Hoe werken ontdubbelregels?

Een ontdubbelregel kijkt naar een unieke waarde waarop ontdubbelt moet worden. Deze unieke waarde is een databaseveld of een combinatie van databasevelden in Spotler. In je Spotler-account kunnen verschillende ontdubbelregels ingesteld worden of een combinatie van ontdubbelregels. De meest voorkomende situaties:

 • Ontdubbelen op e-mailadres
  Standaard wordt in Spotler ontdubbelt op e-mailadres. Dat betekent dat wanneer er een bestand geïmporteerd wordt in Spotler, contacten met hetzelfde e-mailadres één keer wordt toegevoegd. De gegevens van het laatste contact in je bestand wordt overgenomen. Een e-mailadres kan dus niet meerdere keren in je Spotler database voorkomen. Hiermee voorkom je dat er meerdere mails naar hetzelfde e-mailadres gestuurd kan worden.
 • Ontdubbelen op Extern id
  Wanneer je een koppeling hebt tussen Spotler en een extern systeem dan is het in sommige gevallen niet wenselijk om e-mailadres als ontdubbeling in te zetten, maar een Extern id.
  Een voorbeeld van een Extern id is een klantnummer of lidnummer.

  Een voorbeeld wanneer je ontdubbelt op Extern id en niet op e-mailadres is wanneer meerdere gezinsleden op een zelfde e-mailadres staan ingeschreven, maar je wilt wel elk gezinslid afzonderlijk en persoonlijk kunnen mailen op hetzelfde e-mail adres. 
 • Ontdubbelen op e-mailadres en een extern id
  Het is ook mogelijk om ontdubbelregels te combineren. In Spotler geef je een volgorde aan voor ontdubbeling. Stel je stelt e-mailadres als eerste ontdubbelregel in en Extern id als tweede ontdubbelregel, dan kijkt Spotler eerst naar de dubbele e-mailadressen en vervolgens naar de dubbele externe id's.

Interessante artikelen