Doelgroep voorbereiden Win-back campagne

In deze eerste stap gaan we aan de slag met de doelgroep van je campagne. In de standaardcampagne in Spotler zijn we uitgegaan van klanten die een half jaar niets gekocht hebben. Maar je kunt het ook een stap verder brengen. Zo is het interessant om onderscheidt te maken tussen A- en B-klanten om daar een incentive (stimulans, zoals bijvoorbeeld een korting) op af te stemmen in de mail.

Wie is je doelgroep?

Het klinkt logisch om te zeggen dat je doelgroep bestaat uit alle klanten die een bepaalde periode niets hebben gekocht. Dit is ook een prima uitgangspunt om mee te starten, maar denk (in de toekomst) ook eens na over de volgende vragen: 

  • Zijn er belangrijke subgroepen?
    Denk aan A-/B-klanten, mannen/vrouwen, regio’s, afgenomen product, etc.
  • Zijn er interesses te definiëren? 
    Hiermee kun je de content (tekst, visuals, cadeautje, etc) van de mail perfect laten aansluiten voor maximaal resultaat.
  • Is er bepaald gedrag waar je op in kunt spelen?
    Naast een profiel met interesses dat een klant zelf beheert, kun je ook gebruik maken van gegevens die je meet/registreert zoals klikgedrag en aankoophistorie. Op basis van aankoophistorie zijn klanten misschien in bepaalde productgroepen in te delen.

Doelgroepfilters maken

Is het duidelijk wie je wilt bereiken met de campagne? Dan is het handig om doelgroepfilters te maken in de module Lijsten van je Spotler-account. Deze doelgroepen kun je in stap 3 gebruiken voor het filteren van specifieke campagnestappen. Misschien wil je bijvoorbeeld onderscheidt maken tussen A- en B-klanten op basis van omzet. 

Open de tab Dynamische lijsten en klik op Nieuwe lijst. De eerste stap van een 2-delig stappenplan wordt getoond. Geef een voor jou herkenbare naam op. Vervolgens zie je de buttons Bewerken en Bekijken. Klik op de button Bewerken om een doelgroep aan te maken.

Je ziet het volgende scherm, waar je selectie en uitsluitingen kunt maken:

Module_Lijsten_Dynamischelijsten_Editor.png

Permissie: nieuwsbrief 

Voor goede e-mailmarketing is het noodzakelijk om na te denken over permissies. De win-back campagne heeft een commercieel doel en daarom kun je alleen contacten bereiken die hebben aangegeven commerciële e-mail communicatie te willen ontvangen. Dit kan bijvoorbeeld de permissie “Nieuwsbrief” zijn.

Een selectie op basis van Orderhistorie en de permissie Nieuwsbrief, ziet er als volgt uit:

Selecties_winback.jpg

Hulp nodig bij de module Lijsten? Je vindt een uitgebreide uitleg bij de module beschrijvingen.