Permissies en Afmeldpakketten

Elk bericht, behalve een servicebericht moet een afmeldlink bevatten. Er zijn een aantal stappen nodig om dit op de juiste manier in te richten. Een deel daarvan doe je hier bij de instellingen, hierover lees je in dit artikel. Heb je een afmeldpakket ingesteld? Dan kan je deze vervolgens selecteren in Stap 1 van het opmaken van een nieuw bericht. Leer meer over het toevoegen van een afmeldlink in je bericht

In het scherm Instellingen: Permissies zie je:

 • Een overzicht van permissies en de mogelijkheid om permissies toe te voegen.
 • Een overzicht van afmeldpakketten en de optie om een pakket toe te voegen.

Afmeldproces op basis van permissies of globale opt-out?

Er zijn twee manieren om je afmeldproces in te richten. Op basis van permissie of globale opt-out. Check hieronder de omschrijving en de voor en-nadelen. 

Permissies

In je Spotler-account kan je gebruik maken van één of meerdere permissies. Dat wil zeggen dat een contact zich kan aanmelden of juist afmelden voor een specifieke e-mailing. Heb je een koppeling met je CRM of webshop en Spotler, dan werk je over het algemeen met permissies. 

Een voorbeeld van permissies kan zijn:

 • Nieuwsbrief
 • Actiemailings 

Iemand kan zich dan los aan- en afmelden per type mailing. De permissies worden opgeslagen bij een contact in een specifiek databaseveld dat “permissies” heet. Er staat dan een checkbox aangevinkt of niet, afhankelijk van de permissie die gegeven is.

In het profiel van een contact ziet dat er als volgt uit:

Contactkaart.png

Voordeel van werken met permissies

Het voordeel van werken met permissies is dat wanneer iemand zich afmeld voor je nieuwsbrieven nog wel serviceberichten kan ontvangen. Iemand blijft een actieve status houden in je account. Dus stel je hebt een terugroepactie of je wilt klanten informeren over een storing, dan is het nog steeds mogelijk je klanten te bereiken per mail, ondanks ze zich hebben afgemeld voor je nieuwsbrieven.

Daarnaast kan je meer doelgericht mailen, omdat de klant beter kan specificeren wat hij of zij wilt ontvangen. Wanneer een contact niet geïnteresseerd is in je standaard nieuwsbrief, maar bijvoorbeeld wel in de wekelijkse actiemailings dan heeft hij de mogelijkheid om zijn voorkeuren daar op aan te passen.

Nadeel van werken met permissies

Wanneer een contact zich afmeld voor de nieuwsbrief, dan wordt de permissie uitgevinkt voor de nieuwsbrief. Als je met statische lijsten werkt, dan is jouw statische lijst leidend en worden de permissies in Spotler genegeerd. Dat betekent dat je alsnog iemand kan mailen via een statische lijst, ondanks dat iemand zich heeft afgemeld voor de nieuwsbrief. Wil je toch met statische lijsten en permissies werken, dan is het van belang dat je de afmeldingen heel goed bijhoudt. De afmeldingen moet je verwerken in je statische lijst, voordat je een nieuwe statische lijst importeert.  

Globale opt-out

Globale opt-out houdt in dat als iemand zich afmeld via je nieuwsbrief, geen één mailing meer kan ontvangen vanuit je Spotler account.  

Voordeel van werken op basis van globale opt-out

Wanneer je veel met statische lijsten werkt en er zit een contact in je lijst die zich eerder heeft afgemeld, dan wordt het contact automatisch niet in de verzending van je mailing meegenomen. Dit is niet het geval als je met permissies werkt. Met globale opt-out kun je dus niet per ongeluk iemand die zich heeft afgemeld alsnog mailen vanuit Spotler. 

Nadeel van werken op basis van globale opt-out

Wanneer een contact globale opt-out is kan degene geen één mailing meer ontvangen vanuit je Spotler account. Dit betekent dat wanneer je contacten per servicemail wilt informeren over een terugroepactie of een storing dit niet mogelijk is vanuit Spotler. 

Permissies

De permissies beheer je apart bij de tab Instellingen bij de instellingen van je account. Hier zie je een overzicht van je permissies en hoeveel contacten een permissie hebben. 

