Opbouw Spotler

Elke module omvat verschillende acties, maar de opbouw is consistent. Zo is er in elke module een Overzicht en een Archief. Daarnaast zijn er meer overeenkomsten qua functionaliteiten. Als je de basis kent, dan maakt dit het gebruik van Spotler een stuk makkelijker.

In dit artikel lees je meer over de basis van Spotler. Het is opgedeeld in de volgende onderdelen:

Mappen 

In bijna elk Overzicht heb je aan de linkerkant de optie om mappen aan te maken. Op deze manier blijft alles overzichtelijk en kan je makkelijker items terug vinden.

Map aanmaken

Klik op het plusje om een map aan te maken.

Mappen_aanmaken.png

Vervolgens geef je aan naam op.

Map functionaliteiten

Beweeg je muis over de naam van de map en het ronde symbooltje met pijl verschijnt. Klik hier op en er opent een menu.

Nieuwe_map.png

Naam wijzigen Wijzig de naam van de map.
Archiveren Verplaats je map naar Archief.
Verwijderen Verwijder je map.

 

Volgorde mappen

Het is mogelijk om te bepalen in welke volgorde mappen getoond worden. Dit doe je door met je muis te klikken op de pijltjes.

Mappen_aanmaken.png

Je ziet dan het volgende menu verschijnen:

Mappen_sorteren.png

Items verplaatsen naar map 

Er zijn meerdere manieren om een item te verplaatsen naar een map:

 • Kies in het dropdown-menu voor Verplaatsen en kies vervolgens de gewenste map.
 • Versleep met je muis items naar de juiste map.
 • Vink de checkbox aan van de items die je wilt verplaatsen. Er verschijnt een menu rechtsboven met de actie Verplaatsen. Klik op de button en kies de gewenste map.

 Module_Berichten_dropdown.png

Draganddrop_tabel.gif

Module_Berichten_Overzicht_meerdereselecties.gif

Tabelfuncties

Aan de linkerkant zie je een tabelweergave. Wil je meer ruimte voor de weergave van de tabel? Klik dan op de pijl rechtsboven de modules om het hoofdmenu in te klappen. De pijl verschijnt wanneer je jouw muis beweegt over het hoofdmenu. Je kunt het menu in en uitklappen door op de pijl te klikken. 

Opbouw_Spotler_inklappen_hoofdmenu.gif

 

Er zijn twee soorten weergaven van het Overzicht en Archief, namelijk in de vorm van een tabel en een visuele weergave, ook wel grid view genoemd.

Module_Afbeeldingen_Tabelweergave.png

Tabelweergave

 

Module_Afbeeldingen_Gridview.png

Gridview

De visuele weergave is te kiezen bij modules waar deze van toegevoegde waarde is, bijvoorbeeld bij de module Afbeeldingen. Als je deze visuele weergave wilt hebben, klik dan rechts bovenin op het volgende icoon:

Gridview_button.jpg

Als je de weergave wilt terug zetten naar tabel weergave, gebruik dan het volgende icoon:

Icoon_tabelweergave.png

Kolommen aanpassen

Spotler geeft standaard kolommen weer in het overzicht. Wil je andere informatie of minder kolommen getoond hebben? Dan kan je dit aanpassen via het volgende icoon:

Icoon_kolommenaanpassen.png

Deze vind je in elk overzicht terug aan de rechterkant bovenaan de tabel. Klik je op dit icoon dan verschijnt er een pop-up:

Pop-up_Kolomwijzigen.png

In deze pop-up kun je:

 • Nieuw item als kolom toevoegen
 • Kolommen verwijderen
 • De volgorde van kolommen aanpassen

De weergave van het overzicht is per gebruiker. Wanneer jij hier een wijziging in brengt, dan ziet een andere gebruiker deze wijziging niet. Heb je als gebruiker een inlog die voor meerdere Spotler-accounts geldt, omdat je bv. een corporate gebruiker bent of een Spotler partner met superuser-rechten, dan zie je in elk account de kolommen terug komen die je hebt ingesteld (mits deze ook beschikbaar zijn in dat account).

