Hoe werkt het ideeënforum?

Wil je weten hoe je met het ideeënforum werkt, klik dan op de instructie waar je meer informatie over wilt. We leggen de volgende vier onderdelen uit:

Filteren en zoeken van bestaande ideeën

In het ideeënforum kun je op drie manieren een idee zoeken.

 1. Invoeren van steekwoorden van het idee 
  Je kunt in het invoerveld de steekwoorden van je idee invullen. De bestaande ideeën die overeenkomen met deze steekwoorden, worden getoond. Stel dat je in de zoekbalk Afbeeldingen intikt, dan zie je het volgende resultaat;

  Zoekresultaten.png

 2. Filteren op status
  Je kunt ook zoeken naar bestaande ideeën door te filteren op status.

  Status_Gepland.png


  Elk idee in het ideeënforum wordt door Spotler gecategoriseerd. We kennen één van de volgende statussen toe:

  Ter review 
  Elk idee heeft standaard deze status. Zodra een idee in de Top 20 staat, gaat Spotler ermee aan de slag. Dit houdt in dat we de oplossing uitdenken, inschatten hoeveel werk het is om het idee te realiseren en wanneer het in de planning past. Iedere gerbuiker die een nieuw idee indient, ontvangt een e-mail ter bevestiging.

  Gepland
  Als uit de review blijkt dat Spotler het idee kan realiseren en het idee is populair onder de gebruikers, dan zetten we het idee op de planning. Binnen twee maanden ontwikkelen we het idee zodat het onderdeel wordt van een nieuwe release van Spotler. Mocht jouw idee op de planning komen, dan ontvang je een e-mail ter bevestiging.

  Gereleased
  Wanneer een idee gerealiseerd en gereleased is, dan is de verbetering beschikbaar voor alle Spotler-gebruikers. Het idee krijgt dan de status Gereleased. Je kunt ook een overzicht opvragen van alle verbeteringen die gerealiseerd zijn, door links op de filtering Gereleased te klikken. 

  In onderzoek
  Een idee die eerder bij productinnovatie past dan bij productverbetering. Deze ideeën hebben een grote(re) impact op de planning. Er moet onderzocht worden of dit past binnen de planning van 2 maanden of dat er meer tijd voor nodig is.

  Afgewezen
  Dit zal niet veel voor komen, maar als een idee is afgewezen, dan heeft dit te maken met dat het niet in de planning past of bij onze productvisie.

  Meer weten over hoe wij het ideeënforum actueel houden? Lees dan dit artikel.

 3. Filteren op een categorie 
  De laatste manier waarop je naar bestaande ideeën kunt zoeken, is door te kijken binnen welke categorie een idee valt. We onderscheiden negen verschillende categorieën:

  Categorie_Editors.png  Binnen de categorieën zijn er subcategorieën te vinden. Zo vind je eenvoudig alle ideeën bij het juiste onderwerp. Alle wensen die te maken hebben met het gebruik van de Spotler-editors zijn terug te vinden onder het filter Editors. Met de subcategorieën filter je op specifieke editors, zoals de editor om een afbeelding te verwerken.

  Onderverdeling_categorie.png

Een nieuw idee toevoegen

Bij het invoeren van je idee wordt direct gezocht naar overeenkomsten met bestaande ideeën. Als er overeenkomsten gevonden zijn, dan worden deze vergelijkbare ideeën in een lijst getoond. Staat jouw exacte idee erbij? Stem dan op het bestaande idee. Het is namelijk zonde als stemmen verspreid zijn over dezelfde type ideeën.

Natuurlijk kun je ook zelf zoeken of jouw idee al op het forum staat. Dat kan op drie manieren: via een zoekbalk, via een filter op de status van de ideeën of via een filter op de categorie waarbinnen de ideeën vallen. Wil je weten hoe je dit doet, lees dan Filteren en zoeken van bestaande ideeën.

Hoe voeg je een idee toe?

