Twee-staps-verificatie

Inloggen in Spotler met je gebruikersnaam en wachtwoord kan nog veiliger. Als de combinatie van wachtwoord en gebruikersnaam uitlekt, omdat deze gegevens gestolen of gehackt zijn, kan een onbevoegde toegang krijgen tot alle persoonsgegevens in Spotler. Twee-staps-verificatie maakt je log-in persoonsgebonden door middel van een unieke verificatiecode bovenop je wachtwoord. Deze verificatiecode wordt gegenereerd door een app op je smartphone.

Door je account te beveiligen met de twee-staps-verificatie sluit je ongewenste personen buiten, zelfs wanneer ze je wachtwoord hebben. Met de twee-staps-verificatie beveilig je jouw account met zowel je gebruikersnaam, wachtwoord en een extra verificatiecode. Deze unieke verificatiecode wordt gegenereerd door een app op je smartphone. Na enkele seconden ververst de app en worden er nieuwe codes gegenereerd. Zo ben je altijd verzekerd van een unieke code en blijft je Spotler-account goed beveiligd.

Aan de slag

Alle handelingen rondom Twee-staps-verificatie doe je in je Profiel menu onder de tab Veiligheid.

TFA_Overzicht.png

Het is eenvoudig om twee-staps-verificatie in te stellen. In slechts twee stappen heb je deze extra beveiliging werkend in je eigen Spotler-account:

  1. Twee-staps-verificatie inschakelen
  2. Twee-staps-verificatie activeren

Wil je weten hoe je de twee-staps-verificatie kunt resetten of uitschakelen? Klik dan door naar stap 3 en 4:

  1. Twee-staps-verificatie resetten
  2. Twee-staps-verificatie uitschakelen

Twee-staps-verificatie inschakelen 

Voordat je gebruik kunt maken van inloggen met de twee-staps-verificatie, moet je deze optie eerst inschakelen in je Spotler-account. Dit doe je bij de instellingen van je Spotler-account. Klik op het menu links onder en vervolgens op Mijn profiel.

Profielmenu.png

In Mijn profiel zie je twee tabbladen Profiel en Veiligheid. Onder de tab Veiligheid vind je de Twee-staps-verificatie.

TFA_Overzicht.png

Je ziet nu dat de twee-staps-verificatie nog staat uitgeschakeld. Klik op de button Inschakelen om de beveiligingscode in te schakelen. In de pop-up Twee-staps-verificatie wijzigen wordt gevraagd of je de twee-staps-verificatie wilt inschakelen.

TFA_Melding_Inschakelen.png

Zodra je op Ok klikt, is de twee-staps-verificatie in je Spotler-account ingeschakeld.  

Om toegang te krijgen tot je account, moet je bij de eerstvolgende keer inloggen een extra verificatiecode invoeren. Deze code wordt gegenereerd door een authenticator app op je smartphone. Zoek hiervoor op “Authenticator” in de App store of Google Play en installeer eenmalig één van de vele authenticator apps op je smartphone. Alle apps die worden aangeboden in de App store of Google Play zijn geschikt om te gebruiken. 

Heb je de app geïnstalleerd? Het enige wat je nu nog moet doen is de twee-staps-verificatie activeren voor je Spotler-account. De uitleg hierover vind je in Twee-staps-verificatie activeren.

Twee-staps-verificatie activeren

De twee-staps-verificatie is nu ingeschakeld in je Spotler-account. Vervolgens is het belangrijk dat je de twee-staps-verificatie met behulp van je smartphone voor je Spotler-account activeert. Log hiervoor opnieuw in met je gebruikersnaam en wachtwoord in je Spotler-account.

 

E-mailadres toevoegen

Nadat je de twee-staps-verificatie in je Spotler-account hebt ingeschakeld, word je bij de eerste keer inloggen gevraagd je e-mailadres in te voeren. Deze is erg belangrijk bij accountherstel. Mocht je smartphone kapotgaan of gestolen worden, gebruiken wij je e-mailadres om je te helpen weer toegang te krijgen.

TFA_Inloggen_eerstekeer.png

Voer je e-mailadres in en klik op Volgende. Je ontvangt direct een bevestigingsmail met een validatiecode. Deze validatiecode bestaat altijd uit 10 karakters. Voer deze code in om de controle van je e-mailadres uit te voeren.

TFA_Controle_vanjeemailadres.png

Authenticator app installeren

In de vorige stap heb je als het goed is al een geschikte authenticator app op je smartphone geïnstalleerd. Toch krijg je dit venster te zien om er zeker van te zijn dat je een authenticator app beschikbaar hebt en deze klaar is voor gebruik. Klik op de button Volgende om vervolgens de authenticator app in te stellen.

TFA_app_installeren.png

Authenticator app instellen

In dit venster wordt een QR-code getoond welke je moet scannen met de authenticator app. Doe dit dus niet met de reguliere camera app op je telefoon. Klik ook niet op volgende voordat je zeker weet dat je een verificatiecode ziet, als resultaat van het scannen van de QR-code.

