Win-back campagnebericht wijzigen

Het e-mail bericht dat is opgenomen in de standaard win-back campagne in Spotler is neutraal opgezet. Voor een optimaal resultaat raden we aan om toch een aantal aanpassingen door te voeren. Dit doet je in de module Berichten.

Het standaard bericht

Alle berichten die opgenomen zijn in een automatische campagne vind je terug in de tab Campagneberichten in de module Berichten. Zo ook de “Win-back e-mail”. Klik in het dropdown-menu op Bewerken.

Bewerken_winback_campagnebericht.png

De eigenschappen van het bericht worden zichtbaar. Klik op Opslaan & volgende om naar de inbox-velden van het bericht te gaan. Voer eventuele wijzigingen door en klik op Opslaan & volgende om naar de HTML-versie van het bericht te gaan. Hier kun je met de ‘drag & drop editor’  wijzigingen doorvoeren.

Winback_wijzigen.png

Raadpleeg de module beschrijving van module Berichten als je meer wilt weten over de editor.

Incentive

Een klant overhalen weer iets te kopen vergt moeite. Het is daarom aan te raden om iets weg te geven, zoals een korting (% of bedrag), gratis verzendkosten of een extraatje bij een volgende bestelling. In je webwinkel kun je hiervoor couponcodes aanmaken die je in het bericht verwerkt (lees hier hoe dat in MagentoSEOshop of PrestaShop werkt). Geef daarbij een geldigheidsduur aan om urgentie te creëren. In de standaard e-mail is dit gedaan met een dynamisch datumveld, waardoor de coupon 1 maand geldig lijkt. Voorbeelden van dynamische datumvelden zijn:

 • 1 week geldig: [date:nl|d MMMM yyyy|d_+7]
 • 1 maand geldig; [date:nl|d MMMM yyyy|m_+1]
 • 1 jaar geldig: [date:nl|d MMMM yyyy|y_+1]

Meer weten over dynamische datumvelden? Lees het artikel Hoe voeg ik een dynamisch datumveld toe aan mijn e-mail of webpagina.

Aanvullende tips

Het bericht is samengesteld op basis van best practices en de eigen ervaringen van Spotler. Het is een neutraal bericht en breed inzetbaar. Voor maximale conversie raden we aan om wel een aantal wijzigingen te doen. Zoals het doorvoeren van je eigen huisstijl en het vermelden van je eigen contactgegevens. Vaak heeft je Spotler-leverancier dit al voor je verzorgd. Hieronder wat tips op een rij: 

 • Contactgegevens
  Laat zien dat je open staat voor dialoog en servicegericht bent. Vermeld daarom je contactgegevens zodat je altijd eenvoudig te bereiken bent.
 • Persoonlijke elementen
  Het gaat om een 1 op 1 bericht. Met elementen zoals een aanhef, “je persoonlijke cadeaucode” en de afsluiting zet je gelijk de toon en onderstreep je de relatie met de klant. Functies zoals personalisatie, dynamische contentnieuwsbrief op maat en/of doelgroepfilters in de campagnestappen kunnen hierbij helpen.
 • Knop “Direct winkelen”
  Maak het de klant zo makkelijk mogelijk om weer iets te kopen. Zorg voor een opvallende knop als stimulans, die ook zonder de afbeeldingen in te laden al zichtbaar is.
 • Verleid met relevante producten
  Waar kan de klant de korting aan besteden? Laat onderaan het bericht je hard lopende producten zien of toon producten op basis van interesses.
 • Servicelinks
  Neem in je bericht altijd een afmeldlink en bij voorkeur ook profiel wijzigen link op. Mochten de interesses van de lezer zijn veranderd, dan kan hij/zij eenvoudig wijzigingen aanbrengen of zichzelf afmelden. Hiermee voorkom je een negatieve ervaring en bouw je een echt geïnteresseerde doelgroep op.
 • Testen
  Een voordeel van een automatische campagne is dat je er weinig omkijken naar hebt. We raden alleen wel aan om zo nu en dan de statistieken onder de loep te nemen. Valt er nog iets te verbeteren voor meer conversie? Een test op basis van de onderwerpregel, afbeelding of variatie in de button biedt aanknopingspunten voor verdere optimalisatie. Daarnaast kan een test met het type incentive ook interessant zijn. Je kunt daarbij ook gebruik maken van dynamische content en zo bijvoorbeeld je big spenders een grotere korting geven. 

Meerdere varianten van de win-back e-mail maak je eenvoudig door een kopie te maken en in stap 2 dit bericht(en) toe te voegen aan de campagne. Door gebruik te maken van doelgroepfilters in de campagne zorg je ervoor dat het juiste bericht bij de juiste doelgroep terecht komt.

Is het bericht helemaal naar wens? Test het dan ook even naar jezelf of collega’s.