Nieuw item als kolom toevoegen
Wanneer je een nieuw item aan het overzicht van je kolommen wilt toevoegen, selecteer dan het gewenste item en klik op de pijl naar rechts. Verslepen naar de rechterkant is overigens ook een optie.

Tovoegen_kolom.png

Klik vervolgens op Ok en je overzicht is aangepast. Je moet minimaal 1 kolom hebben in je overzicht en je kunt er maximaal 7 hebben. 

Kolommen verwijderen
Het is ook mogelijk om kolommen te verwijderen. Selecteer aan de rechterkant het item dat je wilt verwijderen uit je overzicht. Vervolgens klik je op de pijl naar links of versleep het item naar de linkerkant. Klik vervolgens op Ok.

Kolom_verwijderen.png

De volgorde van kolommen aanpassen
De volgorde van belangrijkheid kan verschillen per kolom. In de pop-up kun je zelf bepalen welke kolom als eerste getoond moet worden en opvolgend. Dit doe je met je rechtermuismenu. Selecteer het item wat je wilt wijzigen en kies of deze helemaal naar boven verplaatst moet worden of bijvoorbeeld één plaats naar beneden.

Volgorde_wijzigen.png

 

Items zoeken

Met het invoerveld onder de kolom Naam vind je eenvoudig items terug. Handig als je meerdere pagina's hebt. 

Zoekenopnaam.png

 

Tabel sorteren

In de tabel heb je de mogelijkheid om te sorteren. Beweeg je muis over de kolomnamen. Er verschijnen pijltjes bij de items waarop je kunt sorteren. Het verschilt per module wat de opties zijn.

Tabel_sorteren.png

Zie je twee pijltjes staan, dan betekent dat er geen sortering is toegepast op die waarde. Klik erop en je sorteert op basis van die waarde. Zie je één pijltje staan? Dan kun je door te klikken de sortering andersom uitvoeren. Zo kun je sorteren op de nieuwste items of juist de oudste.

Selecties in een tabel 

Er zijn twee manier om een item in een weergave te selecteren:

 • Klik op een willekeurige plek in een rij
 • Vink de checkbox aan

Wil je meerdere items tegelijk selecteren? Dit kun je op drie manieren doen

 • Klik op een rij + CTRL om een volgende item te selecteren.
 • Vink per checkbox een item aan
 • Klik op een item + Shift en klik op het onderste item wat je wilt selecteren. Alle tussenliggende items worden dan ook geselecteerd.

 Alle items selecteren? Vink dan de checkbox boven in aan.

Meerdere_seletecties_overzicht.png

Dropdown-menu's in de tabelweergave

Er zijn twee verschillende manieren om binnen een weergave het standaard dropdown-menu op te roepen:

 • Beweeg met je muis over het scherm. Je ziet dan telkens een rond symbooltje met pijl oplichten. Hiermee open je het dropdown-menu.
 • Klik met je rechtermuisknop op een rij en hetzelfde dropdown-menu verschijnt.

Module_Berichten_dropdown.png

Het verschilt per module wat er getoond wordt, maar een aantal opties staan vast zoals; bekijken, hernoemen, dupliceren, verplaatsen, archiveren en verwijderen.

De opties Status is iets wat je bij veel modules terug ziet. Door een status te geven aan een item zien jij en je collega’s in welke fase het item zit, bijvoorbeeld Concept.

De optie Status zie je terug bij de volgende modules:

 • Module Berichten
 • Module Webpagina’s
 • Module Formulieren
 • Module Suveys

Klik op het dropdown-menu en vervolgens op Status wijzigen. Er verschijnt een pop-up.

