand geldig; [date:nl|d MMMM yyyy|m_+1]
 • 1 jaar geldig: [date:nl|d MMMM yyyy|y_+1]

Aanvullende tips

Het bericht is samengesteld op basis van best practices en de eigen ervaringen van Spotler. Het is een neutraal bericht en breed inzetbaar. Voor maximale conversie raden we aan om wel een aantal wijzigingen te doen. Zoals het doorvoeren van je eigen huisstijl en het vermelden van je eigen contactgegevens. Vaak heeft je Spotler-leverancier dit al voor je verzorgd. Hieronder wat tips op een rij:

 • Contactgegevens
  Laat altijd zien dat je binnen de e-mail relatie open staat voor dialoog en servicegericht bent. Vermeld daarom je contactgegevens zodat je altijd eenvoudig te bereiken bent.
 • Verleid met relevante producten 
  Waar kan de klant de korting (het cadeau) aan besteden? Laat onderaan het bericht je hard lopende producten zien of toon producten op basis van interesses. 
 • Knop “Direct winkelen”
  Maak het de klant zo makkelijk mogelijk om weer iets te kopen. Zorg voor een opvallende knop als stimulans, die ook zonder de afbeeldingen in te laden al zichtbaar is.
 • Persoonlijke content 
  Foto’s van je medewerkers en een persoonlijke videoboodschap doen het natuurlijk goed. Laat daarbij de content (visuals, tekst, cadeautje, etc.) van de verjaardagsmail perfect aansluiten op je doelgroep. 
 • Persoonlijke aanhef 
  Een verjaardagsmail is een persoonlijk bericht en daarnaast wil je de relatie met de klant benadrukken. We raden daarom aan om te werken met een persoonlijke aanhef of personalisatie, zoals “Geachte heer/mevrouw tussenvoegsel Achternaam” of “Beste Voornaam”. Dit kan in het bericht zelf, maar ook in het onderwerp. Een aanhef voeg je toe door op het {p}-icoon te drukken.
 • Servicelinks
  Neem in je bericht altijd een afmeldlink en bij voorkeur ook profiel wijzigenlink op. Mochten de interesses van de lezer zijn veranderd, dan kan hij/zij eenvoudig wijzigingen aanbrengen of zichzelf afmelden. Hiermee voorkom je een negatieve ervaring en bouw je een echt geïnteresseerde doelgroep op.
 • Testen
  Een voordeel van een automatische campagne is dat je er weinig omkijken naar hebt. We raden alleen wel aan om zo nu en dan de statistieken onder de loep te nemen. Valt er nog iets te verbeteren voor meer conversie? Een test op basis van de onderwerpregel, afbeelding of variatie in de knop biedt aanknopingspunten voor verdere optimalisatie. Daarnaast kan een test met het type incentive ook interessant zijn. Je kunt daarbij gebruik maken van dynamische content en zo bijvoorbeeld uw A-klanten een grotere korting geven.

Meerdere varianten van de verjaardagsmail maak je eenvoudig door een kopie te maken en in stap 3 dit bericht(en) toe te voegen aan de campagne. Door gebruik te maken van doelgroepfilters in de campagne zorg je ervoor dat het juiste bericht bij de juiste doelgroep terecht komt.

Is het bericht helemaal naar wens? Test het dan ook even naar jezelf of collega’s.