Introductie: Automatische A/B test

Stappenplan_AB_testen_banner.jpg

Haal je het maximale uit je e-mail marketing? Meten is weten. Met een automatische A/B test leer je jouw doelgroep beter kennen. Verbeter je communicatie aan de hand van de resultaten.

Wat is een A/B test?

Bij een A/B test wordt van één bericht twee varianten gemaakt. Je hoeft dus niet zelf twee losse berichten aan te maken, maar je kan een bericht opmaken. Een deel van je lijst ontvangt variant A en een gelijk deel ontvangt variant B (bijvoorbeeld 25% A en 25% B). Je stelt zelf in wat de testduur is voor het bepalen van een winnende variant. Na de testduur ontvangen de overgebleven contacten uit de lijst het bericht wat het beste uit de test is gekomen.

Hoeveel zegt een A/B test?

A/B testen is geen garantie voor een beter resultaat. De betrouwbaarheid van de test is namelijk afhankelijk van de testgroep grootte en het verschil in conversie tussen de A- en B-variant. Als die te klein zijn, kan het zomaar gebeuren dat de verzending naar de restgroep niet presteert zoals je had verwacht. De test was in dat geval gebaseerd op toeval en het resultaat herhaalt zich niet. Dit heeft alles te maken met statische significantie. Wanneer je serieus aan de slag wilt met (automatisch) A/B testen, raden we je aan om in dit onderwerp te verdiepen.

Aan de slag

Je wilt aan de slag met A/B testen. Je doorloopt een aantal stappen in Spotler. Denk hierbij aan het voorbereiden van je lijsten, het opstellen van het A en B bericht, testen en versturen van de mailing. Je gebruikt de volgende modules:

Modules_tegebruiken.png

In totaal doorloop je met deze modules 8 stappen die je helpen om succesvol een A/B test in te zetten.

  1. Testdoel bepalen
  2. Lijsten voorbereiden
  3. Afbeeldingen klaarzetten
  4. Webpagina opstellen
  5. A/B bericht opstellen
  6. A/B bericht testen
  7. A/B mailing versturen
  8. Rapportage bekijken

Een aantal stappen komen je al bekend voor bij het verzenden van een nieuwsbrief. Daarom gaan we niet verder in op stap 2,3 en 4. Deze stappen zijn terug te lezen in de module beschrijvingen van module Lijsten, module Afbeeldingen en module Webpagina’s.

 

  Spotler Academy

In de Spotler Academy vind je de e-course: A/B testen. Na het volgen van deze e-course, kun je antwoord geven op de volgende drie vragen: 1.Wat kan A/B testen betekenen voor jouw e-mail marketing? 2. Hoe start je met A/B testen? 3. Hoe kijk je kritisch naar de resultaten van je A/B test?
> Direct naar de e-course