TFA_QRcode.png

In jouw authenticator app heb je de mogelijkheid nieuwe codes toe te voegen. Voor dit voorbeeld nemen wij de Google Authenticator app. Klik op het Plusje in de app:
authen1.jpg

Vervolgens zie je QR-code scannen. Klik hierop en de camera zal openen (het kan zijn dat je de app eerst goedkeuring moet geven om jouw camera te gebruiken, als dat zo is krijg je hier melding van om dit te doen).
authen2.jpg

Met dit cameravenster scan je de QR-code die wordt getoond in Spotler. Wanneer de code succesvol is gescand, wordt de app op je smartphone geautoriseerd voor de twee-staps-verificatie in Spotler. Dit zie je aan een zescijferige verificatiecode die in de app verschijnt. 

Lukt het niet om de QR-code te scannen? Klik dan in Spotler op Kan de code niet scannen en een handige sleutel verschijnt in het venster. Deze sleutel kan je overnemen in de authenticator app door op het Plusje te klikken en vervolgens Instelsleutel invullen.

Zie je de nieuwe verificatiecode in je authenticator app? Klik dan op Volgende.

Verificatiecode invoeren

Je app is nu geautoriseerd voor inloggen met de twee-staps-verificatie in je Spotler-account. Selecteer vervolgens Spotler in je authenticator app en je ziet de verificatiecode op je smartphone verschijnen. Deze code is beperkt zichtbaar en wordt na enkele seconden ververst. Zo heb je altijd een unieke code.

TFA_Verificatiecodeinvoeren.png

Voer deze code in en klik op Verifieer. Je bent nu veilig ingelogd in je Spotler-account. De twee-staps-verificatie is nu ingeschakeld in en geactiveerd voor je Spotler-account. Bij de eerstvolgende keer dat je inlogt, voer je na je gebruikersnaam en wachtwoord altijd een verificatiecode in.

Wilt je weten hoe je de twee-staps-verificatie kunt resetten of uitschakelen? Klik dan door naar Twee-staps verificatie resetten of Twee-staps verificatie uitschakelen.

Twee-staps-verificatie resetten

Wanneer je smartphone kapot of gestolen is, moet je de twee-staps-verificatie in Spotler resetten. Maar ook wanneer je een nieuwe smartphone hebt, is het belangrijk dat je twee-staps-verificatie voor je Spotler-account wordt gereset.  

Smartphone gestolen of kapot?

Is je smartphone gestolen of kapot? Dan is het belangrijk om je twee-staps-verificatie zo snel mogelijk te resetten om de veiligheid van je Spotler-account te waarborgen. Omdat je geen toegang meer hebt tot je app op je smartphone, heb je niet de mogelijkheid om twee-staps-verificatie zelf te resetten in je Spotler-account. Neem hiervoor contact op met je Spotler-leverancier of Spotler Support en zij zullen de twee-staps-verificatie zo spoedig mogelijk voor je resetten.  

Zodra je een nieuwe smartphone hebt, vergeet dan niet om opnieuw een authenticator app te installeren. Bij een eerstvolgende keer inloggen doorloop je weer dezelfde stappen als aangegeven in Twee-staps-verificatie activeren. 

Resetten voor nieuwe smartphone

Voordat je twee-staps-verificatie kunt gebruiken met je nieuwe smartphone, is de eerste stap om twee-staps-verificatie te resetten in je Spotler-account. Hiervoor log je in met je gebruikersnaam, wachtwoord en met de verificatiecode gegenereerd door de authenticator app op je huidige smartphone. Vervolgens klik je op TFA resetten in jouw profiel in de tab Veiligheid.

TFA_resetten.png

 

Zodra je op TFA Resetten klikt zie je de volgende pop-up:

TFA_popup_resetten.png

Klik op Ok. Er verschijnt een nieuw scherm:

TFA_resetten_codeinvoeren.png

Voer nogmaals een verificatiecode in. De twee-staps-verificatie voor je Spotler-account is nu gereset. Bij de eerstvolgende keer inloggen, kun je opnieuw een authenticator app op je smartphone autoriseren. 

Twee-staps-verificatie uitschakelen

Wil je de twee-staps-verificatie uitschakelen in je Spotler-account? Volg dan de volgende stappen om de extra beveiligingslaag in je account uit te schakelen. Dit doe je via Mijn profiel in de tab Veiligheid.

TFA_resetten.png

 

Nadat je hebt geklikt op Uitschakelen verschijnt de volgende pop-up:

TFA_popup_uitschakelen.png

Voor het uitvoeren van deze handeling is een verificatiecode van je authenticator app op je smartphone nodig.

TFA_resetten_codeinvoeren.png

Zodra je de verificatiecode hebt ingevoerd, is de twee-staps-verificatie voor je Spotler-account uitgeschakeld.