Automailers

Is je wens om automatisch een nieuwsbrief te versturen naar iemand die zich heeft ingeschreven voor je nieuwsbrief? Bijvoorbeeld je laatst verzonden nieuwsbrief of juist je best scorende nieuwsbrief. Dit stel je in Spotler in op twee plekken, namelijk de tab Automailers en bij stap drie bij het inplannen van een mailing. Eerst stel je in dat je automatisch een nieuwsbrief wilt verzenden en daarna stel je in welke nieuwsbrief dit is. Allereerst ga je naar de tab Automailers om in te stellen dat je automatisch een nieuwsbrief wilt versturen bij aanmelding. 

Automailers

Ga naar de tab Automailers. Je komt in een overzicht terecht. Als je nog geen automailers hebt ziet het overzicht er als volgt uit:

Module_Mailings_Automailers.png

Vanuit dit Overzicht kun je:

 1. Een nieuwe automailer creëren door op de button Nieuwe automailer te klikken.
 2. Automailers zoeken door middel van het zoekvenster.
 3. De bestaande automailers bekijken, bewerken, hernoemen, verwijderen door middel van het dropdown-menu.

Dropdown-menu bestaande automailers

In het scherm Automailers kun je een dropdown-menu openen op drie manieren:

 1. Beweeg je muis over het scherm en er verschijnt een rond symbool met pijtje.
 2. Gebruik je rechtermuisknop en er verschijnt een dropdown-menu.
 3. Selecteer meerdere automailers. Rechts boven verschijnt een menu om automailers te verwijderen.

Het dropdown-menu ziet er als volgt uit:

Automailer_dropdownmenu.png

Bewerken Open het stappenplan van de automailer om instellingen te bewerken.
Bekijken Er opent een overzicht waar je in ziet welke mailing gekoppeld is aan de automailer. Een mailing die ingepland is voor de automailer, maar nog niet verzonden vind je terug onder het kopje Ingepland. In de tweede tab Doelgroep zie je aan welke waarden iemand moet voldoen om de mailing van de automailer te ontvangen. 

Automailer_Bekijken.png

Naam wijzigen Pas de naam aan van je automailer.
Verwijderen Verwijder je automailer. 

Nieuwe automailer

Met de gele button Nieuwe automailer start je een stappenplan bestaande uit drie stappen:

 1. Eigenschappen
 2. Instellingen
 3. Doelgroep
Iris_bord_onder_bullhorn.png

Automailers voor het automatisch verzenden van je nieuwsbrief
In Spotler is het ook mogelijk om automatisch al je nieuwsbrieven te versturen met een automailer. Je nieuwsbrief wordt dan bijvoorbeeld gevuld met content van je RSS-feed en op een vast moment wordt de mailing automatisch verzonden. Deze automailer wordt ingesteld door je Spotler partner en vind je niet terug in dit overzicht. Interesse? Neem contact op met je Spotler-partner.

 

Stap 1 - Eigenschappen

In deze stap geef je een naam aan de automailer die je instelt. Klik vervolgens op Opslaan & volgende.

Module_Mailings_Automailers_stap1.png

Stap 2 - Instellingen

In deze stap beheer je de instellingen van de automailer. 

Stap2_-_Instellingen_-_Automailer.png

 • Verzendmoment: wil je dat de nieuwe inschrijver voor de nieuwsbrief direct de laatst verzonden nieuwsbrief ontvangt? Of stel je een tussenpoze in? Kies je voor Direct? Wees er dan bewust van dat de inschrijver de laatste nieuwsbrief tegelijkertijd ontvangt met de automatische aanmeldbevestiging (indien deze is ingesteld). 
 • Automatisch koppelen: wanneer je kiest voor Ja, dan zie je in stap 3 van een nieuwe mailing standaard de optie aan staan dat de mailing wordt opgenomen in de automailer.

  Stap_3_Automailer.png

  Je ziet dat je deze stap ook alsnog op Nee kunt zetten. Niet elke mailing is wellicht geschikt om na te sturen. Kies je in stap 2 bij Automailers voor Nee, dan staat de optie standaard uit in stap 3 van een nieuwe mailing. Ook hier geldt dat je de optie alsnog op Ja kunt zetten.  

Klik op Opslaan & volgende om naar stap 3 van de automailer te gaan. 

Stap 3 - Doelgroep

In stap 3 kies je in welke dynamische lijst iemand moet vallen voor de automailer. Zo kun je onderscheid maken in Automailers voor verschillende doelgroepen. Dit is handig als je met verschillende talen werkt of als je onderscheid maakt tussen bijvoorbeeld prospects en klanten. Je wilt natuurlijk niet dat een Nederlands contact de Engelse nieuwsbrief nagestuurd krijgt. 

Module_Mailings_Automailers_stap3.png

Klik op Opslaan & afronden. Je komt weer in het overzicht van Automailers terecht. 

Contacten in meerdere dynamische lijsten 
Elk nieuw contact in de database dat voldoet aan de criteria in een dynamische lijst krijgt de laatst gekoppelde mailing automatisch nagestuurd wanneer ingesteld. Komt een nieuw contact voor in meerdere dynamische lijsten en deze lijsten zijn gekoppeld aan een automailer, dan ontvangt het nieuwe contact automatisch meerdere mailings.
Omar_Letop.png

Nieuwe mailing: Stap 3 - Instellingen

Je hebt in voorgaande stappen de algemene instellingen bepaald voor de automailer zoals voor welke doelgroepen de automailer geldt en het moment van verzending. Je kunt meerdere automailers aanmaken vanuit dit overzicht en deze bekijken en wijzigen. Welke mailing daadwerkelijk wordt opgenomen voor de automailer bepaal je in het stappenplan van nieuwe mailing niet in de tab Automailers. Onder stap 3 in het stappenplan van een nieuwe mailing, zie je de optie Nasturen.

Stap_3_Automailer.png

Bepaal hier of de mailing relevant is om na te sturen naar nieuwe inschrijvers of niet. 

Veelgestelde vragen

 • Kan ik achteraf een mailing koppelen aan een automailer?
  Het koppelen van een mailing aan een automailer doe je in het stappenplan van een mailing inplannen. Het is niet mogelijk om achteraf een mailing te koppelen aan de automailer.
  Wil je een mailing die verzonden is alsnog koppelen? Plan het bericht opnieuw in en zet de instelling aan. 
 • Gaat een automailer af voor nieuwe contacten in een dynamische lijst?
  De automailer gaat af bij nieuwe inschrijvingen in je database. De automailer kijkt op dat moment naar de dynamische lijst waar het nieuwe contact in valt. Bestaande contacten in de database die wijzigen van doelgroep (dynamische lijst) krijgen geen nieuwsbrief nagestuurd via de automailer.
 • Is het mogelijk om een A/B mailing na te sturen met de automailer?
  Ja, dit is mogelijk. De winnende mail wordt dan nagestuurd. Als de A/B mailing nog niet voltooid is of geannuleerd, dan wordt deze niet opgenomen in de automailer. Hetzelfde geldt wanneer de mailing een verdeling heeft van 50%-50%. De mailing wordt dus pas gebruikt voor het nasturen als er een winnaar bekend is.