Doelgroep verjaardagscampagne voorbereiden

In deze eerste stap gaan we aan de slag met de doelgroep van je campagne. In de standaardcampagne in Spotler zijn we uitgegaan van nieuwsbrief ontvangers waar verjaardagsdata van beschikbaar zijn. Maar je kunt het ook een stap verder brengen. Zo is het misschien interessant om onderscheidt te maken tussen A- en B-klanten om daar het cadeau op af te stemmen in de mail. 

Wie is je doelgroep?

Het klinkt logisch om te zeggen dat je doelgroep bestaat uit alle contacten waar een verjaardagsdatum van beschikbaar is. Dit is ook een prima uitgangspunt om mee te starten, maar denk (in de toekomst) ook eens na over de volgende vragen:

 • Gaat het om klanten, prospects (potentiële klanten) of bijvoorbeeld stakeholders/leden?
 • Zijn er belangrijke subgroepen?
  Denk aan A-/B-klanten, mannen/vrouwen, regio’s, afgenomen product, etc.
 • Zijn er interesses te definiëren? 
  Hiermee kunt u de content (tekst, visuals, cadeautje, etc) van de verjaardagsmail perfect laten aansluiten voor maximaal resultaat.
 • Is de ontvanger van de verjaardagsmail de jarige?
  Gekke vraag misschien, maar naast een jarige lezer kan een jarig kind, huisdier of partner ook de aanleiding zijn van een verjaardagscampagne.

 

Ook voor B2B

Een verjaardagscampagne wordt 9 van de 10 keer ingezet voor een consumenten doelgroep. Dat wil niet zeggen dat het ongeschikt is voor B2B-communicatie! Een verjaardagscampagne heeft in de kern vaak twee doelen: loyaliteit verhogen en/of aanvullende verkoop. Deze zijn met een zakelijke doelgroep ook prima na te streven. Het persoonlijke van een verjaardagsmail is een uitgelezen kans om uw organisatie een gezicht te geven en kan onderscheidend werken.

Denk daarnaast verder dan de standaard verjaardagscampagne. De verjaring van je klantrelatie biedt ook aanknopingspunten. “Tijd voor een feestje: we kennen elkaar inmiddels 3 jaar! Bedankt voor je vertrouwen … ” of “Gefeliciteerd! Je website is 1 jaar oud”.

(Verjaardags)data verzamelen

Om de verjaardagscampagne in te kunnen zetten, heb je per persoon een verjaardagsdatum nodig. Dit verzamelen is een continu proces en kun je via verschillende kanalen doen, zoals via:

 • Het aanmeldformulier voor de nieuwsbrief
 • Het aanmaken van een account binnen je webwinkel
 • Een profiel wijzigenformulier gekoppeld aan de nieuwsbrief of welkomstcampagne
 • Een speciale profiel aanvullingsactie 
 • CRM
 • Collega’s
 • DM, brieven of andere media

Wil je verder segmenteren en persoonlijke content inzetten? Dan heb je misschien ook andere gegevens nodig, zoals interesses en geslacht (voor de aanhef). Deze kun je op dezelfde manier verzamelen als een verjaardagsdatum. Geef tijdens het verzamelen wel duidelijk aan wat de respondent terug krijgt voor het achterlaten van zijn gegevens.

Tip: link naar de profiel wijzigenpagina van je nieuwsbrief voor een profielverrijkingsactie. 

Naast de gegevens die de klant zelf invult, kun je ook gebruik maken van gegevens die je meet/registreert zoals klikgedrag en aankoophistorie. Zijn de klanten in bepaalde productgroepen in te delen? Dan kun je hier ook de content van de e-mail op afstemmen en suggesties van producten in verwerken. 

Doelgroepfilters maken 

Is het duidelijk wie je wilt bereiken met de campagne? Dan is het handig om doelgroepfilters te maken in de module Lijsten. Deze doelgroepen kunt u in stap 3 gebruiken voor het filteren van specifieke campagnestappen. Misschien wil je bijvoorbeeld onderscheidt maken tussen A- en B-klanten op basis van omzet. 

Open de tab Dynamische lijsten en klik op Nieuwe lijst. De eerste stap van een 2-delig stappenplan wordt getoond. Geef een voor jou herkenbare naam op. Vervolgens zie je de buttons Bewerken en Bekijken. Klik op de button Bewerken om een doelgroep aan te maken.

Je ziet het volgende scherm, waar je selectie en uitsluitingen kunt maken:

Module_Lijsten_Dynamischelijsten_Editor.png

Permissie: nieuwsbrief 

Voor goede e-mailmarketing is het noodzakelijk om na te denken over permissies. De verjaardagscampagne heeft een commercieel doel en daarom kun je alleen contacten bereiken die hebben aangegeven commerciële e-mail communicatie te willen ontvangen. Dit kan bijvoorbeeld de permissie “Nieuwsbrief” zijn.

Lijsten_permissie_Nieuwsbrief.png

Hulp nodig bij de module Lijsten? Je vindt een uitgebreide uitleg bij de module beschrijvingen.