A/B mailing versturen

Voor het inplannen van de mailing doorloop je dezelfde stappen als bij een ander bericht. In stap 3 zie je de extra instellingen voor A/B testen. Hier geef je aan hoe groot je beide testgroepen wilt hebben en op basis waarvan een winnaar bepaald wordt.

Toepassing_AB_Mailing.jpg

Instellingen

Verdeling A/B testsegment
Met de slider selecteer je de grootte van het testsegment. De segmenten A en B blijven altijd even groot. Er zijn dus altijd evenveel contacten die A of B ontvangen. De winnaargroep bevat iedereen die buiten de testsegmenten valt. Om goede testresultaten te waarborgen wordt de selectie van de contacten volledig random gedaan.

Winnaar bepalen
Na afloop van de testperiode wordt het winnende bericht handmatig of automatisch naar de winnaargroep gestuurd. Het makkelijkste is natuurlijk om het bericht automatisch naar de winnaargroep te sturen, dan heb je er geen omkijken naar.
 

Winnaar selecteren op basis van
Bij een automatische A/B test wordt de winnaar van de test gebaseerd op:

  • De open ratio: De open ratio is het percentage van het aantal opens ten opzichte van het aantal succesvol afgeleverde mails. Het gaat hierbij om unieke opens, oftewel er wordt per contact 1 open gerekend.
  • De doorklik ratio: De doorklik ratio betreft het aantal unieke doorkliks (dus per contact 1 klik per link) ten opzichte van het aantal succesvol afgeleverde mails.
  • De doorklik ratio van conversielinks: De doorklik ratio op conversielinks is hetzelfde als de doorklik ratio, maar betreft dan alleen de conversielinks.


Duur van de test
Niet alle ontvangers openen direct een bericht wanneer deze in een inbox terechtkomt. Sommige ontvangers openen de mailing zelfs helemaal niet. Voor de test duurt het te lang om te wachten tot iedereen het bericht geopend heeft. Stel hier dus in hoe lang een testperiode mag duren tot het winnende bericht naar de winnaargroep gestuurd wordt.

Soumaya_bordzijkant_bril.png Hoe lang moet je A/B test duren?
Dit is een veel gestelde vraag. Wij hebben een steekproef gedaan en daar kwam een divers beeld naar voren. Soms gaf een test al na één uur een duidelijke uitslag en soms duurde het veel langer. Lees er meer over in ons blog Hoe lang moet je A/B test duren? 

E-mail notificatie
Wanneer de testduur is afgelopen, kan Spotler je een e-mail notificatie sturen met de melding dat de test is afgerond.

Mailing controle

In de laatste stap van dit stappenplan toont Spotler een overzicht, omdat het om een A/B mailing gaat zie je hier ook een A/B overzicht.

Toepassing_AB_Mailing_Verzendmoment.jpg