Staat jouw idee nog niet in het ideeënforum? Voeg hem dan toe. Om een nieuw idee toe te voegen, klik je op de gele button Nieuw idee. Je vindt deze button rechtsboven in het startscherm:

Algemeen_Ideeenforum.png

Zodra je op de gele button klikt, wordt er een nieuw venster geopend waar je een titel, omschrijving en categorie kan toekennen aan je idee. Dit venster ziet er als volgt uit:

Jouw_idee_toevoegen.png

Een duidelijke omschrijving van het idee is belangrijk om andere gebruikers aan te sporen om op je idee te stemmen. We geven je graag een aantal tips:

Een duidelijke titel
Belangrijk is om een heldere titel te geven met alleen de kernwoorden. Vermijd woorden als “ik zou graag…willen” in de titel.

Geef een categorie aan
Op basis van categorieën kan je makkelijker ideeën opzoeken. Selecteer de juiste categorie voor goede vindbaarheid.

Motivatie
In de omschrijving van het idee plaats je jouw motivatie. Waarom is de verbetering in Spotler belangrijk? Wat kan je ermee? Wat is de toepassing?

Omschrijf 1 idee/verbetering per keer

We willen je vragen om de beschrijving van het idee toe te spitsen op één verbetering en om niet meerdere verbeteringen in één idee op te sommen. Het kan namelijk zijn dat het ene idee veel lastiger is dan het andere en daardoor niet past als verbetering binnen het kwartaal. Daarnaast is het voor overige gebruikers helder waar ze op stemmen en heeft jouw idee meer kans op stemmen én om als topidee te eindigen.

Wanneer je klikt op de gele button Deel idee dan is je ingevoerde idee direct zichtbaar voor alle andere gebruikers onder het tabje Recent. Om een voorbeeld te geven:

Recent.png

Jouw stem wordt automatisch meegegeven aan het idee wat je hebt toegevoegd. Je hebt een onbeperkt aantal stemmen, maar kan één stem per idee geven.

Overzicht van al je ideeën

Een overzicht van al je ideeën vind je terug aan de linkerkant bij Mijn ideeën.

Mijn_ideeeen.png

 

Je stem geven aan een idee of je stem verwijderen 

Hoe breng je een stem uit? 

Er zijn twee manieren om een stem uit te brengen. 

 1. Vanaf het dashboard in je Spotler account kun je op de top 5 stemmen. Beweeg je muis over het idee en klik om je stem te geven:
  Stemmen_widget.png
  2.  In het ideeënforum. Heb je een idee gevonden dat je wilt steunen? Klik dan op de stembutton:

  Stemmen.gif

Per idee is het mogelijk om één stem te geven. Het aantal stemmen dat je hebt is onbeperkt.

Een stem verwijderen 

Wil je een stem verwijderen? Dan klik je wederom op de stembutton.

Stem_verwijderen.gif

Ideeën volgen

Het is ook mogelijk om zonder een stem uit te brengen, een idee te volgen. Zo blijf je op de hoogte van de status van het idee. 

Klik bij het idee op Subscribe om een idee te volgen.

Subscribe.png

Je krijgt dan geen notificaties per e-mail, maar je kunt dit wel terug vinden onder Mijn inschrijvingen bij het overzicht van het ideeënforum. In dit overzicht zie je ook het aantal Nieuwe ideeën dat je hebt aangedragen en de stemmen die je hebt uitgebracht. Het overzicht ziet er als volgt uit:

Mijninschrijvingen.png

Je mening geven en ontvangen over ideeën

Wij zien graag de mening van onze gebruikers. Ook bij bestaande ideeën van andere gebruikers. Waarom zou een idee wel of niet moeten worden uitgevoerd? Je kunt bij elk idee zien hoeveel reacties (comments) van gebruikers er zijn gegeven.

Reacties geven op bestaande ideeën 

Je kunt bij elk idee uw mening geven. Dit doe je door onderaan in de invoerbox onder comments je mening te geven en op de gele button Post comment te klikken.

Jemeninggeven.png

Eigen reacties verwijderen

Je kunt je eigen reacties verwijderen door rechtsonder in je geplaatste reactie op Delete te klikken.

Reacties ontvangen van Spotler

Wanneer Spotler een reactie geeft op een idee, dan wordt dit bovenaan de pagina getoond met een groene achtergrondkleur. Daarnaas­t zie je bij het bericht staan; Admin response.

Adminresponse.png