Inactieve contacten

Contacten in je Spotler account die je niet meer kan mailen. Een inactief bestand bestaat uit bounces en afmeldingen. Inactieve contacten zijn contacten die je niet meer kan mailen. Bij het starten met Spotler vragen we je om het inactieve bestand wat je tot nu toe heb opgebouwd aan te leveren. Wanneer je dan een nieuw contactbestand importeert, filtert Spotler deze contacten eruit. Spotler maakt onderscheid in de volgende typen inactieve contacten: hard bounces, soft bounces en afmeldingen (opt-out).

Veelgestelde vragen

Hoe lever ik een bestand met inactieve contacten aan?
Een inactief bestand bestaat uit bounces en afmelders. Zorg ervoor dat je deze bestanden exporteert vanuit het oude mailsysteem. Weet je niet waar je deze lijsten kunt exporteren? Neem dan contact op met je contactpersoon of de support van het mailsysteem. Als je de bestanden hebt, lever je deze vervolgens aan in de Spotler bestandsuitwisseling. Je contactpersoon bij Spotler kijkt met je mee en helpt je om op de juiste manier importeren.

Hoe kan ik mijn contactenbestand opschonen?

Ook inactieve contacten zijn belangrijk voor je e-mail reputatie. Als je inactieve contacten verwerkt zijn in Spotler, herkent Spotler ze als contacten die niet gemaild willen of mogen worden. Spotler mag niet ingezet worden voor ongevraagde bulk e-mails, oftewel: spam. Als Spotler op voorhand de inactieve contacten kan filteren uit het bestand, voorkom je dat je ontvangers je zien als spam.

Controle
Tijdens het uploaden van je bestand, controleert Spotler automatisch de e-mailadressen van nieuwe contacten. Spotler let hierbij op verouderde e-mailadressen, info@- adressen en adressen die op een blacklist staan. Het kan gebeuren dat het bestand wat je hebt aangeleverd veel van dit soort adressen bevat. In dat geval zal het contactenbestand moeten worden opgeschoond.

Lever bounces en afmelders aan
Wil jij zeker weten dat je contactenbestand niet verouderd is? Lever dan de lijsten aan waarin de bounces en opt-out staan geregistreerd. Deze kan je in een blacklist in Spotler plaatsen. Spotler filtert deze contacten vervolgens uit je actieve bestand. Op deze manier heb je veel minder kans dat de adressen verder moeten worden opgeschoond.

Info@-adressen
Ook de info@-adressen kan je zo ver mogelijk inperken. Een info@-adres is onpersoonlijk en wordt vaak beheerd door meerdere personen. Een persoonlijk opt-in is dus niet afgegeven.

Controleer het oude e-mailsysteem
Heb je voorheen gemaild met een oud e-mailsysteem waarin de mailingresultaten zijn bijgehouden? Het is dan interessant om te kijken naar het open- en klikgedrag van je contacten. Door alleen de contacten te selecteren die het afgelopen jaar minimaal één keer jouw mail hebben geopend, houd je de actieve en betrokken contacten over.

Selectie op basis van inschrijfdatum
Heb je geen oud e-mailsysteem of zijn in jouw systeem geen bounces/afmelders bijgehouden? Dan kun je je contactenbestand nog opschonen door alleen de contacten te importeren met een inschrijfdatum tot maximaal twee jaar terug. Zo voorkom je dat er spamtraps in je contactenbestand zitten en houd je je bestand recent.

Wat moet ik uit MailChimp exporteren voor het importeren in Spotler?
  • Aangemelde/ingeschreven contacten (Subscribed)
  • Afgemelde/opt-out contacten exporteren (Unsubscribed)
  • Bounces en opgeschoonde contacten exporteren (Cleaned)

Ga naar lijsten in MailChimp en selecteer de gewenste lijst.

mailchimp1.png

Exporteer vervolgens de verschillende lijsten.

  Spotler Academy

In de Spotler Academy vind je de e-course: Aflevering. Zodra je eerste mail verstuurd is, krijg je te maken met aflevering. Misschien krijg jij wel berichten van je contactpersonen dat ze je mail niet hebben ontvangen en blijkt deze in de spambox te zitten of zie je in je mailingrapportage dat niet 100% van je contacten de mail heeft ontvangen. Hoe is dat mogelijk én belangrijker: hoe voorkom je dit? In deze e-course leer je meer over aflevering en hoe jij ervoor kunt zorgen dat deze zo optimaal mogelijk is.
> Direct naar de e-course

Handige links