Introductie AVG

Sinds 2018 wordt de Algemene Gegevensbescherming (AVG) gehandhaafd in Nederland en de Europese Unie. Misschien heb je ook wel eens de Engelstalige afkorting voorbij zien komen: GDPR. Dit staat voor General Data Protection Regulation en is hetzelfde als de AVG. De AVG heeft de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) vervangen. 

De AVG heeft twee belangrijke doelen:

 • Beschermen van privacy-rechten betrokkenen
 • Organisaties verantwoordelijk om laten gaan met data en privacy

Wat betekent AVG voor e-mail marketing?

De AVG gaat over de bescherming van persoonsgegevens. Persoonsgegevens zijn gegevens waarin personen direct of indirect identificeerbaar zijn. Het woord ‘e-mail’ komt op zichzelf niet voor in de AVG. De wet- en regelgeving rondom e-mail marketing is met de Telecomwet al jaren goed geregeld in Nederland. AVG staat daar los van. Maar met het toepassen van e-mail marketing heb jij als marketeer wel te maken met verwerken van persoonsgegevens. Je verzamelt op z’n minst e-mailadressen en zeer waarschijnlijk ook andere persoonsgegevens. En over deze gegevens gaat de AVG wel. Bovendien stelt de AVG dat alle handelingen die je met persoonsgegevens uitvoert, beschouwd worden als verwerkingen. Zelfs het verwijderen van persoonsgegevens is al een verwerking.

Toon aan dat je AVG-compliant bent

Het moet helder zijn hoe je de AVG-maatregelen hebt doorgevoerd in je bedrijfsvoering, dus ook voor je e-mail marketingactiviteiten. Daarom vind je in je Spotler account onder Instellingen de tab Privacy. Alle handvatten, informatie en maatregelen die je moet nemen rondom AVG vind je hier.

Introductie_AVG.png

Spotler helpt je op deze manier om AVG-compliant te worden voor e-mail marketing. Op de volgende pagina’s lees je meer over de verschillende tabs binnen de Privacy tab:

  • Verwerkersovereenkomst
  • Data Protection Officer
  • Persoonsgegevens
  • Privacy-rechten
  • Documenten
  • Subverwerkers

Let op: Als je ook persoonsgegevens via andere systemen verwerkt, dan dien je uiteraard ook voor deze systemen -CRM, HRM, administratie, e-commerceplatform- de benodigde AVG-maatregelen te treffen.

Marlies_Vraagteken.png Wat voor invloed heeft de AVG op de opt-in procedure?
De AVG gaat niet over opt-ins voor het versturen van (commerciële) e-mails. Dit is het domein van de Telecomwet, die sinds 2009 al van kracht is en gehandhaafd wordt.