A/B bericht opstellen

Open de module Berichten. Klik op Overzicht en klik vervolgens op de button Nieuw bericht. Het maakt niet uit of je nu een A/B bericht, ‘gewone’ nieuwsbrief, een actiemail of een uitnodiging wilt opstellen: je doorloopt dezelfde stappen. Bij een A/B test zijn alleen een paar extra handelingen nodig. Bij de volgende onderdelen kun je een A/B test toepassen:

Afzendernaam

Bij de inbox-velden zie je bij de afzendernaam A/B test toevoegen. 

Toepassing_AB_Afzendernaam.jpgKlik hier op en er verschijnt een nieuw veld voor versie B waar je een tweede afzendernaam kan toevoegen.

Toepassing_AB_Afzendernaam_extraveld_1.jpg

Onderwerpregel en snippet

De onderwerpregel en de snippet zijn ook geschikte onderdelen om te A/B testen. Wil je testen welk onderwerp de meest geopende mails oplevert? Klik onder het veld van het onderwerp op A/B test toevoegen.

AB_test_Onderwerpregel_tovoegen.png

Er verschijnt een tweede veld voor onderwerpregel variant B, maar ook zie je een tweede veld verschijnen voor de snippet.

AB_Onderwerp_Snippet_tovoegen.png

Wil je puur de snippet testen, gebruik dan dezelfde onderwerpregel voor zowel versie A als versie B.

Lay-out, content, calls-to-action

Werkt een blauwe button beter dan een rode button? En welke tekst spreekt de lezer meer aan? Dit zijn elementen waar je een A/B test op kan uitvoeren.

In de editor is het mogelijk om een A/B test toe te passen op een sectie of een rij. Technisch gezien werkt dit op dezelfde manier. Het is afhankelijk hoe jij je bericht hebt opgesteld. Maak je per artikel in je bericht een sectie, dan kan het handig zijn om de test in te stellen op sectie-niveau. Heb je al je content in één sectie geplaatst, dan stel je de A/B test in op rij-niveau. Het werkt als volgt:

 1. Stel je artikel op en dupliceer deze, zodat je eenvoudig een nieuwe variant kan maken van je artikel.

  Dupliceren.png

 2. Selecteer een sectie of rij waar je de A/B test op wilt toepassen.
 3. Aan de linkerzijde klik je op de tab Instellingen:

  Extra_Instellingen_sectie.png

 4. Klik vervolgens bij A/B instellingen of het om versie A of B gaat.
 5. Je ziet in de linker bovenhoek bij een rij of sectie wanneer je A/B instelling hebt gedaan:

  Sectie_A.png

Werking oude berichten editor

Een e-mailbericht in de ouder berichten editor bestaat uit verschillende contentblokken. Deze blokken zijn ook in te zetten voor een A/B test. Per blok geef je aan of het variant A of B is. Dit doe je door in het menu van het blok op A/B instellingen te klikken.

Toepassing_AB_Contentblok.jpg

Toepassing_AB_Contentblok_popup.jpg

Het is dus mogelijk om elk contentblok afzonderlijk op te maken voor een A- of B-variant. Denk aan een andere header afbeelding, andere CTA of een andere tekst.

 

Interessante artikelen