Module_Berichten_statuswijzigen.png

Er zijn drie soorten statussen: Concept, Proef en Definitief. De eerste twee zijn meer bedoeld voor jezelf en je collega’s, zodat je weet in welke fase het item zit. De status Definitief heeft vaak een “technisch”gevolg voor een item.

Module Berichten:
Alleen een bericht wat de status Definitief heeft kan gekozen worden bij het inplannen voor verzending. Dit geldt ook voor het kiezen van een campagne bericht. Zo kan er niet per ongeluk een testbericht verstuurd worden.

Module Formulieren en Surveys:
Wanneer een formulier of survey de status Definitief heeft, worden reacties van respondenten opgeslagen als definitief. Bij de status Concept en Proef worden de reacties geregistreerd als test reacties.
 
Module Webpagina’s:
Alleen een webpagina die de status Definitief heeft kan als bedankpagina gebruikt worden voor een formulier of survey.

Archief 

Wil je een item niet meer gebruiken, maar wel bewaren? Verplaats het item dan vanuit het Overzicht naar het Archief. Linkjes en pagina’s blijven gewoon werken. Het heeft dus geen gevolgen. Je kunt een item archiveren door het dropdown-menu te gebruiken en op Archiveren te klikken.

Module_Berichten_dropdown.png 

Wanneer je een item toch weer wilt gebruiken klik dan in het Archief op het dropdown-menu en klik op Terugzetten in overzicht.  Je kunt op dezelfde manier complete mappen met inhoud verplaatsen.

Archief_terugzetteninoverzicht.png

 

Paul_Liggend_Bullhorn.png

Wil je een item uit het archief bewerken of hergebruiken?
Wanneer je een item uit het archief weer wilt gebruiken, plaats hem dan eerst terug in het overzicht.


Stappen 

Bij alle modules waar je iets nieuws kan creëren, doorloop je een stappenplan.

Module_Mailings_Stappenplan1.png

Aan de linkerkant zie je in welke stap je bevindt. De stap is blauw gemarkeerd. Als je alle stappen hebt doorlopen, dan werkt dit stappenplan ook als navigatie. Dus naast Vorige en Volgende kun je ook op de gewenste stap klikken. Het scherm verschuift dan naar de gekozen stap.

 

Rapportage

Binnen Spotler zijn er meerdere rapportages te vinden, denk aan:

 • Mailings
 • Formulieren
 • Surveys
 • Campagnes
 • Contacten (via het dashboard)
 • Credits (instellingen)

Een aantal functies komen overeen bij de verschillende rapportages: 

Icoon Uitleg
Delen.png Delen: Wanneer je op dit icoon klikt verschijnt er een pop-up waar je e-mailadressen invult van degene met wie je de rapportage wilt delen. De ontvanger kan de rapportage vervolgens bekijken, maar geen data exporteren. 
Grafiek_exporteren.png

Grafieken exporteren: Het is mogelijk om één of meerdere grafieken te exporteren. Klik op het icoon om de grafiek(en) die je wilt exporteren te selecteren. Selecteer je één grafiek dan download je direct de afbeelding. Bij meerdere grafieken wordt er een zip-bestand gedownload. Meer weten hierover? Lees dan het artikel Hoe exporteer ik de grafieken uit mijn rapportage als afbeelding?

Rapportage_exporteren.png Exporteren: Wanneer je op dit icoon klikt dan wordt er een rapportage gedownload in .CSV-formaat. 
Verversen.png Verversen: Wil je de rapportage verversen? Dan gebruik je dit icoon.


Help 

In elke module zie je rechtsboven de Help button verschijnen. Klik op de button en er verschijnt een venster:

Helpwidget_Editors_Forms.png

In het venster zie je:

 • Een zoekvenster om de artikelen door te zoeken in het Spotler Help Center
 • Suggesties; deze zijn gebaseerd op waar je je bevindt in Spotler. Dus stel je zit in de module Berichten, dan geeft hij suggesties van artikelen over de module Berichten.