Hoe werkt Google Analytics in Spotler en wat stel ik in?

In Spotler kun je Google Analytics waarden toevoegen aan je bericht. Op deze manier zie je in Google Analytics terug wie er op je website terecht komt vanuit de mailings. Voordat je Google Analytics kunt instellen activeer je de optie in de instellingen. Lees voordat je verder gaat met dit artikel het artikel: Webanalytics.

In dit artikel lees je:

Waar stel ik de Google Analytics tagging in?

Er zijn twee plekken waar je Google Analytics waarden mee geeft:

 • In de header van de editor is de functie Web analytics beschikbaar. 

  Header_icoon.png

  Klik op het icoon en er verschijnt een pop-up scherm. Hier vul je de algemene web analytics in die voor je bericht gelden.

  Pop-up_Analytics_Editor.png


  De waarden zijn hier centraal aan te passen.
 • Per trackable link. Je geeft hier waarden mee, om zo onderscheid te maken tussen de verschillende links in je bericht. De centrale waarden worden automatisch op de achtergrond meegegeven.

  Per_link_webanalytics.png

Wat vul je in bij de Google Analytics waarden?

 • Campagnemedium: Hier kun je als medium email meegeven.
 • Campagne bron: Naam van de mailing in de module Mailings. Bijvoorbeeld: Nieuwsbrief klanten.
 • Campagne naam: De overkoepelende campagnenaam die je meerdere keren kunt gebruiken bijvoorbeeld zomeruitverkoop.
 • Campagne inhoud: Het thema van de uiting. Bijvoorbeeld de naam van een evenement of training zoals klantevent-training.
 • Campagne woord: Linknaam. Deze gegevens stel je dus per link in. Gebruik voor de herkenbaarheid dezelfde naam die voor de trackable link wordt gebruikt. Bijvoorbeeld: header afbeelding zomeruitverkoop

Hoe ziet de uiteindelijke url er dan uit met de bovenstaande codes erbij? Om het makkelijk te maken kun je de Google url-builder gebruiken, te vinden via deze link, in het Nederlands bekend als ‘Hulpprogramma voor het maken van URL’s.’

De uiteindelijke url ziet er dan zo uit:

"http://www.spotler.nl?utm_source=nieuwsbrief%20klanten&utm_medium=email&utm_campaign=zomeruitverkoop&utm_content=header%20afbeelding%20zomeruitverkoop"

Alles na het vraagteken wordt automatisch ingevuld door Spotler met de waardes die je hebt opgegeven.

De Google Analytics omgeving van bijvoorbeeld je website pakt deze waardes automatisch op.  

Omar_Letop.png

Vul altijd medium, bron én campagnenaam
In Google analytics is bron/medium een waarde die de waarden Bron en Medium combineert. Een voorbeeld van Bron/medium is nieuwsbriefklanten/email. Zorg er daarom voor dat beide altijd gevuld zijn. 

Daarnaast heb je minimaal een campagnenaam nodig, zodat je jouw mailings kunt onderverdelen in Google analytics. Zo heb je wellicht algemene nieuwsbrieven en nieuwsbrieven die aan een specifieke campagne hangen zoals een zomeruitverkoop. Een nieuwsbrief is dan waarschijnlijk niet de enige bron wat je inzet voor die specifieke campagne.

Afwijkende waardes per link? 

Standaard worden de centrale waarden op de achtergrond meegegeven aan elke link die je aanmaakt in je bericht. Wil je dit niet, omdat je bijvoorbeeld verwijst naar een webpagina van een partner en de link daarom een unieke tagging heeft? Dan vink je de checkbox Afwijken waardes per link aan.
Afwijkendelinks_perwaarde.png
Vervolgens zijn de centrale velden aan te passen per link. Spotler prefillt de waarden die je centraal hebt aangegeven. Maar je hebt nu de mogelijkheid om de waarden aan te passen.

Afwijkende_waarden_perlink_popup.png

Google Analytics instellen voor een A/B test

Zet je een A/B test op in Spotler en wil je zien wat dit vervolgens op je website doet? Geef dan bij Campagne inhoud de versie aan:

Versie_A.png

Versie_B.png