Permissie.png

Met het dropdown-menu is vanuit dit overzicht het volgende mogelijk m.b.t. permissies: 

 • Bekijken: bekijk welke contacten een specifieke permissie hebben
 • Naam wijzigen: wijzig de naam van een permissie
 • Verwijderen: een permissie verwijderen die niet meer in gebruik is

Permissies toevoegen

Alleen als eigenaar van een account kun je permissies toevoegen. Je voegt een permissie toe door op de blauwe button Add permission te klikken. Er opent een pop-up scherm waar je de naam invult voor de permissie. 

Nieuwe_permissie.png
Klik vervolgens op OK. De permissie is toegevoegd.

Soumaya_Warning.png Let op bij het aanpassen van permissies!
Het aanpassen van permissies heeft gevolgen voor je aan en -afmeldproces. Overleg eerst met je Spotler partner voordat je hier wijzigingen aanbrengt. 

Afmeldpakketten

Je hebt besloten welke vorm van afmelden je wilt toepassen en je hebt eventueel permissies ingesteld. De volgende stap is een afmeldpakket toevoegen in je account. Met een afmeldpakket stel je in wat er moet gebeuren wanneer een contact op afmelden klikt in je bericht. Het afmeldpakket selecteren doe je in Stap 1 van een nieuw bericht.

Afmeldpakket_Selecteren.png

Maar hiervoor moet je wel een afmeldpakket instellen. Dat doe je bij de instellingen van je account. Bij het instellen van een afmeldpakket wordt automatisch een afmeldformulier gegeneerd, zodat jij daar niet meer naar hoeft om te kijken qua techniek. 

Voorbeeld_Afmeldpagina.png


Het toevoegen van een afmeldpakket doe je hier bij de instellingen van de permissies.

Pakket toevoegen

Voor elke permissie en taal die je hebt, maak je een nieuw afmeldpakket. Klik op de blauwe button Pakket toevoegen.

Afmeldpakket.png


Er verschijnt een pop-up:

Nieuw afmeld pakket.png

 1. Naam pakket: geef een herkenbare naam op voor je pakket. Bijvoorbeeld: Afmelden Nieuwsbrief NL.
 2. Type afmelden: er zijn twee keuzes: Globale opt-out en Permissie. Heb je voor de optie Permissie gekozen, dan selecteer je één van de permissies die je hebt toegevoegd aan het account. Je stelt dus eerst je permissies in voordat je een afmeld pakket kan instellen. 
 3. Afmeldformulier: er zijn twee keuzes: Automatisch gegenereerd en Maatwerk formulier

  Automatisch gegenereerd
  Selecteer een taal en er wordt automatisch een afmeldformulier gegenereerd in de juiste taal. Op de achtergrond wordt de permissie uitgezet bij een contact wanneer deze zich afmeld.

  Maatwerk formulier
  Bij deze optie heb je ondersteuning vanuit Spotler Mail+ nodig. Neem contact met ons op. Je kiest voor deze optie wanneer je:
   • Je al jouw permissies op de voorgrond van je afmeldformulier wilt tonen. Een contact kan zich dan via één afmeldformulier voor al jouw permissies afmelden door de checkbox uit te vinken.
   • Je wilt een andere tekst dan de standaard gegenereerde tekst op het afmeldformulier.

  Spotler producten en diensten

Wil je jouw afmeldformulier op een pagina met een specifieke opmaak? Dit bieden wij aan als een maatwerkoplossing. Klik hier voor meer informatie over deze dienst. 

Een afmeldpakket verwijderen

Via het overzicht van je afmeld pakketten is het mogelijk je afmeldpakket te verwijderen. Dit doe je door met je muis te bewegen over het afmeldpakket. Er verschijnt een button Verwijderen. Je verwijdert alleen het pakket en niet de permissie van contacten.

Afmeldpakket_verwijderen.png

Let op: Je kunt alleen een afmeldpakket verwijderen als deze niet is gekoppeld aan een bericht.

Wanneer de instellingen compleet zijn, dan is het mogelijk een afmeld pakket te selecteren bij het maken van een nieuw bericht. Vervolgens pas je in je bericht zelf een afmeld link toe. Hoe je dit doet lees je in het artikel: Hoe voeg ik een afmeld link toe aan mijn bericht?